Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PORTUL UNGUREAN, mândria Vaideeniului

Publicat: 08 octombrie 2018 - 14:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Pe-un picior de plai, Pe-o gură de rai, Iată vin în cale, Se cobor la vale, Trei turme de miei, Cu trei ciobănei. Unu-i moldovan, Unu-i ungurean Şi unu-i vrâncean…”, aşa începe cea mai cunoscută baladă populară românească, „Mioriţa”. Recentul tur în localităţile gorjene mi-a dat şansa să cunosc, pentru prima oară, varianta actuală a ciobanului ungurean, dar şi portul elegant şi discret pe care îl poartă.

 

Veniţi din zona Sibiului, ciobanii ungureni pot fi uşor recunoscuţi pentru cromatica bicoloră, alb cu negru, a costumului lor autentic. La Vaideeni se mândresc că au venit „de peste munţi” şi că duc mai departe meşteşugul oieritului aşa cum făceau şi părinţii şi bunicii lor... Într-unul dintre locurile unde s-au aşezat, am întâlnit-o pe Elena Miron, care coase costume naţionale aşa cum se făceau ele odinioară. Munca ei este apreciată atât de localnici, cât şi de turişti.

Elena Miron_b
După ce a ieşit la pensie de la secţia de tricotaje a fabricii Ceramica Horezu, i-a venit aproape firesc dorinţa de a-şi continua activitatea în micul ei atelier de croitorie. Cu o pensie infimă, de doar 650 de lei, Elena Miron îşi completează venitul ducând mai departe o tradiţie strămoşească. „De unde luaţi materialele?”, o întreb, iar răspunsul ei este surprinzător: „Le comand pe internet, de la Sibiu”, spune ea, conectată, firesc şi real, la cei 66 de ani, la modernitate. Cu mândrie ne prezintă porturile care au ieşit din mâinile ei harnice şi dibace... Costumul femeiesc - compus din cămaşă, vestă, fustă creaţă, şorţ şi basma - are modele elegante, o anumită sobrietate specifică, care diferă de multitudinea coloristică a altor porturi. La aceasta se adaugă, adesea, un brâu în culorile tricolorului românesc purtat cu mândrie. Bărbaţii au cămaşă, vestă, cioareci - pantaloni făcuţi odinioară din lână, iar acum din stofă subţire - şi pălărie. Poate cele mai interesante, chiar şi prin dimensiunea lor, sunt costumele pentru copii. Realizate cu fineţe şi atenţie pentru detaliu, ele reprezintă un dar minunat pentru cei mici, pe care cu siguranţă îl vor păstra cu sfinţenie.

Elena Miron_b

O moştenire ce merită păstrată
Portul popular mai este îmbrăcat azi la cununiile civile, la nunţi uneori, adesea la marile sărbători. Oamenii poartă mereu cu mândrie costumele naţionale, le primenesc şi le păstrează în locuri speciale. Elenei Miron i se citeşte nostalgia pe faţă atunci când vorbeşte despre costumul de care nu s-a putut despărţi, portul ei de fată, pe care l-a îmbrăcat la nuntă. „Oamenii preţuiesc în toate momentele vieţii costumele populare, care îi însoţesc şi la plecare, dincolo de această lume”, ne spune creatoarea populară.
Interlocutoarea noastră visează să îşi transmită mai departe meşteşugul! Speră să fie cât mai multe mâini dibace pe care să le poată iniţia în această adevărată artă, care vine din vechime. Chiar dacă cele două fete ale ei au meserii diferite, iar, la rândul lor, au trei băieţei, Elena Miron nu şi-a pierdut speranţa în transmiterea meşteşugului! Gingăşia şi tradiţia portului popular nu se poate pierde, nici măcar într-o eră în care materialele se comandă de pe internet, căci ţesătura şi toate gesturile care o însoţesc sunt aceleaşi de multe secole încoace.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2018)


Viitor pentru sate_b

 

Vizualizat: 1156 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?