Ediţia din acest an a „Târgului fermierilor bihoreni - Agro Bihor 2010”, desfăşurat la începutul lunii septembrie la Oradea, a depăşit cu mult ediţia de anul trecut în ceea ce priveşte oferta diversificată de produse agricole, de tehnologii şi inputuri pentru agricultură, numărul expozanţilor aproape dublându-se.
Ba mai mult, începând cu acest an, organizatorii, Camera Agricolă şi Consiliul Judeţean Bihor, au adus şi expozanţi din Ungaria, cei mai mulţi dealeri de utilaje, astfel că şi salonul de utilaje agricole a fost ocupat la capacitatea maximă cu cele mai noi soluţii tehnice pentru prelucrarea şi cultivarea solului.
Sectorul zootehnic a fost şi el bine reprezentat cu animale din speciile bovine, ovine şi caprine, cabaline, păsări, la această categorie participanţii impresionând cu varietăţi de porumbei, prepeliţe şi de găini mai puţin întâlnite în gospodăriile tradiţionale.
Sâmbătă, 4 septembrie, a fost organizată „Ziua Oierului”, în care crescătorii de ovine bihoreni s-au întrecut în a prepara mâncăruri tradiţionale specifice acestui sector.
Remarcabilă a fost participarea în număr mare a producătorilor agricoli apicultori şi horticultori, aceştia reprezentând mai mult de jumătate din expozanţi, care şi-au expus recolta bogată de toamnă chiar în „curtea” supermarketurilor orădene, în parcarea Era Shopping.
Pe lângă obişnuitele fructe şi legume de vară-toamnă specifice târgurilor agroalimentare, la Agro Bihor am putut degusta pălinca de Bihor, pălinca de gutui produsă de „Sandu de la Pericei” SRL, care a adus orădenilor şi celebra ceapă de Pericei, ţuica de piersici şi pălinca tradiţională „Trămuţa”, caşcavalul din lapte de oaie şi de capră şi alte preparate din lapte şi carne.
Nevoia de desfacere a produselor
Prezenţa horticultorilor în număr atât de mare a impus readucerea în discuţie a problemei privind desfacerea produselor, prilej cu care producătorii autohtoni şi-au exprimat doleanţa de a avea pieţe separate de cele în care se vând fructele şi legumele de import. „Îi avem pe micii producători cu produsele lor proaspete şi de calitate.
Aceştia există în toatele judeţele, iar rolul Camerelor Agricole este să-i identifice, să-i aducă la astfel de evenimente, dar şi să-i consilieze pentru accesarea de fonduri europene, astfel încât să poată face pasul de la ferma de semisubzistenţă la cea de tip comercial, ca să poată asigura o aprovizionare permanentă cu produse, altfel nu sunt primiţi de marile reţele de magazine. Există piaţă en-gross, însă producătorii ne cer organizarea altor pieţe, doar pentru produsele lor”, spune Marius Francisc Ştefan (foto), director executiv Camera Agricolă Bihor.