Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Satele se reinventează, tradițiile renasc, fiii se întorc acasă

Publicat: 01 martie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După ani și ani de uitare și rătăcire, în goana tranziției, satele românești încep să capete personalitate. În zonele istorice, tradiționale, cum ar fi Bucovina, Maramureș, pierderea identității nu s-a produs, dimpotrivă, în ultimii ani se manifestă întărirea personalității locale. Și nu doar de paradă sau cu iz turistic. Obiceiurile renasc, se reinventează, în cele mai multe cazuri fără a degenera în "kitch" sau în ridicol.

Click pe poza pentru galerie!

"Fiii satelor", plecați în orașele din țară sau în străinătate, îndurerați de dorul obârșiei, susțin și stimulează această revenire. Nu sunt puțini cei care, pensionari sau reconvertiți la viața de la țară, revin în locurile natale și participă la restructurarea morală și socială a comunităților în care au văzut lumina zilei. E un fapt îmbucurător, după ce, în epoca socialistă, migrația spre oraș și pierderea identității spirituale au cunoscut cote alarmante. Țăranul expropriat devenise orășean caraghios, ridicol și plin de complexe, negăsindu-și locul în nici o clasă socială consolidată.
Diversificarea și subvenționarea agriculturii, agroturismul, activitățile conexe, dar și diferența de cost al traiului între oraș și sat au potențat zestrea spirituală a "sătenilor", nostalgică, dar și letargică o perioadă. Asistăm la o redefinire a satului românesc. Cu cât educația și cultura vor intra mai profund în structurile rurale, cu atât fenomenul va fi mai pregnant, iar rezultatele mai frumoase, mai durabile.

Comuna nemțeană Ștefan cel Mare reînvie tradiția și istoria locului
Deși foarte aproape (15 km) de municipiul reședință de județ Piatra Neamț, comuna Ștefan Cel Mare a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare constantă. Școala, Biserica, inițiativele private, stimulate de Primărie, au reușit să ofere locuitorilor comunei o imagine vie, modernă, dar strâns legată de spiritualitatea des evocată de bătrânii și de intelectualitatea satului.
Așa se face că de câțiva ani au reînviat tradițiile de Crăciun și de Anul Nou, copiii, încântați, participă la activități artistice atât în școli, cât și la căminul cultural, proaspăt renovat și redotat. Nu se cade să nu amintim că de toate acestea se leagă numele unor oameni de suflet, în frunte cu primarul Sorin Ouatu (nu este o ierarhizare că așa-i moda!; apropo, fiul primarului, Damian Ouatu, a câștigat în 2015 premiul I la festivalul de muzică ușoară "Mamaia copiilor"!) Alături de domnia sa au fost permanent consilierii, indiferent de culoarea politică, dar și oameni de afaceri, fii ai satului. Se detașează clar un împătimit al dorului de tradiții, un întreprinzător privat care se ocupă de... morăritul comunei, Costică Timofte, inițiatorul și sufletul primei ediții a Festivalului artistic, sportiv și de evocare istorică "Ștefan, Ștefan, Domn Cel Mare".
Impresarul, dacă putem spune așa, al tuturor activităților artistice ale comunei, este un neobosit om al culturii și sportului ecvestru nemțean, profesorul Costache Lupu.
Desfășurat în perioada 2-5 iulie 2015, Festivalul "Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare" s-a bucurat de participarea unui număr impresionant de oameni ai locului, dar și de numeroși oaspeți.
Au fost premiați elevii evidențiați la olimpiadele școlare județene și naționale, sportivii locali, cât și cei care au asigurat spectacolul serbării și "Cupei Stânca Șerbești" de la Clubul Sportiv Ecvestru Piatra Neamț, dar și cuplurile semicentenare ale comunei (peste 140 de perechi!)
"Este prima ediție a acestei manifestări pe care o dorim să devină de tradiție. Împletim diverse activități culturale, sportive, artistice, istorice, scopul fiind de a oferi tuturor locuitorilor comunei, dar și oaspeților noștri câteva momente plăcute în care recursul la istorie, la figura magistrală a marelui voievod să arate că avem ca nație și comunitate repere puternice la care ne putem ancora", a declarat Sorin Ouatu.
De Sărbătorile de Iarnă, trupa de colindători și urători "Iancu Jianu" a bucurat inimile sătenilor, ale vecinilor, ale locuitorilor orașului Piatra Neamț.
Văzând chipurile senine și delicate ale copiilor colindători, parcă e mai ușor să lași în urmă un an destul de dificil și să aștepți optimist un an nou plin de satisfacții, de sănătate și belșug.
La mulți ani!
Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?