Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

11 indicii în alegerea cărnii de miel

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ne apropiem de Sărbătoarea Sfintelor Paști, perioadă în care mielul este la mare căutare. Dar care sunt însușirile de bază după care ne putem da seama ce carne cumpărăm?

Iată 11 indicii importante după care să ne ghidăm:


1) culoarea: roz pal la tineret, roşu nuanţat la animalele adulte;
2) consistenţa: moale, semitare, deasă;
3) frăgezimea: rezistenţa la tăiere sau la masticare;
4) suculența: capacitatea de a reţine apa de constituţie şi grăsimea intramusculară;
5) fibrilajul: finețea fibrelor musculare;
6) marmorarea: infiltrarea între muşchi a grăsimii evaluată vizual prin gradul de marmorare pronunțat, mediu, slab;
7) perselarea: infiltrarea muşchilor cu grăsime;
8) gustul: caracteristic şi mai pronunţat la rasele mai rustice;
9) aroma: se apreciază concomitent cu gustul şi mirosul cărnii;
10) mirosul: specific amoniacal mai intens la adulte şi mai diminuat la tineret şi rase precoce;
11) textura: proporţia între carne, grăsime, oase, ligamente, tendoane, cartilaje).

Miei_b


Frăgezimea, suculența şi aroma imprimă cărnii de miel o însușire complexă, numită palatabilitate.
Grăsimea de miel conţine cea mai mare cantitate (5-6 mg/g grăsime) de acizi graşinesaturaţi (omega 3, omega 6), urmată de grăsimea de la unele specii de pești (cod, ton) și măsline.
Bolile care se pot transmite prin carnea de miel sunt salmoneloza, toxoplasmoza și listerioza. Mieii sosesc în centrele de sacrificare cu aviz de la medicul veterinar concesionar, după care aceștia sunt examinați încă o dată înainte și după sacrificare. Deci riscul de transmitere a bolilor este extrem de mic.

Carne miei_b

Carnea cu valoarea comercială cea mai mare

Atenţie la greutatea mielului! Carnea produşilor foarte mici este indigestă din cauza conținutului bogat în colagen. În tabel prezentăm grila de clasificare a carcaselor provenite de la mieii de lapte destinaţi valorificării la export pe piaţa italiană. Prețul între categorii este diferit, fiind mai ridicat la categoria A.
Pe pieţele din vestul Europei, mai cu seamă, dar şi din ţările arabe, carne de miel şi cea de iepure se plăteşte cel mai bine datorită însuşirilor remarcabile şi a valorii nutritive ridicate. Aceste caracteristici îi ce conferă o valoare comercială de top, fiind căutată şi consumată adesea şi ca delicatesă.

TABEL: CLASIFICAREA CARCASELOR LA EXPORT

tabmieia120_b
* (1 și 2) strat subțire de grăsime; (3) carcasă acoperită cu grăsime


Un articol de
IOAN PĂDEANU
SORIN VOIA
USAMVB Timişoara


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 513 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!