Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rezoluţie pastorală

Publicat: 24 noiembrie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

pentru gospodărirea şi valorificarea pajiştilor montane

Click pe poza pentru galerie!

În cadrul Sesiunii ştiinţifice “Pajiştile montane, o avuţie insuficient valorificată”, organizată de Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pajişti Braşov, împreună cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, la sfârşitul lunii iulie 2010 la Complexul Piatra Arsă din Bucegi, participanţii au elaborat, susţinut şi votat în unanimitate „Rezoluţia pastorală de la Piatra Arsă - Bucegi pentru gospodărirea şi valorificarea pajiştilor montane”.

Semnatarii Rezoluţiei, reprezentanţi ai Academiei Române, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ai Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi de Medicină Veterinară, ai Parlamentului României, ai Administraţiilor publice locale din jurul Bucegilor, ai Parcului Natural Bucegi, precum şi crescătorii de animale prezenţi au stabilit şi votat o serie de obiective cu privire la cercetarea ştiinţifică, la gospodărirea pajiştilor, precum şi necesitatea elaborării unei legi a pajiştilor şi a unei mai bune organizări şi stimulări a sectorului de creştere a animalelor.

 

Responsabilităţi pentru cercetarea ştiinţifică

• Elaborarea unui program naţional de cercetare a pajiştilor montane pe termen scurt, mediu şi lung, cu participarea tuturor specialiştilor din cercetare şi extensie pentru zona montană (climatologie, pedologie, geobotanică, fitotehnie, pratologie şi pratotehnie, silvicultură, zootehnie şi medicină veterinară, plante medicinale şi melifere, agroturism etc.) din reţeaua ASAS, Academia Română, învăţământ universitar şi alţii, care să activeze în comun pentru diferite cercetări în staţionare reprezentative pentru tot lanţul carpatic românesc.

• Revenirea la sistemul centralizat al cercetărilor din domeniul pastoral, existent în perioada 1970 - 1990 sub egida ASAS, cu armonizarea componentelor tematice, stabilirea priorităţilor, evitarea repetabilităţii, promovarea interdisciplinarităţii în staţionare cu experienţe complexe în relaţia climă - sol - plantă - animal - om - mediu.

• Dezvoltarea în instituţiile şi staţiunile de profil zootehnic, montanologic şi de producere a furajelor, a unor experimentări cu animale ierbivore (ovine, bovine, cabaline, palmipede etc.) cu întreţinerea lor pe păşunile îmbunătăţite, pentru a elabora cel mai avantajos sistem de furajare cu efecte pozitive asupra creşterii şi dezvoltării corporale, indicilor de reproducţie, randamentelor în produse animaliere (carne, lapte, lână, etc.), efectelor economice şi de protecţie a patrimoniului pastoral montan.

• Extinderea cercetărilor privind multifuncţionalitatea pajiştilor în general şi al celor din zona montană în special, sub raportul unor produse de marcă de înaltă calitate ecosanogenă, plante medicinale şi melifere, conservarea biodiversităţii, protecţia solului, sechestrarea carbonului, estetica peisajeră pastorală şi multe altele.

• Evaluarea potenţialului de suport al pajiştilor montane prin aplicarea unei agriculturi durabile în contextul aridizării şi deşertificării climatului din zonele planare şi colinare, conform prognozelor, ca şansă de supravieţuire pentru populaţia afectată de aceste fenomene din ţara noastră şi din alte ţări.

 

Organizarea şi stimularea creşterii animalelor

• Necesitatea elaborării unei noi Legi a pajiştilor, care să corespundă situaţiei actuale a patrimoniului pastoral, având ca bază de plecare Legea pentru organizarea, administrarea şi exploatarea păşunilor din anul 1928 - cea mai completă lege apărută până acum la noi.

• Reorganizarea asociaţiilor de pajişti la nivel local, judeţean şi central cu bilanţ de venituri şi cheltuieli propriu, asemănător perioadei interbelice.

• Subvenţionarea prin diferite mijloace de către stat a creşterii animalelor pe pajiştile montane pentru menţinerea şi valorificarea optimă a acestui inestimabil patrimoniu pentru generaţia actuală şi a celor viitoare.


GOSPODĂRIREA PAJIŞTILOR

• Inventarierea animalelor de pe păşunile montane şi a duratei de păşunat pentru stabilirea încărcării cu animale, cât şi a suprafeţelor de fâneţe necosite pentru stabilirea gradului de valorificare a ierbii cu implicaţiile care le au asupra menţinerii patrimoniului pastoral în pericol de împădurire definitivă.

• Atribuirea spre folosinţă îndelungată tinerilor fermieri a unor suprafeţe întinse de pajişti abandonate şi a pârloagelor din terenurile arabile cu obligaţii de gospodărire şi valorificare optimă a acestora.

• Dotarea pajiştilor montane cu cele necesare unei exploatări corespunzătoare, precum: drumuri de acces, alimentări cu apă, electricitate, umbrare forestiere, adăposturi pentru îngrijitori şi animale, împrejurimi pentru păşunat raţional, spaţii pentru procesarea laptelui şi multe altele.

• Proiectarea şi realizarea unor amenajamente silvopastorale pe bazine hidrografice, masivi muntoşi, localităţi etc., cu lucrări specifice pentru îmbunătăţirea covorului ierbos prin fertilizare, amendare calcică, supraînsămânţare, reînsămânţare, plantaţii de arbori şi dotări pentru o exploatare normală, efectuate de specialişti în direcţia cercetării, proiectării, execuţiei şi administrării pe termen lung.

Vizualizat: 576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?