Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

3 tendinţe şi 2 soluţii pentru SCZ-ul la ovine

Publicat: 10 februarie 2022 - 20:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prețurile bune din anul 2021 la laptele de oaie și produsele lactate, dar mai ales pentru mieii livrați la export au convins mulți tineri din zonele tradiţionale de oierit să-și înființeze noi ferme. 

Pentru a stimula ameliorarea mai rapidă a efectivelor de ovine și pentru a echilibra situația financiară a crescătorilor de oi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în 2015 (Ordonanța 1468/06) o nouă formă de ajutor numit Sprijin Cuplat în Zootehnie (S.C.Z.) care a fost în primul an de 7 euro pe ovină, iar în anul 2021 ajunsese la 17,24 euro pe ovină, iar ANT-ul era de numai 4,5 euro pe ovină eligibilă.

 

8 condiţii de acordare a SCZ

 

Pentru detalii este indicat să vă adresați unor consultanți de la APIA specializați peSCZ. Rețineți că beneficiari acestei forme de sprijin sunt numai fermierii activi (persoane fizice autorizate, persoane juridice) care îndeplinesc cumulativ condițiile următoare:

1. să dețină registrul individual al exploatației ovinelor, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile Reg. (CE) nr.21/2004;

2. efectivul de animale pentru care se solicităSCZ trebuie să fie identificat în RNE la data depunerii cererii;

3. femelele ovine şi/sau berbecii din exploataţie pentru care beneficiarul solicităSCZ, să aibă vârsta de max. 8 ani pentru femele şi 6 ani pentru berbeci la data limită de depunere a cererii unice de plată;

4. berbecii pentru care se solicităSCZ trebuie să fie înscrişi în Registrul genealogic al rasei, secţiunea principală;

5. efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în Registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordăSCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în Registrul genealogic al aceleiaşi rase, secţiunea principală la 35 de femele ovine;

6. efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în Registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară și efectivul de femele ovine neînscrise/neînregistrate în acest registru (nu sunt incluse în sistemul de control al originii și performanțelor -COP). Se poate acordaSCZ-ul dacă respectă raportul de sexe de minimum un berbec sănătos cu certificat zootehnic  de origine la 35 femele ovine;

7. efectivul de ovine pentru care se poate solicitaSCZ în zona montană (Ordinul 45/2021) sunt de 60-500 ovine eligibile (tineret femel cu vârsta de minim un an la 31 martie a anului de solicitare, oi până la vârsta de 8 ani, berbeci până la 6 ani) și de la 150-500 în celelalte zone.

8. solicitanţii respectă normele de ecocondiţionalitate prevăzute la Art. 93 şi Anexa II din Reg. (UE) nr. 1.306/2013, pe întreaga exploataţie.

ovine scz febr._b 

Documente necesare pentru SCZ

 

Cererea unică de plată pentru acordareaSCZ-ului la ovine trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

• adeverință eliberată de Asociația/Societatea de ameliorare ce administrează Registrul genealogic, al rasei de ovine, care o aveți în fermă, verificată și vizată de Oficiul Județean de Zootehnie pe care confirmă înscrierea berbecilor în Registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară (femele)

• lista cu numărul de ordine și numărul matricol al femelelor și berbecilor cu certificat zootehnic.

• adeverință eliberată de O.J.Z., prin care se confirmă raportul de cel mult 35 femele ovine la un berbec cu certificat zootehnic.

 

Nemulţumiţi de criteriile SCZ

 

În ultimii doi ani s-au obținut tot mai mulți miori cu certificat zootehnic iar solicitările de achiziție au scăzut, multi oieri având în stoc pe cei cumpărați în anii anteriori (2015-2019).

Crescătorii cu ovine înscrise/înregistrate în Registrul genealogic al rasei care au contribuit cu 25% din cheltuielile necesare pentru COPconsideră că nu este stimulativ și corect ca ei să primească prinSCZ aceiași bani pe ovină eligibilă, ca și cei care nu au ovine în controlul originii și performanțelor.

oierit in 2021_b 

Oierii vin cu trei variante. Care sunt acestea, citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 februarie 2022!

 

Puteţi cumpăra revista în format electronic de AICI!

 

Subvenția pe ovine eligibile era în anul 2012 de 40,2 lei dar a scăzut până în anul 2015 și a fost înlocuită cu Sprijinul Național Tranzitoriu (ANT) în valoare 26,6 /oaie, care a scăzut în anii următori.

 

În România se aplică mai multe sisteme de montă la ovine, în funcţie de abilitatea şi de interesele crescătorilor. Află care sistem se potriveşte fermei tale!

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeș

Vizualizat: 4690 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?