Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2 scheme de finanţare pentru vaca de carne (II)

Publicat: 17 martie 2021 - 11:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Continuăm cu fundamentarea sistemului de finanţare propus în numărul trecut al revistei, atât din perspectiva legislaţiei europene, cât şi din perspectiva implicaţiilor practice vizate.

Modalitatea de acordare a sprijinului ar trebui sa reflecte o viziune clară asupra impactului pe care îl va avea creşterea bovinelor de carne asupra societăţii, pe termen mediu şi lung. Forma de sprijin propusă se bazează pe nişte principii care, dacă vor fi încălcate, vor diminua efectul aşteptat al acestui sprijin.

 

4 PRINCIPII FUNDAMENTALE ÎN SUBVENŢIONAREA FERMEI DE CARNE

 

1. Principiul intensităţii uniforme a sprijinului de-a lungul anilor


Trebuie găsită o soluţie bugetară prin care sprijinul să fie la acelaşi nivel de intensitate pe toată perioada de finanţare.
Fluctuaţiile foarte mari care au existat în ultimii ani în cuantumul sprijinului sunt de natură să facă impredictibil mediul de afaceri în domeniu şi, în consecinţă, dezorientează fermierii şi investitorii. De asemenea, perturbă modalitatea de formare a preţurilor pe piaţa de profil din România, prin faptul că acoperă la fel de fluctuant o parte mai mare sau mai mică din costurile de producţie, iar preţurile de vânzare ar trebui să fie relativ constante!

Numărul beneficiarilor de pensii sau de ajutor de şomaj nu este cunoscut de stat cu exactitate de la an la an şi totuşi aceste plăţi nu variază considerabil în timp, ceea ce oferă stabilitate! În acest fel trebuie gândită şi forma de sprijin pentru fermieri.
ATENŢIE! În prezent, pe fondul scăderii drastice a ajutorului, numeroase ferme sunt scoase la vânzare!

finantare vaca de carne_b

2. Principiul încurajării producţiei de calitate şi decuplarea schemei de obligativitatea generalizată a efectuării controlului oficial

 

Deşi benefică în forma sa iniţială, condiţionarea acordării sprijinului financiar de efectuarea COP şi de înscrierea animalelor în RG aduce distorsiuni în sistem. Iată de ce!

  • Mulţi fermieri nu sunt pregătiţi să facă faţă cerinţelor administrative sau practice ale controlului oficial şi nu au nici un interes legat de acesta, pentru că ei sunt interesaţi de producţie şi nu de îmbunătăţirea raselor. Pentru aceşti fermieri, ca şi pentru asociaţiile de control, colaborarea este un chin şi nu aduce beneficii reale niciunei părţi. Fermierii interesaţi de producţie trebuie susţinuţi să producă hrană de calitate!
  • De asemenea, sistemul de producţie cuprinde foarte multe animale care nu sunt suficient de performante şi totuşi ajută la întregirea producţiei de carne pentru consumul intern sau chiar export. Este greşită cerinţa ca aceste animale să fie încadrate în sistemul de control sau înregistrate în registrele genealogice, deoarece cu ajutorul lor nu se face progres genetic, dar este la fel de greşit ca fermierii care le exploatează să nu fie susţinuţi.
  • Cu toate acestea, fermierii preocupaţi de îmbunătăţirea raselor au costuri de exploatare suplimentare (prin investiţii în material biologic de calitate, formalităţi administrative şi costuri pentru participarea la astfel de programe, timp cheltuit suplimentar, etc). Susţinerea financiară a acestei categorii de fermieri se justifică prin plusul de valoare pe care îl aduc societăţii, ei contribuind la îmbunătăţirea raselor în sensul dorit de consumatori.
  • Baza producţiei de calitate în condiţii eficiente o reprezintă rasele curate. În lipsa unui sprijin adecvat acestui sector, materialul biologic valoros va fi importat în România (ca şi în ultimii 20 de ani), ducând la pierderi semnificative pentru ţară.
  • Sprijinul pentru animalele de reproducţie de rasă curată nu trebuie să fie mai important ca intensitate în raport cu cel acordat pentru producţie, ca să nu reprezinte o atracţie deosebită pentru cei care nu sunt preocupaţi de ameliorarea rasei. Altfel vor avea întâietate hârtiile şi birocraţia, în detrimentul performanţei animalelor.
  • Decuplarea parţială a sprijinului faţă de efectuarea controlului oficial va normaliza relaţia fermierului cu asociaţiile de profil, care trebuie să se asocieze pentru beneficii şi nu pentru adeverinţe!

finantare vaca de carne 02_b

Articolul integral poate fi citit în revista Ferma nr. 4 1-14 martie 2021

Solicită un exemplar gratuit: https://www.revista-ferma.ro/exemplar-gratuit

Dacă doriți să vă abonați, intrați aici: https://www.revista-ferma.ro/abonamente

Citeşte varianta ISSUU nr. 4: https://issuu.com/revistaferma/docs/_4_275_ferma_web

CITIŢI ÎN NUMĂRUL VIITOR!
În ediţia viitoare vom detalia modul în care forma de sprijin propusă ţinteşte obiectivele noii politici agricole europene.
Propunerea de subvenţionare a bovinelor de carne 2023-2030, prezentată în numărul trecut al revistei Ferma, o puteţi consulta şi AICI.

un articol de
Consultant Dr. COSMIN POPA
Ferma Elite Charolaise

Vizualizat: 1892 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?