Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

13 reguli pentru un muls mecanic eficient

Publicat: 01 aprilie 2022 - 14:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deficitul de forță de muncă s-a accentuat și rar găsești mulgători profesioniști, în contrast cu cererea tot mai mare de lapte de oaie şi produse pe piața internă și externă, dar şi cu prețurile stimulative.

Cum se poate rezolva favorabil această realitate? Categoric prin:

introducerea mulsului mecanic;

prin promovarea raselor autohtone cu aptitudini pentru lapte (Țurcană Brează, Rațca, Tigaie de Covasna, Cap Negru de Teleorman, Oaia de lapte Palas etc.);

prin realizarea de hibrizi (metiși) între rasele ovine autohtone și rasele specializate (Lacaune, Assaf, Awassi, Latxa etc.) și ameliorarea pășunilor.

muls mecanizat ovine_b 

DE CE SUNT SCEPTICI OIERII?


Unii crescători de oi români sunt mai sceptici cu privire la introducerea mulsului mecanic, din cauza dependenței de o sursă de curent electric, a costurilor ridicate cu achiziționarea unei instalații de muls și a lipsei personalului instruit. Aceste impedimente se pot rezolva prin subvenționarea de către MADR a unei cote (40-60%) din valoarea instalației de muls, instalarea de panouri fotovoltaice pe saivan, realizarea unor centre (ferme) de instruire pentru oierii care doresc să practice mulsul mecanic și procesarea superioară a laptelui de oaie.

Care sunt AVANTAJELE MULSULUI MECANIC şi ce CONDIŢII OBLIGATORII trebuie să aveţi ÎN FERME, aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-31 martie 2022!

Puteţi comanda revista în format electronic AICI!

 

muls mecanizat ovine 2_b

 

13 REGULI LA MULSUL MECANIC


Firmele care produc și comercializează instalații de muls în România recomandă respectarea următoarele reguli:

1. Înainte cu 3-4 zile de începerea mulsului mecanic, oile şi caprele vor fi obişnuite cu zgomotul aparatului de muls, care va funcţiona în gol în apropierea turmei de mânzări.

2. Mulsul mecanic va începe imediat după înţărcarea mieilor şi nu pe parcursul lactaţiei!

3. Nivelul de vacuum optim se va controla înaintea fiecărui muls. Numărul de pulsaţii trebuie să se înscrie în limitele normale speciei.

4. Se spală și se dezinfectează ugerul înainte de muls. Folosiţi numai prosoape de hârtie de unică folosinţă, umezite cu soluții pentru curăţirea şi îngrijirea pielii. Nu folosiţi un şervet la mai multe oi! Sfârcurile foarte murdare vor fi spălate cu apă călduţă din abundenţă după care se vor usca cu jet de aer sau prosop de hârtie.

5. În 30-40 de secunde după pregătirea mameloanelor, unităţile de muls trebuie ataşate. Utilizaţi manşoane de dimensiuni corespunzătoare mărimii sfârcurilor.

6. Mulgeţi primele 2-3 jeturi de lapte din fiecare jumătate a ugerului în paharul de pre-mulgere. Verificaţi aspectul şi culoarea laptelui. Dacă se constată o modificare, animalul şi laptele se tratează diferenţiat.

7. Se vor mulge mai întâi oile tinere, se continuă cu cele cu un număr de lactaţii mai mare iar la sfârşit se mulg cele sub tratament urmat de igienizarea sistemului de muls.

8. Când ugerul a fost golit satisfăcător, unitatea de muls trebuie îndepărtată. Acest lucru se poate observa prin palpare sau cu ajutorul sistemului cuACR-ce, ce permite senzorului de flux să depisteze un flux redus şi să îndepărteze în mod automat unităţile de muls (paharele). Sistemele controlate de muls furnizează indicaţii vizuale atunci când debitul este redus.

9. După îndepărtarea unităţii de muls, dezinfectaţi mameloanele cu o soluţie adecvată. Orice întârziere reduce eficienta curăţirii. Doar dezinfecţia regulată a mameloanelor este eficientă în prevenirea infecţiilor ugerului.

10. Curăţaţi suprafaţa externă a instalației de muls. După fiecare utilizare se clătesc şi se spală toate componentele sistemului. În cazul în care este necesar, sterilizaţi sistemul înainte de următorul muls, folosind dezinfectanţi aprobaţi.

11. Verificaţi periodic temperatura de răcire din tancul de stocare a laptelui pe parcursul mulsului şi în perioada de păstrare. Temperatura de refrigerare corectă (2-4oC) stopează multiplicarea bacteriilor.

12. Înlocuiţi manşoanele şi furtunele conform recomandărilor. Componentele din cauciuc vechi devin poroase şi crapă frecvent, acest lucru influenţând performanțele mulsului. Totodată, apare riscul de multiplicare a bacteriilor şi, implicit, scăderea calității laptelui.

13. Efectuaţi periodic service-ul pentru tot sistemul conform recomandărilor făcute de producătorul instalației de muls.

Primele oi intră la muls în luna aprilie. Oieri, prin aplicarea mulsului mecanic aveți șansa să munciți mai ușor și să obțineți produse de calitate bună. În județele Timiș și Arad sunt mai mulți crescători de oi care mulg mecanic oile și se declară mulțumiți de rezultate.

CE CONŢINE LAPTELE DE OAIE

Comparativ cu laptele de la celelalte specii de fermă, laptele de oaie este un aliment foarte valoros care conține: cea mai mare cantitate de substanță uscată (19-20%), grăsime (7-9%), proteine (6,2%), substanțe minerale (0,92%), vitamine (A, D, E, K, P.P, B2, B6, acid pantotenic etc.) fiind un aliment care menține o stare bună de sănătate și mărește speranța de viață a consumatorilor.

•  Primăvara, conținutul laptelui de oaie în vitamina A este de cca 10 ori mai ridicat față de laptele de vacă (1 mg/l versus 0,1 mg/l). Mai mult, dacă oile pășunează pe o pășune naturală cu mai multe specii de plante comestibile, laptele conține între 50-60 elemente minerale esențiale pentru metabolismul uman!

România este în topul țărilor UE la producția totală de lapte de oaie realizată pe an!

România se numără printre ţările cu cel mai mic număr de rase de ovine şi caprine autohtone, majoritatea aflate în pericol de abandon. Click AICI şi află care sunt aceste rase?

Buna administrare a păşunilor este obligatorie pentru a fi performanţi şi profitabili. Vezi câteva condiţii esenţiale!

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

Vizualizat: 959 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?