Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

3 vicii păguboase în fermele de porci

Publicat: 14 ianuarie 2022 - 17:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cunoaşterea şi interpretarea comportamentului animalelor de fermă ar trebui să reprezinte fundamentul creşterii acestora în condiţii de bunăstare. Din păcate însă, acest lucru rareori se întâmplă în realitate...

Întrebarea cheie în acest context este:


Care sunt cauzele apariţiei viciilor comportamentale în fermele de porci. Iar răspunsul simplist ar fi: stresul! Cel indus de greşeli de furajare, de cazare şi de îngrijire, dar şi de plictiseală! Acel stres care determină modificări masive ale sistemului hormonal şi dezechilibrează echilibrul spre care tinde orice organism animal, inclusiv al nostru.

Întrucât tema comportamentului animal anormal - printre care şi viciile - este extrem de vastă şi de complexă, ne vom mărgini să comentăm doar câteva exemple, cu efecte majore asupra productivităţii fermelor.

 porci 01_b


1. Muşcarea cozilor şi urechilor la purcei


Chiar dacă pare un subiect minor, realitatea este că fermierii sunt absolut terifiaţi atunci când acest viciu apare, uneori fără vreo aparentă explicaţie.

• Posibile cauze: Întrucât declanşarea acestui viciu se datorează fie acţiunii unui factor stresant, fie pur şi simplu plictiselii, strategia de prevenire a muşcării cozilor/urechilor presupune în primul rând menţinerea sub observaţie permanentă a oricăror schimbări de microclimat, dar mai ales, a oricăror reacţii comportamentale la aceste schimbări.

• Prevenirea acestui viciu, determinat de imposibilitatea satisfacerii curiozităţii - deci din plictiseală - se rezolvă de regulă simplu, prin introducerea în boxă a unor „jucării”: mingi, anvelope uzate, flacoane de plastic, paie, etc. În acest context, impulsul imediat al oricărui fermier este de a folosi întreg arsenalul de trucuri şi tactici cunoscute pentru stoparea acestui viciu. Însă, aceasta este o strategie „pompieristică” care, chiar dacă poate rezolva problema temporar, ne împiedică să depistăm clar ce anume a declanşat-o.

De aceea, abordarea corectă este observarea zilnică a subtilelor modificări comportamentale pe care le manifestă purceii. Adică:

Urmărirea zilnică atentă a comportamentului în boxele în care se observă animale cu cozi/ urechi muşcate şi sângerânde;

Notarea cauzelor posibile care ar fi putut conduce la apariţia viciului;

Stabilirea de acţiuni prioritare care să conducă la stoparea viciului şi aplicarea lor imediată;

Ajustarea măsurilor luate sau adoptarea altora noi în cazul în care primele acţiuni implementate nu au avut efect.

 

2. Sindromul scroafei slăbite


Acest comportament deviant este cel mai frecvent observat la scroafele întreţinute pe perioade îndelungate în boxe individuale de dimensiuni mult prea reduse. Animalele afectate de acest sindrom sunt adesea extrem de agitate, consumă furaj prea puţin sau chiar deloc, fapt ce conduce la slăbire, hipotermie şi, adesea, moartea animalului.

şi în cazul acestui comportament anormal cauza principală este tot stresul apărut ca o consecinţă a constrângerii mişcărilor într-un spaţiu insuficient, caracteristic boxelor de gestaţie şi a celor din maternitate. Pe de altă parte însă, deviaţii comportamentale pot apare la scroafe chiar şi atunci când există spaţiu suficient. Ne referim aici la transferul scroafelor înţărcate în boxe comune. Acest demers conduce adesea la lupte violente între scroafe în vederea stabilirii ierarhiei dominaţei, lupte care pot dura chiar câteva zile şi care pot conduce la o scădere a apetitului, consum excesiv de apă şi instalarea anemiei la acele scroafe care se află în coada ierarhiei de grup.

 

3. Ferocitatea maternă. Despre acest viciu comportamental destul de frecvent citiţi în Revista FERMA, ediţia 15-31 decembrie 2021!

 

Atenţie! Toate aceste vicii conduc la pierderi de animale şi de productivitate nedorite, dar posibil de prevenit. Nu le ignoraţi pentru că ele costă. şi nu puţin!

 

un articol de

IOAN LADOŞI

Vizualizat: 1586 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?