Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2 etape cruciale în hrănirea purceilor înţărcaţi

Publicat: 29 martie 2021 - 12:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă au mare căutare purceii înţărcaţi, în greutate de circa 7-8 kg, pentru producţia de carne, dar şi scrofiţele de prăsilă, pentru producţia de purcei. Cum îi furajăm?

Înţărcarea are loc prin separarea scroafei de purcei, aceştia rămânând în boxă circa 5-15 zile, în funcţie de tehnologia aplicată. În acest fel, cu excepţia suprimării laptelui matern, toţi ceilalţi factori de mediu rămân neschimbaţi, pentru a limita stresul specific înţărcării. Purceii înţărcaţi trec în categoria tineret suin.

 

Cerinţe nutritive specifice fazei de creştere

 

Tineretul suin este crescut de la 7-8 kg până la circa 30 kg, când fermierul hotărăşte ce va face în continuare. În ţara noastră tineretul se creşte în două faze, şi anume:

  1. În prima fază, de la 7-8 până la 15 kg, purceilor trebuie să li se administreze un furaj combinat care asigură 3.300 kcal energie metabolizabilă/per kg furaj combinat şi 18% proteină brută.
  2. În faza a doua, de la 15 la 30 kg, se reduce nivelul proteic la 17% şi energia metabolizabilă la 3.250 kcal, urmând ca la îngrăşare sau reproducţie proteina să scadă la circa 16%. Aceste furaje pot fi foarte uşor preparate şi în gospodării.

nutritie purcei 1_b 

Ingrediente la îndemână, uşor de preparat în gospodărie

 

Condiţiile de calitate menţionate se asigură prin folosirea următoarelor ingrediente furajere: porumb 50-60%; orz, ovăz 10-20%, şroturi 15-20%, şrot de floarea-soarelui maxim 7%, făină de peşte 3-5%, drojdie furajeră 3-5%, grăsimi 1,5-4,5%, sare 0,5%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi furajeri 0,5-1%, premix vitamino-mineral 1%. La greutatea de 7-8 kg, purceii sunt deja obişnuiţi cu aceste furaje.

 

Atenţie la factorii antinutritivi din furaje!

 

Nutreţurile combinate conţin substanţe nutritive uşor digerabile, conţinutul în celuloză fiind limitat la max. 4%. Întrucât orzul, ovăzul şi şrotul de floarea soarelui conţin celuloză la un nivel mai ridicat, folosirea lor se restricţionează. De asemenea, orzul, ovăzul, grâul şi chiar triticalele conţin factori antinutritivi, respectiv poliglucide neamidonoase (PNA), care determină o creştere a vâscozităţii la nivel intestinal. Prin urmare, nutreţurile combinate cu conţinut ridicat în PNA au o digestibilitate redusă, ceea ce afectează semnificativ indicii economico-productivi. Vâscozitatea ridicată din intestin scade rata de difuzie a enzimelor digestive asupra substratului, împiedicând contactul efectiv cu suprafaţa mucoasei.

PNA includ celuloza, hemiceluloza, pentozani (arabinoxilani şi xilani), betaglucani şi polizaharidele pectice, ale căror niveluri şi efecte variază foarte mult în funcţie de felul şi de proporţia componentelor furajere care intră în alcătuirea nutreţurilor combinate destinate porcilor. Dacă în furajul combinat se folosesc cantităţi mari de orz, ovăz, grâu, triticale, efectul poliglucidelor neamidonoase conţinute poate fi combătut prin adăugarea unor preparate furajere care conţin betaglucanaze, xilanaze, etc. Aceste enzime furajere pot fi achiziţionate de la distribuitorii de aditivi furajeri sau de la farmacii veterinare.

porc marele alb 001_b

2 variante de nutreţ combinat

 

Structurile de nutreţuri combinate destinate tineretului suin, în cadrul hrăniri bifaziale, sunt prezentate în tabel. Constatăm că grâul participă doar până la maxim 20% din cauza conţinutului ridicat în PNA. De asemenea, din cauza conţinutului ridicat de celuloză brută, şrotul de floarea soarelui nu depăşeşte limita de 7%. Laptele praf a fost inclus doar în faza I de creştere, iar pentru asigurarea nivelului energetic a fost încorporată grăsime.

Exemplele prezentate sunt 2 variante de furaj combinate care pot fi produse de orice crescător. Dintre materiile prime, cerealele se găsesc în gospodăriile populaţiei, iar restul componentelor pot fi achiziţionate de la distribuitori specializaţi ori din farmaciile veterinare.
Porcii trebuie crescuţi conform cerinţelor hibridului sau rasei, altfel performanţele de creştere întârzie să apară, prelungind mult perioada în care un porc atinge greutatea de sacrificare sau de intrare la reproducţie.

NUTREŢURI COMBINATE DESTINATE TINERETULUI SUIN

Specificare

Faza I

(înţărcare-15 kg)

Faza II

(15–30 kg)

%

%

Porumb

54,62

54,43

Grâu

17

19

Şrot de soia

14,6

13,54

Şrot de floarea soarelui

4

6,6

Făină de peşte

3,5

2

Lapte praf

2

-

Grăsime

1,1

0,82

Carbonat de calciu

0,95

1,13

Fosfat monocalcic

0,5

0,66

Sare

0,5

0,5

L - Lizină

0,41

0,3

DL-Metionină

0,12

0,02

Premix vitamino-mineral

1

1

Total

100

100

EM (kcal/kg)

3300

3250

PB (%)

18,3

17,3

Lizină (%)

1,15

0,95

Metionină + cistină (%)

0,7

0,57

Ca (%)

0,8

0,8

P (%)

0,6

0,6

CB (%)

3,11

3,56

DE LA ÎNŢĂRCARE, LA ABATORIZARE

Statisticile demonstrează că numai 80-90 la sută dintre purceii înţărcaţi ajung să fie valorificaţi prin tăiere la valoarea lor maximă, scopul evident fiind acela de a împinge acest procent cât mai sus. Stabilirea ca obiectiv vânzarea către abator a 93-95 la sută din totalul purceilor înţărcaţi poate constitui o provocare pentru mulţi fermieri, însă nu e o cifră irealizabilă. Click AICI şi vezi cum poţi obţine purcei de calitate pentru abatorizare!

Vizualizat: 2531 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?