Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

3 măsuri pentru a salva iedul când e foarte frig

Publicat: 09 martie 2022 - 11:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Primăvara, în perioada fătărilor, temperatura mediului exterior scade adesea sub punctul de îngheț. Dacă adăposturile nu sunt bine izolate, putem pierde iezii nou fătați din cauza hipotermiei.

Atât iezii cât și mieii sunt uzi după fătare și au imunitate scăzută, motiv pentru care în perioada rece trebuie să intervenim prin a-i usca rapid și a ne asigura că au supt colostru care conține imunoglobulinele necesare supraviețuirii.

 

Uscarea rapidă a iedului


Dacă iedul este doar puțin răcit și are tremur activ sau este ud, îl puteți încălzi cu un uscător de păr și/sau prin frecare cu un prosop absorbant de hârtie sau bumbac. Această acțiune le păstrează intact mirosul specific și capra mamă îl va accepta după ce iedul se va încălzi și va suge colostru.

 

Cazuri de hipotermie severă


Sunt cazuri în care gasim iedul “leșinat” și nu știm ce sa facem “să-l punem pe picioare”. În hipotermie severă iedul este rece, umed, moale cu ochii deschiși și nu răspunde la stimuli. În timp ce încă respiră, pare să nu mai aibă viață în el. Limba este rece și stomacul gol. Fără intervenție imediată moare sigur. Într-o situație ca aceasta, nu aveți timp să chemați un medic veterinar. Deoarece limba iedului este rece, nu are rost să-l hrăniți cu lapte cald, deoarece nu poate înghiți și laptele ar putea ajunge în plămâni.

Sunt câteva metode la îndemâna crescătorului pentru a-l încălzi și a-l salva.

cum salvam iedul 01_b 

3 măsuri în cazuri de urgenţă


1. Umpleți un recipient cu apă caldă. Apa ar trebui să fie mai caldă decât mâinile noastre, dar nu atât de caldă încât să “ardă” iedul. Scufundați imediat iedul, până la gât, în apă caldă, ținându-i capul deasupra apei. Mișcați-l prin apă. Pe măsură ce apa se răcește, scurgeți puțină apă din recipient și înlocuiți-o cu apă mai caldă. Dacă iedul este uscat deja, după fătare, dar suferă sever de hipotermie folosiți o pungă etanșă înainte de a-l băga în apă să nu se ude dar, atenţie, să nu îi obturați căile respiratorii.

2. Puneți o cantitate mică de miere (nu folosiți sirop din zahăr!) sub limba iedului pentru a contracara hipoglicemia. Mierea plasată sub limbă va fi absorbită imediat în fluxul sanguin, ajutând la încălzirea animalului. De asemenea, ajută sistemul digestiv să funcționeze din nou după ce a fost răcit și s-a oprit.

3. Frecați bine picioarele și spatele iedului pentru a restabili circulația sangvină. În cazurile de hipotermie iedul are o frecvență cardiacă și respiratorie redusă și o circulație a sângelui mai lentă. Prin frecarea membrelor, circulația sângelui poate fi activată.

 

Care sunt semnele de revenire


Aveți răbdare pentru că pot fi necesare până la 45 de minute pentru încălzirea corpului. Printre primele semne de revenire menționăm încălzirea limbii, după care iedul va ridica capul și va începe să clipească. De asemenea, își va mișca involuntar membrele de parcă ar înota în apă. Acest lucru este încurajator.

Nu încercați să îl hrăniți pentru că vedeți doar mișcări involuntare.

cum salvam iedul 02_b 

5 măsuri după "resuscitare"


1. După ce îl scoateți din apă trebuie uscat repede. Începeți de la cap și uscați-i bine urechile și capul, frecându-le puternic cu prosopul. Se va continua prin uscarea corpului cu ajutorul prosopului și/sau uscătorului de păr.

2. Așteptați până când limba iedului este caldă și începe să sugă degetul. În mod ideal îl veți alăpta direct la capra mamă. În acest sens, introduceți mamelonul caprei mame în gura iedului și mișcați ușor mamelonul înăuntru și în afară pentru a-l încuraja să sugă. Se pot mulge citeva picături de colostru pentru a simți gustul.

3. Dacă nu este disponibilă capra mamă, oferiți iedului lapte cald de la altă capră sau lapte încălzit la 37-38 grade C, pregătit din timp într-o sticlă cu biberon. O rezervă de colostru sau lapte de capră poate fi păstrată la frigider sau congelator. Încălzirea se face ușor, într-o sticlă cu biberon imersată într-o cană măsurată cu apă fierbinte. Cel mai probabil iedul nu a mâncat nimic în noaptea dinaintea acestei urgențe și îi va fi foame. Este esențial ca această primă hrănire să fie caldă.

IMPORTANT! Evitați alăptarea cu lapte de vacă, deoarece acesta poate provoca o reacție alergică la unii iezi sau miei.

4. O injecție cu soluție care conține seleniu și vitamina E poate ajuta iedul sa-și revină mai repede, deoarece deficiența în seleniu provoacă slăbiciune musculară sau chiar moarte. Atenția ca doza să fie una corectă așa că citiți prospectul produsului înainte de administrare.

5. Dacă iedul și-a revenit și a supt singur colostru, va fi plasat într-un țarc (boxă de fătare) alături de capra mamă.

cum salvam iedul 03_b 

Cum îngrijim iezii orfani? Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 martie 2022!

Puteţi comanda revista în format electronic de AICI!

 

PUŢIN ŞI BUN SAU MULT ŞI SLAB?

Din păcate, crescătorii de ovine și caprine de la noi din țară elimină astfel de miei sau iezi și „nu se complică”. De fapt, de multe ori elimină mieii și iezii sănătoși proveniți din fătări multiple, pe principiul „țin unul, da` bun”. Se întâmplă când avem animale slab productive care nu pot să crească ambele progenituri. Altfel stă treaba când avem efective de animale valoroase genetic și fiecare ied sau miel contează.

Avem de ales între „puțin și bun” sau „mult și slab”. Ideal ar fi „mult și bun”, dar asta presupune multă muncă, organizare și o piață stabilă.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LUDOVIC CZISZSTER

USAMVBTimişoara

 

Hipotermia (scăderii temperaturii corporale) este adeseori asociată cu hipoglicemia (scăderea concentraţiei glucidelor din sânge). Temperatura normală a corpului la caprine este de 38-39oC. Dacă scade sub 37,5oC este considerată hipotermie.

 

 

În ce condiţii şi când putem începe mulsul caprelor, fără a afecta dezvoltarea iezilor? Cum pregătim iezii pentru a consuma mai puţin lapte de la capră?

 

Prin adăugarea în raţie a pre şi probioticelor putem hrăni suplimentar mieii şi iezii sugari cu fân şi concentrate, fără a le crea tulburări digestive. Află ce sunt probioticele şi cum le folosim?

Vizualizat: 2737 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?