Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

3 metode de selecţie a caprelor după laptele supt

Publicat: 23 martie 2022 - 18:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producția de lapte se împarte în laptele supt de ied de la fătare la înțărcarea iedului și laptele muls de la înțărcarea iedului până la înțărcarea caprei. 

Perioada de alăptare a iezilor are o durată variabilă, în funcție de rasa de capre pe care o creștem și specificul producției.

 

Perioada optimă de alăptare


Dacă avem capre specializate pentru lapte și dorim să mulgem cât mai mult lapte pentru a-l comercializa, atunci înțărcăm iezii imediat după perioada colostrală și îi hrănim cu lapte reconstituit (praf) sau lapte muls și distribuit la biberon.

În cazul în care deținem capre cu o producție medie de lapte și nu dorim să mulgem, înțărcarea iezilor se face mai târziu, în funcție de interesele fermierului (perioada de Paşte, greutatea iedului, stocul de furaje etc).

ATENŢIE! În cazurile 1. şi 2. recomandăm o perioadă de alăptare mai lungă pentru iezii destinați reproducției.

La rasele cu aptitudini pentru carne, perioada de alăptare este mai lungă iar după înțărcarea iedului mai mulgem caprele una-două luni.

 

Două întrebări frecvente


1. Frecvent fermierii se întreabă: putem selecta caprele după producția de lapte încă din perioada de alăptare? Răspunsul este DA, în situația în care înțărcarea iezilor are loc după cel puțin patru săptămâni de la fătare.

2. Vom avea succes dacă facem această acțiune timpuriu? DA, pentru că acuratețea de evaluare dupa producția de lapte supt este de 50-60% (h2 = 0,5-0,6). În comparație, evaluarea după producția de lapte muls, care se folosește în programele de ameliorare a rasei, este de doar 30 % (h2=0,3).

selectie capre intarcare_b 

Este greu, dar nu imposibil!


Vine întrebarea logică: de ce nu aplicăm mai frecvent această variantă de selecție? Pentru că metodele de estimare sunt mai greu de aplicat. Dar nu imposibile!

Iată factorii de influență asupra producției de lapte în perioada de alăptare:

Cantitatea de lapte produs de capră, în condiții de furajare la nivel de necesar, poate fi influențată de dezvoltarea corporală a iedului, de tipul fătării simplă sau multiplă, de vârsta caprelor, ordinea lactației, data fătării etc. Pentru ca estimarea să se facă cu acuratețe mare trebuie să minimizăm aceşti factori.

În acest sens grupăm iezii și caprele din aceeași categorie pentru ca ierahia să fie cât mai corectă. De exemplu, nu vom compara producția de lapte obținută de la caprele cu fătări simple cu cea de la caprele cu fătări multiple, pentru că doi iezi videază mai des glanda mamară și stimulează capra să producă mai mult lapte. În acest caz caprele cu fătări multiple produc mai mult lapte cu 30% față de cele care fată un singur ied. Întodeauna comparăm capre care au fătat în același timp, au un anumit număr de produși (unul, doi sau trei), sănătoși, viguroși, și aceeași ordine a lactației.

 

Sporul până la 28 de zile


Dacă se cunoaște greutatea la fătare, sporul total în greutate înregistrat până la 28 de zile de viață se înmulțește cu coeficientul7 sau 8, în funcție de compoziția laptelui. Producția de lapte estimată reprezintă capacitatea de alăptare a caprei. Se consideră că până la această vârstă creșterea iedului se realizează doar pe baza laptelui matern iar ponderea de participare a furajului ingerat suplimentar este nesemnificativă. Pentru a depune un kg spor în greutate sunt necesari 7-8 litri de lapte.

 

Perioada 28 zile - înţărcare


Dacă înțărcarea se face mai târziu de 28 de zile pentru cea de-a doua perioadă (28 zile - înțărcare), producția de lapte reprezintă 65% din sporul total înmulțit cu coeficientul 6 sau 7. Pentru această perioadă se consideră că diferența de 35% reprezintă ponderea de participare a furajului distribuit suplimentar, reprezentat de concentrate și fân.

Dintre coeficienți se alege valoarea maximă când producția de lapte este mare și laptele este mai diluat și valoarea minimă, atunci când producția de lapte este mai mică decât media turmei. În calculele care urmează voi folosi o valoare medie a intervalului.

 

Cum calculăm laptele supt?


Înțărcarea iezilor într-o turmă se face în aceeași zi pentru toți, aşadar vârsta la înțărcare diferă mult în funcție de data fătării. Dacă dorim să comparăm iezii între ei se recalculează greutatea mieilor pentru o anumită vârstă.

De exemplu: la înțărcarea la două luni, dacă un ied are 14,5 kg și vârsta de 55 de zile, la 60 de zile ar fi avut (60 x 14,5)/55 = 15,82 kg. Trebuie să recalculăm greutatea corporală pentru a-i uniformiza.

Astfel, iedul care la fătare a avut 2,7 kg, la 28 de zile 7,8 kg iar la 60 de zile are greutatea recalculată de 15,82 kg, provine de la o capră a cărei producție de lapte estimată, în primele două luni după fătare, ar fi: 7,8 kg - 2,7 kg = 5,1 kg spor x 7,5 l = 38,25 l (primele 28 de zile), respectiv 15,82 kg - 7,8 kg = 8,02 kg spor x 6,5 l x 0,65 = 33,88 l (între 28 și 60 de zile). Total vom obține estimativ 38,25 l + 33,88 l = 72,13 l (aprox 1,2 litri de lapte supt/zi).

selectie capre intarcare 2_b 

TREI METODE DE ESTIMARE


1. Cântărirea iedului înainte și după supt, timp de 12 ore, o zi pe săptămână, timp de 4 săptămâni. În cele 12 ore, fecalele și urina eliminate de ied se cântăresc separat.

2. Administrarea injectabil, la capra mamă, după 4 ore de la ultimul supt al iedului, a 5 U.I. ocitocină, apoi mulgerea și înregistrarea cantității de lapte. Ulterior se face extrapolarea acestei cantități la 24 ore, prin înmulțire cu 6.

3. Greutatea corporală a iezilor la 3 săptămâni după fătare, poate ierarhiza caprele după producția de lapte supt, dar diferențiat pentru capre cu un ied, doi sau mai mulți.

Metodele prezentate sunt estimative și chiar dacă au erori, acestea se vor reflecta în cazul tuturor caprelor și nu vor schimba ierarhia în ceea ce privește producția de lapte.

RECOMANDAREA FERMY

Cântărirea iezilor la fătare, la 28 de zile și la înțărcare nu este o acțiune foarte grea iar introducerea datelor într-un program de calculator vă va permite să faceți, foarte repede, selecția după producția de lapte supt, care este mai fidelă decât după laptele muls. În plus, estimarea producției de lapte muls nu este o acțiune tocmai ușoară! - ROBOTUL FERMY, Specialist Agri 4.0.

Dacă aveți mai multe capre și achiziționați cantități mari de ingrediente astfel încât să obțineți un discount, aveți varianta de a produce amestecul de concentrate în fermă. Ce conține el?

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1967 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?