Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Producătorii de lapte din Timiș au propriul brand de lactate

Publicat: 04 iunie 2015 - 16:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativa producătorilor de lapte TimLact Agro din județul Timiș a scos pe piață, în luna mai 2015, primele produse proprii, realizate sub brandul „Floare din Banat”.

Click pe poza pentru galerie!

Primele produse sunt cașcaval și telemea, realizate integral din lapte de vacă, după rețete proprii. Din 12.000 de litri de lapte au obținut peste 600 de kilograme de cașcaval și aproape 650 de kilograme de telemea. Până când vor avea propria fabrică, procesarea o face fabrica de lactate Criș Sib Lacto din jud. Arad, deținută de membrii Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Miorița” din Chișineu-Criș, jud. Arad, cu care lucrează în regim de prestare de servicii.

Ideea de a avea propria fabrică de procesare a laptelui o au de mai multă vreme, dar condițiile impuse de procesatorii de lapte odată cu eliminarea cotelor i-au obligat pe fermieri să găsească soluții concrete și rapide.

„Acum producem, pe cooperativă, în jur de 60.000 de litri de lapte pe zi. Friesland-ul ne ia, la ora asta, media livrărilor pe decembrie, ianuarie și februarie și ne rămân, la sfârșitul lunii, la toți din cooperativă, în jur de 30.000 de litri de lapte, pe care trebuie să găsim să îi procesăm. Pentru tot ce depășește, Friesland-ul ne-ar da 50 de bani pe litru, ceea ce nu putem accepta. {tii, vorba aia... fiecare șut în fund e un pas înainte. Situația asta ne-a ambiționat. Ne-am făcut cameră frigorifică cu rafturi pentru depozitare la Bucovăț (n.r.-lângă Timișoara), unde avem o hală pentru viitoarea fabrică. Când o să deschidem fabrica noastră, o să procesăm totul la noi. Oricum, facem mai departe”, ne-a spus Viorel Hapenciuc, președintele cooperativei TimLact Agro (foto).

În prezent, caută cumpărători pe termen lung. „Am primit o ofertă ca în septembrie să livrăm și 50.000 de litri de lapte și să ne vândă altcineva toată producția în angrourile din București, dar nu am fost de acord. Vrem să vindem noi. Acum e ceva concurență pe piață cu telemeaua de oaie, dar, chiar și așa, jumătate din telemea am vândut-o deja și cred că o să avem succes și cu cașcavalul”, a adăugat Hapenciuc.

 

Calitatea și eticheta vând produsul

Brânza o vând într-un restaurant din Timișoara care promovează producătorii și produsele locale și tradiționale. Pentru distribuția de cașcaval, Hapenciuc spune că a discutat deja cu câteva restaurante și magazine care ar dori să cumpere. Au cerut în jur de 16,5 lei pe kilogramul de cașcaval, fără TVA. Patronul unui restaurant local s-a declarat dispus să cumpere de la ei, chiar dacă prețul este puțin mai mare decât plătește în prezent pentru un cașcaval importat din Bulgaria. Omul a spus că produsul este gustos, dar mai e la mijloc și mândria locală. Pe lângă calitatea produsului, mai contează și promovarea și etichetarea, pentru care se zbat producătorii de lapte și de lactate.

„Noi am scris pe etichetă exact ce conține cașcavalul, cu litere mari, ca să se vadă bine. În mijlocul etichetei scrie cu litere mari DOAR CU LAPTE ADEVARAT”. Cu numele Floare din Banat a mai fost un proiect mai demult, dar a eșuat și noi ne-am dorit foarte mult acest nume. Eticheta are stema veche a Banatului - o cruce reprezentând cele patru județe și culorile alb-violet, reprezentative pentru Timișoara și care sunt și atractive pentru copii. Iar logo-ul este ”, ne-a explicat președintele cooperativei TimLact Agro.

Vizualizat: 4609 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!