Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

10 aspecte esenţiale când cumpăraţi capre

Publicat: 08 septembrie 2020 - 11:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Observaţiile şi întrebările inteligente pot asigura succesul achiziţiei de caprine. Revista Ferma te învaţă la ce trebuie să fii atent, ca să eviţi bătăile de cap în viitor.

Apropierea sezonului de montă la capre impune o mare responsabilitate în alegerea şi înlocuirea reformelor cu tineret valoros, pe care îl producem în fermă. În cazul în care nu avem suficient tineret de înlocuire sau dacă dorim să creştem efectivul, suntem nevoiţi să cumpărăm.

cumparati capre_b

IATĂ CARE SUNT ÎNTREBĂRILE ŞI ASPECTELE ESENŢIALE ÎN ACHIZIŢIA DE CAPRINE:

  1. Rasa: dacă alegem să cumpărăm o capră din altă rasă, genele ei vor deveni parte din linia pe care o creştem şi adesea o pot impurifica.
  2. Achiziţia caprelor poate să înceapă prin întrebări la telefon sau online. Dacă vânzătorul are pagină de web, citiţi despre fermă, verificaţi achiziţiile făcute, ce a mai vândut şi cât de mulţumiţi au fost clienţii. Puneţi întrebări vânzătorului, solicitaţi fotografii sau înregistrări video. Dacă acesta nu cooperează, înseamnă că are ceva de ascuns. Un vânzător trebuie să fie onest. Interesaţi-vă la cei care îl cunosc pe vânzător.
  3. Odată ajunşi în fermă, se face o evaluare vizuală a animalelor, după care punem întrebări despre elementele de bază: rasa, vârsta, sexul, greutatea, producţia de lapte, sporul mediu zilnic etc. Observaţi caprele din lateral, din faţă şi din spate. Căutaţi caracteristici bune şi rele pentru fiecare capră, cum ar fi formatul corporal, corectitudinea structurală (prezenţa sau absenţa defectelor de conformaţie), dezvoltarea musculaturii, aplomburile (poziţia membrelor), constituţia şi condiţia corporală. Palpaţi animalul pentru a confirma sau a respinge impresia iniţială. Acordaţi atenţie ugerului la caprele în lactaţie în ce priveşte prinderea, ligamentele de susţinere, forma şi mărimea mameloanelor, uşurinţa mulsului. La masculi verificaţi integritatea aparatului reproducător (furou, testicule), prezenţa ambelor testicule care trebuie să fie coborâte corect şi nedureroase la palpare.
  4. Solicitaţi informaţii despre starea de sănătate, despre tratamentele şi vaccinurile efectuate. Animalele cu probleme de sănătate, aduse acasă, pot să îmbolnăvească întregul efectiv deţinut.
  5. Înregistrarea într-o societate de ameliorare. Caprele cuprinse în controlul oficial al producţiilor sunt mai valoroase decât cele neînregistrate, chiar dacă şi acestea fac parte dintr-o anume rasă. Înregistrarea garantează cumpărătorului calitatea genetică a animalelor şi permite ca şi urmaşii să poată fi înregistraţi, dacă sunt produşi în rasă pură.
  6. Aveţi nevoie de un ţap pentru montă? La unul care a mai efectuat monta, cereţi detalii despre performanţele lui şi analizaţi produşii obţinuţi de la el. Informaţi-vă despre temperamentul pe care îl are, în special în perioada de rut, pentru a vă asigura că este gestionabil. Sunt cazuri în care cumparaţi căpriţe montate şi gestante. Puneţi întrebări despre ţapul folosit la montă. Dacă acesta este în fermă, cereţi să-l vedeţi.
  7. Indicii de reproducţie. Cel mai adesea caprele fată gemeni, apoi urmează tripleţii şi fătările singulare cu un ied. Dacă intenţionaţi să vindeţi iezi, aflaţi indicii de reproducţie pe care vânzătorul i-a obţinut, respectiv indicele de intrare în călduri, prolificitate şi natalitate. Astfel puteţi prognoza câţi iezi veţi vinde sau cu cât vă veţi putea mări efectivul propriu. O altă întrebare priveşte istoricul avorturilor la caprele din ferma de unde cumpăraţi şi de ce natură au fost.
  8. Dacă achiziţionaţi tineret caprin, aflaţi data naşterii, a înţărcării şi detalii despre tratamentele urmate. Cereţi să le vedeţi părinţii.
  9. Cum şi cu ce au fost hrănite caprele! Schimbarea bruscă a raţiei constituie un şoc pentru animale, de aceea trecerea la o nouă dietă trebuie să se facă pe parcursul a 10-14 zile pentru ca simbionţii ruminali să se poată obişnui cu noua schemă şi structură de furaje.
  10. În cazul în care programul de muls al vânzătorului nu se potriveşte cu al tău, acesta se va ajusta treptat. Se poate regla lent timpul de muls cu 15 minute pe zi, până când atingeţi timpii de muls preferaţi.

După ce aduceţi caprele cumpărate acasă, instituiţi o perioadă de carantină de una - două săptămâni într-un ţarc pe care să îl dezinfectaţi ulterior.

cumparati capre CANVA_b

RECUNOAŞTE SEMNELE DE BOALĂ
O capră este bolnavă când prezintă semne precum: nu rumegă, nu se ridică, apasă peretele sau gardul cu capul în mod repetat, nu mănâncă, nu urinează sau se cifozează la urinare, nu bea apă, are pleoape sau gingii de culoare pală, uger fierbinte, fecale foarte moi, poziţie anormală a urechilor şi a cozii, scrâşnit din dinţi, tuse, scurgeri nazale sau oculare, manifestări vocale plângăreţe, se izolează de turmă; leziunile pielii sau abraziunile (zone fără păr) indică afecţiuni cauzate de paraziţi.
Click AICI şi citeşte pe www.revista-ferma.ro şi alte informaţii utile despre creşterea caprinelor!

FERMY RECOMANDĂ
Înainte de achiziţie, stabiliţi un obiectiv clar. Dacă vreţi producţie mare de lapte, aveţi nevoie de genetică, dar şi de condiţii optime de adăpostire şi hrănire, adică de bunăstare ce poate fi asigurată într-un mediu controlat.

În cazul animalelor crescute pe izlazuri, producţia de lapte va fi direct proporţională cu ce consumă, condiţiile climatice şi distanţa pe care o au de parcurs până la sursele de hrană şi apă. Chiar dacă animale au genetică superioară, ele nu pot să producă la nivelul potenţialului.


un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 2113 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?