Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sincronizarea căldurilor la oi - loturi uniforme de miei

Publicat: 08 septembrie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de oi, în general, doresc să sincronizeze montele și fătările pentru a răspunde cerințelor pieței când prețurile sunt cele mai avantajoase. Aceste obiective se pot realiza prin aplicarea unor tehnici hormonale care induc estrul (căldurile) la oi în numai două - trei zile în proporție de peste 90 la sută.

Click pe poza pentru galerie!

În sudul Franței, unde se găsesc majoritatea oilor de rasă Lacaune, specializate pentru producția de lapte, crescătorii organizați în cooperative de procesare a laptelui înțarcă oile toți la o dată fixată de comun acord; pregătesc oile pentru montă iar prin tehnici hormonale, de regulă bazate pe pesarii vaginale și PMSG, sincronizează montele, fătările și toți crescătorii înțarcă mieii la o dată fixă (cca. 35 zile), pentru a iniția mulsul oilor și pornirea unităților de procesare a laptelui. În sezonul normal de montă, la noi toamna, tratamentul hormonal de sincronizare a căldurilor se poate face cel mai devreme dacă oile se separă de miei la o lună, iar în contrasezon (aprilie-iunie) la două luni după fătare, dar rezultate normale se obțin numai după două-trei luni de la fătare. Inducerea și sincronizarea montelor și fătărilor este motivată de: monta oilor într-o perioadă de două-trei zile și la data dorită, creșterea prolificității, intensivizarea reproducerii oilor, obținerea de loturi uniforme de miei.

 

Utilizarea substanțelor progestagene

Inducerea și sincronizarea căldurilor și fătărilor la date fixe se bazează pe utilizarea substanțelor progestagene (substanțe cu acțiune similară progesteronului produs în mod natural de corpul galben de pe ovar) și PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin), adică ser de iapă gestantă, ce conține LH și FSH.

Cel mai adesea sunt folosiți următorii derivați sintetici ai progesteronului:

• Flurogeston-acetat (FGA) - conține o moleculă cu un atom de fluor. FGA-ul se folosește în doze de 30 mg pentru inducerea și sincronizarea estrului la mioare, 40 mg pentru oile adulte și 45 mg pentru capre. Produsele sunt sub formă de bureți de poliuretan cu inserție vaginală, cu denumirea de Chronogest, Cronolone, Syncopat etc.

• Medroxiprogesteron-acetat (MAP) are o acțiune progestativă (de o sută de ori) și antiovulatorie (de 20-30 de ori) mai puternică decât a progesteronului și este lipsit de toxicitate. Produs: Veramix 60mg MAP etc.

• Clormadinon-acetat (CAP) are în moleculă clor, fiind de cca o sută de ori mai activ decât progesteronul. De regulă, se administrează oral sub formă de tablete, în doze de unu până la trei mg/zi.

Într-un grup sunt oi cu foliculi ovarieni în diferite faze de dezvoltare: foliculi primari, secundari, terțiali și foliculi maturi pregătiți pentru ovulație. În principiu, metoda de sincronizare a căldurilor se bazează pe prelungirea fazei luteale, cu ajutorul substanțelor progestagene, care permit dezvoltarea foliculilor ovarieni din diferite faze, până la stadiul de folicul matur, dar prin represia hormonului LH și a FSH-ului se împiedică ovulația. Scăderea bruscă a nivelului de substanțe progestagene din sângele oilor prin sistarea tratamentului (retragerea pesariilor - implantelor etc.) permite creșterea nivelului de LH la oile cu foliculi maturi, ovulația și manifestarea căldurilor după două-trei zile. Substanțele progestagene pot fi utilizate pe cale orală (amestecate în furaje concentrate granulate); dizolvate în soluție uleioasă; impegnate în implante subcutanate sau în spirale - pesarii vaginale.

Administrarea progesteronului pe cale vaginală, în asociere cu PMSG, a devenit în ultimii 20 de ani în țările din vestul Europei, metoda ce mai uzuală pentru inducerea și sincronizarea estrului la oi și capre în perioada dorită de crescător.

 

Tratament hormonal bazat pe pesarii

Bureții (pesariile) din poliuretan înglobează substanța gestagenă care se eliberează treptat pe o perioadă de 12-14 zile. Aplicarea bureților se face cu ajutorul unui dispozitiv tubular special (aplicator), care se lubrefiază înainte de introducere în vaginul oii. Pierderile spontane de bureți pe parcursul celor 12-14 zile sunt minime și se cifrează la 1-2% din totalul celor inserați. Înaine de introducere în tub, bureții se pulverizează cu aerosoli ce conțin antibiotice cu spectru larg, pentru a împiedica dezvoltarea unor bacterii patogene, apoi se comprimă și se introduc în tubul aplicatorului, în partea mai largă a acestuia. Cu ajutorul tijei, care are un opritor, se împinge buretele până la limita opritorului și se plasează în fața cervixului, Se scot apoi tija și tubul din vaginul oii, lăsând ața atașată de burete să iasă afară. Extragerea bureților (după 12 zile la mioare și 14 zile la oile adulte) se face trăgând ușor de sfoară, după care oile sunt examinate atent. După extragerea buretelui, la fiecare oaie se inoculează 10 unități internaționale (UI) de PMSG/kg corp, revenind 500-700 UI pe oaie. Dacă se dorește mărirea procentului de oi cu fătări duble, se mai adaugă încă 100-200 UI PMSG pentru a stimula creșterea și dezvoltarea mai multor foliculi ovarieni. 

La monta naturală, introducerea în turmă a berbecilor pregătiți pentru montă (1/15-20 oi) se face la două zile de la scoaterea pesariilor. După sincronizarea ciclului, cel mai adesea se utilizează inseminarea artificială odată la toate oile, la 52 până la 55 de ore de la scoaterea pesariilor.

Crescători, un tratament hormonal bazat pe pesarii (bureți) impregnate cu substanțe gestagene și PMSG are un cost de 5-6 euro/oaie, dar această investiție se recuperează prin rezultate mai bune de reproducere a oilor și obținerea de miei uniformi ca vârstă.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 3759 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!