Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O POVESTE ŢESUTĂ LA RĂZBOI. DE PESTE 50 DE ANI...

Publicat: 12 decembrie 2019 - 23:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mărioara Iuga are 65 de ani şi de mai bine de o jumătate de veac lucrează la războiul de ţesut. Cuverturi, covoare, catrinţe pentru Ansamblul “Comoara Vrancei” din Năruja, cămăşi tradiţionale… toate prind viaţă şi culoare în mâinile dibace ale singurei ţesătoare care a mai rămas în comună.

Tanti Mărioara poartă o ie pe care şi-a cusut-o singură, în urmă cu 50 de ani! Priviţi cât de frumoasă este... un albastru care m-a fermecat, cu paiete şi flori colorate de parcă numai ce au fost culese din grădină.

razboi naruja 2_b
“Primul război l-am avut de la tata, de când eram domnişoară, dar l-am înnoit cu ăsta pe care îl am acum. Din păcate, am rămas cam singura care mai ţese. Tineretul nu s-a mai ocupat cu aşa ceva, bătrânii au mai dispărut, bătrânele nu mai văd iar lucrul la războiul de ţesut este migălos”, spune Mărioara Iuga.

razboi naruja 5_b
razboi naruja 4_b
La 11 ani, Maria învaţă tainele războiului de ţesut
Alături de Mărioara Iuga, la război, stă Maria Bianca, nepoţica ei de 11 ani. Maria învaţă cam de un an tainele ţesutului la război. Pentru ea vacanţa la ţară, pe lângă joacă, înseamnă lucrul alături de bunica ei, la cămăşi şi la catrinţele Ansamblului. “Durează mult ţesutul, e efort şi muncă multă, dar rezultatul mereu trebuie să iasă bun. Acum doar o ajut pe bunica însă mi-aş dori să învăţ să lucrez şi singură. Cel mai uşor de făcut mi se par cămeşile, iile...”, îmi spune Maria.
Colegii ei de şcoală rămân surprinşi când le povesteşte cu ce se ocupă ea în vacanţă, la bunici. Copila nici nu cred că realizează acum cât de importantă este preocuparea ei pentru perpetuarea unei tradiţii atât de frumoase cum este arta ţesutului la război!

razboi naruja 3_b

Şi-ar dori să devină poliţistă, doctoriţă sau designer de modă... Maria e la vârsta la care orice vis merită să-şi găsească un loc în sufletul ei, dar noi sperăm ca peste ani să auzim că la Năruja, în inima Vrancei, Maria duce mai departe meşteşugul războiului de ţesut, deprins de la bunica ei, o tradiţie care de sute de ani înfrumuseţează zestrea satului românesc!

Nicoleta DRAGOMIR
Foto: Leonard STAFIE
Video: Claudiu BOROBEI

razboi naruja 6_b

razboi naruja 1_b

Vizualizat: 2040 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!