Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

10 ani Karpaten Meat Group - decada bovinelor Angus în România

Publicat: 01 mai 2018 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Au trecut 10 ani de când, odată cu înfiinţarea Karpaten Meat Group, pe păşunile din România au început să apară primele bovine Aberdeen Angus. 

În 2008, Samuel Widmer şi Stefan Jung au înfiinţat în România, lângă Sibiu, ferma de bovine Angus. Aşa a luat naştere Karpaten Meat Group. Un business ce a avut la bază atât pasiunea celor doi elveţieni fondatori, cât şi dorinţa lor de a da o şansă posibilităţilor nelimitate ale României.

decada bovinelor Angus în România_b

„Carne de vită Premium din Transilvania”
Karpaten Meat Group şi-a propus, încă din primul an, construirea unei reţele de producători - de la cei mici, cu zece animale, până la cei mai mari - la nivelul întregii ţări. În acest scop au fost construite programele de parteneriat cu fermierii. De-a lungul celor 10 ani de activitate, partenerii noştri s-au bucurat de promisiunea Karpaten Meat Group de a achiziţiona viţeii produşi, conform condiţiilor contractuale. Aşa s-a răspândit rasa de carne Angus în toate colţurile ţării, ajungând de la câteva exemplare în 2008, la peste 30.000 de capete în momentul de faţă, din care 80% sunt deţinute de partenerii firmei din Valea Hârtibaciului. Cunoştinţele şi experienţa acumulate au fost permanent împărtăşite cu ceilalţi fermieri care au văzut şi ei o oportunitate în a-şi face o afacere în domeniu. Ferma de lângă Sibiu a devenit astfel un model de business pentru producători autohtoni care apelează la Karpaten Meat atât pentru achiziţionarea de bovine cu genetică superioară, cât şi pentru consultanţă, suport tehnic sau logistic.
”Vrem ca în viitor în Europa să nu se mai vorbească atât de mult despre carnea de vită din export, ci de carnea de vită Premium din Transilvania/România”, îşi exprima obiectivul ambiţios Samuel Widmer, manager al Karpaten Meat România. Iată, aşadar, că odată cu aniversarea unei decade de la setarea acestui obiectiv, se împlinesc, de asemenea, 5 ani de când datorită sistemului complet de producţie (păşunat, creştere şi îngrăşare a animalelor, dar şi abatorizarea şi prelucrarea cărnii), asigurat de Karpaten Meat, carcasele Premium Angus pleacă la export pe o piaţă în continuă creştere, cu cerere intensă.

decada bovinelor Angus în România_b

Carnea de vită este comercializată cu succes în Europa de Vest, precum şi în România. Fie în restaurante sau măcelarii, fie în sistemul retail naţional sau achiziţionată online prin primul online shop din România cu vită Angus, consumatorii pot beneficia de toate calităţile unei cărni de calitate superioară, produsă local. În ultimii 3 ani s-a investit permanent în accesarea unor pieţe cât mai accesibile pentru clienţi, iar în paralel, în dezvoltarea unei culturi bogate în ceea ce priveşte modul de preparare şi beneficiile consumului cărnii de vită. Scopul a fost nu doar întâmpinarea cerinţelor iubitorilor de carne de vită, dar şi creşterea calităţii produselor consumate de către populaţie şi informarea în domeniu.
Odată cu sărbătorirea celor 10 ani de activitate pe plaiurile româneşti, vine un moment bun de restabilire a următoarelor puncte de reper. Viitorul Karpaten Meat Group ţinteşte o dezvoltare accentuată atât pe zona de ferme, cât şi pe cea a cărnii de vită Premium Angus. Investiţia circulară în capacitatea fermei creşte, aducând treptat rezultate tot mai răsunătoare.

Text şi foto: Karpaten Meat


10.000 HECTARE, 5 FERME ŞI 8000 DE BOVINE
Cele peste 15 mil. ha de teren agricol al României - din care aproape 5 mil. ha pajişti - au reprezentat o resursă enormă şi totodată premisa perfectă pentru a începe aici o afacere în domeniul agricol. În contextul în care UE înregistra un deficit de circa 200.000 tone de carne de vită, cu o scădere abruptă de 4%, din cauza limitării terenurilor agricole disponibile, soluţia reciproc benefică pentru toţi cei implicaţi a fost dezvoltarea producţiei şi în alte ţări - în acest caz, în România.
La începutul lui 2008, Karpaten Meat a cumpărat la Nocrich, jud. Sibiu, o fermă care a fost apoi renovată, iar la sfârşitul anului a ajuns aici şi primul transport de 120 de juninci din Germania. Ulterior, numărul fermelor şi al efectivului de bovine a crescut treptat, iar suprafaţa terenului alocat acestora s-a extins an de an. În 2009 au fost aduse încă 200 de capete, iar în 2011-2012 existau 1.200 de animale şi în 2013 - 2.100 de capete. În prezent, grupul de firme deţine 10.000 hectare de teren, 5 ferme şi 8000 de bovine Angus.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 1441 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?