Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

POPAS DE SUFLET - Icoanele pe sticlă de la Sibiel

Publicat: 22 aprilie 2009 - 19:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Nu e greu să ajungi la Sibiel, la Muzeul Icoanelor pe Sticlă. Dar odată ce-ai ajuns aici, ţi-e greu să pleci, să te întorci măcar cu spatele spre clădirea veche din curtea bisericii, biserică la fel de veche şi ea, să laşi în urmă atâta linişte, binecuvântare, culoare şi măiestrie de ţărani vrednici prinsă în vopseluri neştiute astăzi, căci au luat cu ei, trecuţi în cele veşnice, secretul moşilor şi strămoşilor, tot fii de ţărani... 

Click pe poza pentru galerie!

Ne-au lăsat însă sute de icoane pe sticlă, zămislită şi ea în atelierele meşteşugăreşti transilvănene şi dăruite cele mai multe muzeului prin mijlocirea Preotului Zosim Oancea, care cu har dumnezeiesc, cu evlavie şi iubire de frumos şi de artă, a avut menirea de-o viaţă să afle şi să adune laolaltă minunăţiile ce se află acum în muzeul de la Sibiel.


Muzeul Preot Zosim Oancea

Nu e uşor să scrii despre ce vezi în altarul de suflet şi credinţă al icoanelor de la Sibiel. A făcut-o Giovanni Ruggeri, ziarist şi eseist, autorul unor publicaţii despre România şi Europa de Est. Ruggeri trăieşte şi munceşte la Bergamo. Anul trecut în martie, la o tipografie din Roma, vede lumina tiparului ghidul “Icoanele pe sticlă din Sibiel”, editat în cinci limbi (italiană, germană, engleză, franceză şi română).

Lucrarea cuprinde nu numai o prezentare a icoanelor expuse la Sibiel, ci şi o istorie a iconografiei româneşti, a transpunerii religiei în arta nepreţuită a ţăranilor transilvăneni, fiind în acelaşi timp un omagiu pentru toţi cei care au donat icoanele de-a lungul timpului acestui muzeu.

Giovanni Ruggeri: “Vizita la Muzeul de icoane e sticlă din Sibiel oferă, de asemenea, ocazia de a descoperi cu admiraţie şi lumină în suflet figura celui al cărui nume îl poartă: părintele Zosim Oancea, om şi preot de excepţie care, cu inteligenţă clarvăzătoare şi neobosită tenacitate a creat, sprijinit de locuitorii din Sibiel, cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlă, în unul din cele mai mici sate din România. Un paradox care, prin el însuşi, aminteşte de extraordinara istorie şi memorie păstrate aici.”


Robi ai pământului, păstrători ai credinţei

Pictura icoanelor pe sticlă din Transilvania a început în primele decenii ale secolului al XVIII-lea şi a atins culmea dezvoltării sale între 1750 şi sfârşitul anilor 1800, pentru a ajunge aproape să se stingă între cele două războaie mondiale. Muzeul Pr. Zosim Oancea oferă o panoramă amplă şi detaliată a acestui mare fenomen de artă religioasă populară românească, a cărui bogăţie se prezintă într-un mod remarcabil, dacă luăm în considerare vastul orizont spiritual al tradiţiei creştine orientale şi rolul pe care îl are icoana clasică în cadrul acesteia.

Materia din care este făcută icoana, împreună cu culorile şi preţioasele sale componente, trebuie să reflecte transparenţa dintre Cer şi pământ, sanctificarea umanităţii întru Divinitate pornind de la Întrupare, de la misterul lui Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat şi om adevărat şi să exprime energiile divine ce pătrund fiinţa.

Pictura icoanelor pe sticlă din Transilvania - fenomen cu diferenţe importante faţă de tradiţia icoanelor clasice - apare într-o perioadă istorică caracterizată printr-o situaţie socială şi politică cu relevanţă şi în plan religios. În secolul XVII, Transilvania era locuită în mare parte de români, dar în aceste regiuni trăiau de mai multe secole şi unguri, saşi şi secui.

Dominaţia maghiară şi apoi anexarea la Imperiul Habsburgic (1699), au făcut ca timp de sute de ani populaţia majoritar română să trăiască în condiţii de dură oprimare: izolată la sate, aproape analfabetă, dedicată cu precădere păstoritului şi muncii câmpului, fără acces la vreuna dintre ocupaţiile burgheze - comerţ, studiu, afaceri, şi cu atât mai puţin la cele administrative. Robi ai pământului, românii erau însă liberi religios (şi aici însă cu anumite limite).

Românii au trăit înrădăcinaţi în credinţa ortodoxă a părinţilor şi au luptat să o apere în faţa presiunilor habsburgice. Iar una dintre cele mai eficiente modalităţi de păstrare a identităţii ortodoxe a fost pentru românii ardeleni icoana pe sticlă.

La Sibiel s-au adunat laolaltă icoane realizate la Mănăstirea Nicula, în Nodrul Transilvaniei, pe Valea Mureşului, în zona Braşovului, Valea Sebeşului - Alba Iulia, Mărginimea Sibiului, Apuseni, Bucovina... şi tot atâtea stiluri şi culori, specifice zonelor din care provin făuritorii lor. Fiecare icoană expusă are şi o tăbliţă pe care e trecut numele celui care a donat-o muzeului.

Vizualizat: 1443 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Haha
|
01. 23, 2013. Wednesday 18:37
Materia din care este făcută icoana, împreună cu culorile şi preţioasele sale componente, trebuie să reflecte transparenţa dintre Cer şi pământ, sanctificarea umanităţii întru Divinitate pornind de la Întrupare, de la misterul lui Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat şi om adevărat şi să exprime energiile divine ce pătrund fiinţa. Scriam asa prin clasa a 6-a.
1.
icoane pe sticla
|
03. 15, 2010. Monday 18:02
Mestesugul a durat ceva timp si dupa al doilea razboi mondial, nu se stinsese! Inca se mai cumparau icoanele pe sticla vandute din carutele ce umlau din sat in sat prin 1960...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?