Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Târgul "Agro Bihor 2010"

Publicat: 18 octombrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ediţia din acest an a „Târgului fermierilor bihoreni - Agro Bihor 2010”, desfăşurat la începutul lunii septembrie la Oradea, a depăşit cu mult ediţia de anul trecut în ceea ce priveşte oferta diversificată de produse agricole, de tehnologii şi inputuri pentru agricultură, numărul expozanţilor aproape dublându-se.

Click pe poza pentru galerie!

Ba mai mult, începând cu acest an, organizatorii, Camera Agricolă şi Consiliul Judeţean Bihor, au adus şi expozanţi din Ungaria, cei mai mulţi dealeri de utilaje, astfel că şi salonul de utilaje agricole a fost ocupat la capacitatea maximă cu cele mai noi soluţii tehnice pentru prelucrarea şi cultivarea solului.

Sectorul zootehnic a fost şi el bine reprezentat cu animale din speciile bovine, ovine şi caprine, cabaline, păsări, la această categorie participanţii impresionând cu varietăţi de porumbei, prepeliţe şi de găini mai puţin întâlnite în gospodăriile tradiţionale.

Sâmbătă, 4 septembrie, a fost organizată „Ziua Oierului”, în care crescătorii de ovine bihoreni s-au întrecut în a prepara mâncăruri tradiţionale specifice acestui sector.

Remarcabilă a fost participarea în număr mare a producătorilor agricoli apicultori şi horticultori, aceştia reprezentând mai mult de jumătate din expozanţi, care şi-au expus recolta bogată de toamnă chiar în „curtea” supermarketurilor orădene, în parcarea Era Shopping.

Pe lângă obişnuitele fructe şi legume de vară-toamnă specifice târgurilor agroalimentare, la Agro Bihor am putut degusta pălinca de Bihor, pălinca de gutui produsă de „Sandu de la Pericei” SRL, care a adus orădenilor şi celebra ceapă de Pericei, ţuica de piersici şi pălinca tradiţională „Trămuţa”, caşcavalul din lapte de oaie şi de capră şi alte preparate din lapte şi carne.

 

Nevoia de desfacere a produselor

Prezenţa horticultorilor în număr atât de mare a impus readucerea în discuţie a problemei privind desfacerea produselor, prilej cu care producătorii autohtoni şi-au exprimat doleanţa de a avea pieţe separate de cele în care se vând fructele şi legumele de import. „Îi avem pe micii producători cu produsele lor proaspete şi de calitate.

Aceştia există în toatele judeţele, iar rolul Camerelor Agricole este să-i identifice, să-i aducă la astfel de evenimente, dar şi să-i consilieze pentru accesarea de fonduri europene, astfel încât să poată face pasul de la ferma de semisubzistenţă la cea de tip comercial, ca să poată asigura o aprovizionare permanentă cu produse, altfel nu sunt primiţi de marile reţele de magazine. Există piaţă en-gross, însă producătorii ne cer organizarea altor pieţe, doar pentru produsele lor”, spune Marius Francisc Ştefan (foto), director executiv Camera Agricolă Bihor.

Vizualizat: 684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?