Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

10 ani de asociere, la Agăş

Publicat: 07 aprilie 2019 - 11:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Faptul că în vara anului trecut am reuşit să ajung la Agăş, în Bacău, a fost pentru mine o dorinţă împlinită. Pe mulţi dintre membrii Asociaţiei Crescătorilor de Animale "Valea Muntelui" ACA - Agăş îi ştiu de ani de zile de la expoziţii şi alte evenimente însă, dincolo de prieteniile legate, mi-am dorit să îi cunosc şi la ei acasă, cu munca, bucuriile şi grijile lor de zi cu zi.

Mi-am petrecut aproape o săptămână alături de crescătorii de animale membri ai ACA Valea Muntelui din Agăş, pentru a vă arăta cum trăiesc şi în ce condiţii muncesc oamenii din această zonă frumoasă, dar vitregită de resurse pentru zootehnie. Şi totuşi, ei se încăpăţânează să crească animale, deşi cumpără pentru ele aproape toate furajele, în afară de fân (când sunt ani ploioşi cum a fost 2018, mai cumpără şi fân). Dar creşterea productivităţii duce inevitabil şi la creşterea costurilor...

Şi tocmai de aceea afirm, în cunoştinţă de cauză, că multe dintre realizările acestei asociaţii, inclusiv sau mai ales promovarea produselor unice obţinute la munte i se datorează unei doamne - Mărioara Merluşcă (foto), preşedinta Asociaţiei din Agăş, pentru îndârjirea cu care luptă, alături de echipa ei, pentru apărarea drepturilor crescătorilor din această zonă. Şi nu e uşor...

Marioara-Merlusca_b

"Suntem înfiinţaţi ca asociaţie în 2009; am ajuns până într-un punct, ne-am dezvoltat, ca să zic aşa, ne-am achiziţionat sediul, ne-am gospodărit din punct de vedere administrativ, dar se pare că am ajuns într-un punct unde ne-am împotmolit. Problemele sunt generale, ale sectorului, dar şi specifice: ne preocupă bunăstarea membrilor asociaţiei, nu merge desfacerea la animalele vii, trebuie să găsim o soluţie pentru a da plus valoare cărnii de vită şi de oaie, adică să realizăm un punct de prelucrare şi apoi să ne ocupăm de desfacere. În acest sens, asociaţia noastră a depus un proiect care din păcate ne-a fost respins, dar noi perseverăm şi o să-l redepunem în următoarele luni" (n.r. - la ultima discuţie, de acum vreo două săptămâni, şansele pentru proiectul cu procesarea erau mult mai bune), spune Mărioara Merluşcă.

articol-asociere-agas_b

Asociaţia Crescătorilor de Animale din Agăş are în prezent în jur de o sută de membri. Au fost mai mulţi, dar unii au plecat în străinătate ori şi-au vândut animalele. Ca total efective, "ACA Valea Muntelui" numără aproximativ 1.500 capete taurine şi 4.000 de oi şi capre.
Dacă nu ar creşte animale, oamenii din această zonă chiar nu ar avea din ce trăi. "În zonă nu mai avem nmic, nici un fel de industrie; o parte dintre oamenii locului au lucrat la fabrică, pentru că am avut o fabrică de industrializarea lemnului în Agăş, care nu mai funcţionează, apoi era mina Comăneşti, dar acum industria este moartă, nu avem de unde obţine venituri decât din zootehnie", spune cu mâhnire Mărioara Merluşcă.

rezerva-ACA-Agas_b

Tocmai de aceea e absolut obligatoriu ca toate legile care privesc agricultura românească să prevadă măsuri specifice în funcţie de zonă, de accesul la resurse, de potenţialul de dezvoltare. Muntele nu e acelaşi peste tot în ţară şi, implicit, nici creşterea animalelor nu se desfăşoară în aceleaşi condiţii. "Corect, aţi punctat foarte bine, legea trebuie să fie aplicată individual pe fiecare zonă, pentru că zona de munte este vastă, dar specificul în zona noastră este faptul că este o zonă foarte abruptă, cu pante mari şi este greu de valorificat, inclusiv pentru fânul atât de banal pentru alţii. Avem păşuni puţine şi greu accesibile. Deci să se ţină cont în legislaţie de specificul fiecărei zone de munte în parte", concluzionează Mărioara Merluşcă, preşedintele ACA "Valea Muntelui".
Vom reveni cu veşti, sperăm mult mai bune, despre proiectele actuale ale Asociaţiei din Agăş şi ale GAL-ului "Valea Muntelui".

Vizualizat: 2354 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?