Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pentru unii, gropile de pe drum sunt sursă de venit...

Publicat: 07 aprilie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii februarie am vizitat mai multe ferme de taurine din Salonta, judeţul Bihor. Despre acestea însă, din lipsă de spaţiu, vă voi scrie în numărul viitor al revistei. Acum am însă altceva a vă povesti.

Click pe poza pentru galerie!

Nu v-aţi întrebat niciodată câte dintre meseriile românilor au supravieţuit trecerii timpului sau tehnologiei sau pur şi simplu, ignoranţei semenilor? Să luăm spre exemplu potcovăritul. Meserie grea, dar cu multe satisfacţii. Bine măcar că mai este căutată, că încă n-au simţit toate străzile noastre binefacerile asfaltului. Norocul potcovarului, că el nu se plânge de drumurile proaste...

În calea noastră de la o fermă la alta, am poposit şi la poarta lui Ioan Vlădar. Are 36 de ani şi de 15 ani e potcovar şi fierar autorizat la Salonta. A fost căruţaş înainte la CAP, apoi tot acolo şi-a făcut ucenicia după care a învăţat meserie la şcoala din Salonta. Îi place ceea ce face şi nu ar da potcovăritul pe nimic altceva.

Cu toate că s-au mai împuţinat clienţii, când începe sezonul agricol are zilnic de lucru. Îl mai ajută şi tatăl lui în atelier, când e multă treabă. Cei doi, tatăl şi fiul, ne-au arătat şi nouă cum se fac potcoavele.

Temperaturi înalte, mirosuri puternice, fum şi zgomot, muncă de mai bine de jumătate de oră. Preţul e de zece lei potcoava. Ioan Vlădar spune că încă mai rentează...

O altă oprire, un alt meşteşugar. O altă meserie pe cale de dispariţie. Antoniu Chereji din Biharia, este frânghier din 1963. Face frânghii, căpestre, hamuri, ştreanguri, ornamente, zbiciuri şi tot felul de accesorii pentru cai şi vite. Are acum o asociaţie familială şi îşi vinde marfa în pieţele din judeţ. Din păcate, nu prea mai sunt animale şi banii se strâng greu. Deşi produce calitativ, Antoniu Chereji nu prea mai iese în câştig.

Un ham îl vinde, de exemplu la patru, cinci sute de lei iar un zbici tradiţional e 150 de lei. Preţuri mult mai mici faţă de cele practicate în Ungaria, de exemplu. Iar când la târg nu mai vin nici ţăranii, nu sunt nici animale. Şi atunci meseriaşul nostru pleacă acasă cu marfa nevândută...

Poate că într-o bună zi toate astea se vor schimba în mai bine şi atunci valorile, tradiţiile şi meşteşugurile noastre vor fi din nou apreciate, aşa cum se cuvine. Că până la urmă, asta e zestrea cu care ne mândrim în Europa şi ne fălim că suntem români.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 603 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?