Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

3 soluţii pentru ferma de lapte din zona montană

Publicat: 26 martie 2021 - 17:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se caută noi oportunităţi de a creşte veniturile membrilor cooperatori - Cooperativa Agricolă “Bucovineşti”, prin valorificarea mai profitabilă a laptelui şi a cărnii. 

La finalul anului 2020, în comuna suceveană Moldoviţa, 18 crescători de vaci, preponderent din rasa Bălţată Românească, în mod comun, voluntar şi deschis, au înfiinţat, pentru a le asigura micilor producători servicii în sistem cooperatist şi pentru a construi împreună o afacere integrată, care să fie de durată şi profitabilă pentru fiecare membru cooperator.

cooperative agricole 4 Canva_b sursa: Canva.com

 

În căutarea celei mai bune rase de carne

 

În zonă există şi Cooperativa Agricolă ”Runc Mold” Moldoviţa-Suceava, creată în urmă cu mai bine de un deceniu, ai cărei membri acum cresc vaci pentru carne, în mod preponderent. Activitatea acesteia a fost reluată tot la finalul anului 2020, la aproximativ un an de la trecerea în eternitate a fostului preşedinte şi fondator al cooperativei, Alexandru Crăiuţ.

cooperative Delegatia celor doua cooperative din Moldovita Sv_b

Delegaţia celor două cooperative din Moldoviţa (de la stg. la dr.): Mugurel Balabasciuc, Gheorghe Semco, Gheorghe Oblezniuc şi Cornel Mortogan

La adunarea generală din data de 13 decembrie 2020, au fost aprobate noi cereri de aderare şi a fost ales un nou preşedinte, în persoana lui Mugurel Balabaşciuc. ”În prezent, cooperativa ”Runc Mold” este formată din 26 de membri cooperatori, fermieri care cresc vaci din mai multe rase. Însă, indiferent de rasă, această perioadă este una foarte delicată în ceea ce priveşte câştigul dobândit de către fermieri. Tocmai de aceea, ne-am gândit să încercăm să facem mai mult decât anumiţi paşi individuali, pentru a atrage succesul. În mod concret, am stabilit anumite obiective comune şi am pornit în căutarea soluţiilor concrete şi potrivite pentru atingerea respectivelor ţinte economico-sociale. În primul rând, ne interesează să identificăm clar care sunt rasele cele mai bune de vaci, care se pretează a fi crescute astăzi în zona noastră şi care este calea cea mai scurtă de a răspândi respectivele rase în exploataţiile membrilor cooperativei”, menţiona Mugurel Balabasciuc.

În aceeaşi măsură, este esenţială desfacerea producţiilor. De aceea se caută noi oportunităţi de a creşte veniturile membrilor cooperatori, prin valorificarea mai profitabilă a laptelui şi a cărnii.

 

cooperative agricole 5_b Margareta Mihăilescu alături de Zoltan-Jozsef Haller

De altfel, creşterea animalelor este una dintre cele trei direcţii prin care se pot atrage venituri în zona lor montană, celelalte două domenii economice fiind exploatarea lemnului şi turismul. Cooperativa urmăreşte să crească veniturile membrilor cooperatori îmbinând activităţile din zootehnie şi turism, prin:
1. Proiecte pentru o unitate locală de procesare a laptelui;
2. Proiecte de atragere a cumpărătorilor-procesatori care să ofere preţuri mai mari.
3. Atragerea vizitatorilor în zona Moldoviţa, inclusiv prin fermele turistice.

Citeşte AICI care este obiectivul comun al celor patru mari asociaţii!

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1862 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?