Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Telemeaua de Ibăneşti

Publicat: 03 mai 2017 - 13:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Povestea primului şi - deocamdată - a singurului produs românesc cu denumire de origine protejată (DOP) la nivel european.

Pentru gurmanzi, Agraria 2017 a fost, dincolo de şansa de a viziona performanţa în domeniul agriculturii, posibilitatea de a degusta acele produse care reprezintă un titlu de mândrie pentru producătorii autohtoni. Dintre acestea, Telemeaua de Ibăneşti este produsul care a atras probabil cei mai mulţi amatori de bunătăţi alimentare tradiţionale, brevetate naţional şi internaţional.

Brânzeturile tradiţionale româneşti încep să fie apreciate la adevărata lor valoareClick pe poza pentru galerie!

Marcă a companiei Mirdatod din Ibăneşti, această brânză specială este primul şi, deocamdată, singurul produs românesc cu denumire de origine protejată la nivel european. Povestea acestuia a început în urmă cu 23 de ani, la iniţiativa familiei Todoran, care la acea vreme procesa 50 de litri de lapte pe zi, utilizând doar materia primă colectată de la crescătorii de vaci din Valea Gurghiului (judeţul Mureş), o zonă cu aer proaspăt şi păşuni curate. Astăzi, unitatea procesează zilnic o cantitate de 60.000 de litri de lapte, în procent de 90 la sută provenit de la crescători care deţin până la şase vaci, iar restul de 10 la sută fiind colectat din ferme mai mari, cu 30-40 de exemplare.

Brânza maturată în saramură de Orşova
„Telemeaua de Ibăneşti cu saramură de Orşova a fost primul produs pe care l-am scos pe piaţă. Orşova este denumirea unui sat vecin, unde există o fântână cu apă sărată, pe care noi o folosim în procesul de fabricare a acestui produs. Între timp, ne-am diversificat producţia, am început să colectăm mai mult lapte. Am scos pe piaţă şi caşcaval şi brânză de burduf, smântănă dar şi alte produse lactate. Noi ne aflăm în vârful piramidei, cu produse de calitate. Nu putem compara calitatea laptelui dat de o vacă crescută în sistem intensiv, care nu a văzut niciodată iarbă şi a primit numai prafuri şi apă, cu laptele pe care ţăranii îl obţin de la o vacă hrănită cu floră spontană naturală”, ne-a declarat Nicu Bumb, inginer specializat în controlul şi valorificarea produselor alimentare, cu care am discutat la Agraria. Auzindu-l cu câtă pasiune vorbeşte despre aceste produse tradiţionale, era imposibil să ratăm degustarea pe care a pregătit-o în fiecare zi a expoziţiei de la Jucu.

Certificarea, un proces de durată
„În 2007 ne-am certificat cu 11 produse tradiţionale, iar în 2011 ne-am certificat primul produs ecologic, Caşcavalul de Ibăneşti, după care în vara aceluiaşi an am ajuns la şase produse certificate ecologic. Participând la târgurile naţionale şi cele internaţionale, ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Oficiului pentru Produse Tradiţionale, care ne-au propus să ne certificăm cu un produs la nivel european. Am ales Telemeaua de Ibăneşti cu saramură de Orşova. Am început să elaborăm caietul de sarcini la sfârşitul anului 2011, iar în 2013 au venit cei de la RENAR şi CERTIND (n.r. - organisme de certificare româneşti), care au identificat caietul de sarcini cu realitatea din teren, împreună cu Ministerul Agriculturii. La sfârşitul anului 2014 am primit denumirea de origine protejată la nivel naţional, iar în 2015 am fost contestaţi de Grecia, care a considerat că numele de telemea este prea apropiat de denumirea pe care ei au protejat-o anterior, „telemes”, şi în felul acesta ar suferi pierderi economice. Ulterior, noi am demonstrat că nu aveam nimic în comun cu ei. Noi procesăm doar laptele din trei comune, printr-o metodă tradiţională românească. Folosim doar ingrediente naturale. Iar asta ne-a ajutat să câştigăm contestaţia respectivă. După care, în 13 martie 2016, am primit certificatul cu denumirea de origine protejată la nivel european, primul produs românesc care obţinea acest statut”, ne-a explicat reprezentantul Mirdatod.

Românul mănâncă mult şi prost
Deşi deocamdată nu a simţit să existe vreun beneficiu de pe urma acestei certificări, Nicu Bumb aşteaptă ca românii să descopere gustul tradiţional autohton. „În România se mănâncă mult şi prost, în loc de puţin şi sănătos. Românii nici nu ştiu ce înseamnă DOP (acronimul de la Denumire de Origine Protejată), cred că este vorba de un cep de butoi. Şi din cauza asta noi avem o problemă. Pentru că toate produsele noastre sunt naturale sută la sută, fără un gram de chimicale. Toată trasabilitatea, de la furcă la furculiţă, este naturală. În vara trecută, de exemplu, pe rafturi găseai telemea de import care se vindea la 3,5 lei kilogramul, când costul de producţie la noi era de 14 lei. Păi acea telemea a văzut laptele doar când maşina care o transporta a trecut pe lângă o turmă de vaci! E imposibil să existe aşa ceva la un cost atât de mic, când ai de acoperit şi cheltuielile de transport, şi taxa de raft”, consideră tânărul de 34 de ani, care din 2007 lucrează pentru compania din Ibăneşti, având şi un Master în Controlul şi Expertiza Produselor la USAMV Bucureşti.

Primele exporturi în SUA
Până să fie apreciată aşa cum se cuvine de români, Telemeaua de Ibăneşti a trecut Atlanticul, pentru a fi descoperită de americani. „Primul transport l-am livrat în luna martie, în jur de 300 de kilograme. Am fost contactaţi de Ambasada României din SUA, cineva care auzise de produsele noastre s-a oferit să ne ajute să intrăm pe piaţa americană. Feedback-ul este unul pozitiv şi acum aşteptăm comenzi. Avem toate autorizaţiile obţinute de la Direcţia Sanitar Veterinară, certificate pentru export, suntem înregistraţi şi monitorizaţi de FDA (Food and Drug Administration / Administraţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor prin care se autorizează toate importurile pe teritoriul american). Nu am plătit nimic pentru asta, totul se face gratuit, important este ca actele să fie în regulă şi marfa să fie în parametrii. Trebuie doar să te implici. Dacă e nevoie de mine, mă duc să-mi promovez produsele în supermarketuri. Nu poţi să stai numai la birou. Dacă vrei să-ţi meargă bine, trebuie să munceşti”, ne asigură inginerul. Între timp, societatea pe care o reprezintă a mai făcut ceva exporturi în Spania şi Italia, dar mai mult pentru a testa piaţa. „Eu cred că dacă vom ajunge să exportăm 20-30 la sută din produse, este foarte bine, dar nu mai mult. Pentru că noi colectăm zilnic lapte de la 2.000 de producători, iar în maximum 30 de zile trebuie să-l achităm, în unele cazuri chiar la 15 zile. Or, dacă facem export şi ceva nu merge bine, am putea avea pierderi uriaşe. Mai bine să vindem în cât mai multe locuri, pentru a nu ne găsi în situaţia că un anume lanţ de magazine dă faliment, sau mai ştiu eu ce se poate întâmpla. Noi vindem produsele noastre la acelaşi preţ, fie că vorbim de piaţa românească sau cea externă”, ne-a explicat Nicu Bumb. Telemeaua de Ibăneşti, dar şi celelalte produse lactate comercializate de Mirdatod, se găsesc în aproape toate marile reţele de retail din România.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 688 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?