Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pelerinaj la mănăstirea Maria Radna

Publicat: 18 martie 2010 - 15:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Maria Radna este cel mai important loc de pelerinaj din Banat al Bisericii Catolice.

Click pe poza pentru galerie!

În fiecare an, în ziua de 15 august, se adună o mulţime de pelerini catolici şi nu numai în această biserică (bazilică) închinată Maicii Domnului.

Primele scrieri în care se pomeneşte despre Maria Radna vin din anul 1722. Preotul Ştefan Novoselic relatează despre apariţii luminoase nocturne, care nu îşi găsesc explicaţia. La aceea dată se organizau deja procesiuni şi pelerinaje izolate. Ciuma care a bântuit Aradul în anul 1707 a sporit numărul acestora.

Tabloul, care astăzi se află deasupra altarului principal, cuprinde o fotografie tipărită la Imprimatura Remondina din Bassano în nordul Italiei. Aceasta provine de la o producţie în masă, de felul ei au fost tipărite sute, chiar mii de exemplare (mărimea de 60 x 80 cm, hârtie de calitate medie). Totuşi, până astăzi nu s-a mai găsit un alt exemplar decât cel păstrat la Maria Radna.

O primă minune s-a produs în anul 1695, când biserica a ars din temelii, însă tabloul a scăpat intact. În 1750, Ordinariatul Episcopal a aprobat pelerinajele spre Maria Radna, după ce a urmărit şi autentificat diferite rapoarte despre vindecări şi salvări de la moarte miraculoase.

Între anii 1756 şi 1767 a fost construită biserica nouă, aşa cum se prezintă ea astăzi. Lungimea măsoară 60 metri, lărgimea cuprinde 20 metri şi înălţimea în interior este de 21 metri. Cele două turnuri ridicate în 1782 au fost completate şi înălţate în 1911, ale ajungând la 67 metri, ceea ce le face vizibile de la mare depărtare.

Pe peretele drept, imediat după intrare, se găseşte o pictură reprezentând un turc. La o vedere mai apropiată se descoperă în pictură o piatră sculptată. Această imagine face referire la o legendă, confom căreia, la încercarea unui ofiţer turc de a distruge biserica, copitele calului său s-au cufundat în piatră. Ceilalţi turci, speriaţi de această întâmplare, s-au retras şi au lăsat biserica în picioare.

În 1948, regimul comunist a interzis ordinele şi congregaţiile călugăreşti. Printr-o eroare, ordinul franciscan a reuşit să îşi continue activitatea. Pelerinajele au fost interzise iar mănăstirile au fost confiscate.

La Maria Radna au rămas un părinte şi doi călugări, iar mănăstirea a fost transformată în cămin pentru bătrâni în proprietatea şi sub tutela statului. În zilele de sărbătoare, la Maria Radna aveau voie să se afle doar doi preoţi. La scară mică însă, tradiţia pelerinajelor s-a păstrat.

După schimbările de regim din 1989, pelerinajele s-au reluat şi au luat amploare, ca semn deosebit a noii libertăţi religioase.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 689 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
credinta in dumnezeu si maica domnului
|
01. 23, 2011. Sunday 11:32
sa mai mearga si pe la manastiri ca o sa-l ajute DUMNEZEU si calugarii sau maicile o sa-l ajute cu ceva banisori.DOAMNE ajuta
2.
credinta in dumnezeu si maica domnului
|
01. 23, 2011. Sunday 11:32
sa mai mearga si pe la manastiri ca o sa-l ajute DUMNEZEU si calugarii sau maicile o sa-l ajute cu ceva banisori.DOAMNE ajuta
1.
bolnav de cancer
|
04. 13, 2010. Tuesday 17:42
udolf leonard : Bolnav de cancer la 24 de ani Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot munci pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR : RO36RNCB0231088855520001 (lei). Vă rog ajutaţi-mă! dacă nu, pot să mor! E-mail: rudolfleonard13@yahoo.com Telefon: 0757205495 Vă mulţu mesc anticipat. Boală, disperare, durere, neajutorare şi câte sinonime ar putea descrie situaţia acestui om. În jurul nostru în fiecare zi mor oameni. Mor sau trăiesc cu o frică teribilă de moarte din cauza indiferenţei noastre. În fiecare zi semenii noştri duc poveri grele în sufletele lor. Cine dintre noi este gata să întindă o mână de ajutor? Nu pot să ajut acest om financiar, dar vreau prin acest anunţ să sesizez pe cei care nu stau cu mâna întinsă şi pot să pună ceva deoparte ca să contribuie la această nevoie. Dumnezeu spune că: religiunea curată şi neîntinată înaintea Lui constă în cercetarea văduvelor şi orfanilor în necazurile lor. (Iacov 1). Tu ce faci în acest sens. Contribuie şi tu la salvarea lui Rudolf. Am aflat despre situaţia lui de la el, când a lăsat mesajul de mai sus într-un comentariu pe acest blog. 0757205495
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?