Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 BOLI RESPIRATORII ALE PORCILOR ÎN CREŞTERE-FINISARE

Publicat: 27 iunie 2022 - 19:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De la bun început precizez că acest material informativ se adresează personalului implicat nemijlocit în îngrijirea de zi cu zi a porcilor, și nu specialiștilor cu pregătire sanitară veterinară.

De regulă, în departamentul de finisare, o persoană poate să aibă grijă de câteva mii de porci și, de aceea, timpul pe care-l poate acorda fiecărui animal în parte este extrem de limitat. În acelaşi timp, sănătatea, starea de întreţinere şi performanţele porcilor din finisare au o influenţă majoră asupra profitabilității fermei.

 

IDENTIFICAREA PORCILOR BOLNAVI


Cheia eficacităţii, a minimizării pierderilor de performanță, a reducerii costurilor pentru tratamente şi a reducerii pierderilor economice este identificarea rapidă a problemelor de sănătate, urmată de tratamentul corespunzător, aplicat în timp util.

Personalul trebuie să aibă capacitatea de a identifica porcii bolnavi, răniţi sau tarați dintr-un grup de porci sănătoşi. Îngrijitorii nou veniți în fermă trebuie să înveţe să identifice problemele care pot să apară în adăpostul de creștere - finisare, astfel încât să se poată lua măsurile corecte şi să ştie când trebuie să apeleze la expertiza veterinarului sau a managerului fermei.

Personalul trebuie deci instruit încât să înţeleagă influenţa managementului şi a microclimatului asupra apariţiei sau agravării problemelor de sănătate.

boli porcine 01_b 

VIRUŞII CARE ATACĂ PLĂMÂNII


Bolile respiratorii sunt foarte frecvente mai ales în creşă şi la porcii transferați pentru creştere și finisare, fiind adesea foarte greu de prevenit şi controlat. Nivelul gravității acestor afecțiuni depinde de numărul şi combinaţia diferiţilor patogeni, precum şi de încărcătura infecţioasă la care sunt expuşi porcii. Plămânii porcilor pot fi infectaţi cu viruşi cum ar fi Coronavirusul respirator porcin (CVRP), Sindromul respirator reproductiv porcin (SRRP) şi Virusul influenţei suine (VIS) şi, ulterior, suprapopulați și cu bacterii patogene.

 

CÂND ŞI CUM APAR BOLILE GRAVE


Luați individual, viruşii au un efect relativ redus asupra unui porc sănătos, dar combinaţiile infecțiilor virale - ca de exemplu SRRP şi VIS- pot induce boli respiratorii grave. Pe de altă parte, Pneumonia enzootică porcină (PEP), cauzată de Mycoplasma hyopneumoniae este o boală relativ uşoară, dar în combinaţie cu viruşi sau bacterii de invazie secundară, cum ar fi Hemophilus parasuis (HPS), Streptococcus suis, Bordetella bronchiseptica sau Pasteurella multocida pot cauza boli grave şi pierderi economice semnificative.

 

NU CONFUNDAŢI STRESUL CU BOALA


Bolile respiratorii pot fi insesizabile clinic până la 10-14 zile după intrarea porcilor în finisare, ca urmare a stresului mutării, amestecării porcilor şi noilor condiții de mediu ambiant. Însă, de regulă, pot să și reapară la un interval cuprins între 8 și 12 săptămâni de la începutul perioadei de finisare. Astfel, în ambele cazuri, în funcţie de gravitatea manifestării, se va impune administrarea de medicamente pentru o perioadă prescrisă de veterinar.

 boli porcine 02_b

 

MONITORIZAREA BOLILOR ÎN FERMĂ


Odată ce bolile respiratorii se răspândesc vor trebui înregistrate informații clare asupra debutului, dezvoltării, tratamentului şi duratei recuperării. Personalul trebuie să fie conştient de succesiunea acestui lanţ al evenimentelor, astfel încât să poată identifica rapid şi trata corespunzător apariţia acestor simptome, indiferent de momentul apariției acestora.

Acolo unde se constată apariția doar a câtorva cazuri izolate, acestea trebuie tratate în mod individual, iar în cazul apariției infecţiilor bacteriene secundare, se impune administrarea antibioticelor prescrise de veterinarul unităţii. În situația în care se constată că afectarea unui număr mare de porci, se recomandă aplicarea medicaţiei prin adăpare sau furajare, deşi porcii bolnavi în mod normal nu prea au poftă de mâncare.

Aflaţi care sunt cei 4 FACTORI CARE DUC LA BOALĂ ŞI CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE 4 BOLI VIRALE ŞI BACTERIENE din revista FERMA, ediţia 15-30 iunie 2022!

Cumpăraţi revista în format electronic de AICI!

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 669 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?