Mărioara Iuga are 65 de ani şi de mai bine de o jumătate de veac lucrează la războiul de ţesut. Cuverturi, covoare, catrinţe pentru Ansamblul “Comoara Vrancei” din Năruja, cămăşi tradiţionale… toate prind viaţă şi culoare în mâinile dibace ale singurei ţesătoare care a mai rămas în comună.
Tanti Mărioara poartă o ie pe care şi-a cusut-o singură, în urmă cu 50 de ani! Priviţi cât de frumoasă este... un albastru care m-a fermecat, cu paiete şi flori colorate de parcă numai ce au fost culese din grădină.
“Primul război l-am avut de la tata, de când eram domnişoară, dar l-am înnoit cu ăsta pe care îl am acum. Din păcate, am rămas cam singura care mai ţese. Tineretul nu s-a mai ocupat cu aşa ceva, bătrânii au mai dispărut, bătrânele nu mai văd iar lucrul la războiul de ţesut este migălos”, spune Mărioara Iuga.
La 11 ani, Maria învaţă tainele războiului de ţesut
Alături de Mărioara Iuga, la război, stă Maria Bianca, nepoţica ei de 11 ani. Maria învaţă cam de un an tainele ţesutului la război. Pentru ea vacanţa la ţară, pe lângă joacă, înseamnă lucrul alături de bunica ei, la cămăşi şi la catrinţele Ansamblului. “Durează mult ţesutul, e efort şi muncă multă, dar rezultatul mereu trebuie să iasă bun. Acum doar o ajut pe bunica însă mi-aş dori să învăţ să lucrez şi singură. Cel mai uşor de făcut mi se par cămeşile, iile...”, îmi spune Maria.
Colegii ei de şcoală rămân surprinşi când le povesteşte cu ce se ocupă ea în vacanţă, la bunici. Copila nici nu cred că realizează acum cât de importantă este preocuparea ei pentru perpetuarea unei tradiţii atât de frumoase cum este arta ţesutului la război!
Şi-ar dori să devină poliţistă, doctoriţă sau designer de modă... Maria e la vârsta la care orice vis merită să-şi găsească un loc în sufletul ei, dar noi sperăm ca peste ani să auzim că la Năruja, în inima Vrancei, Maria duce mai departe meşteşugul războiului de ţesut, deprins de la bunica ei, o tradiţie care de sute de ani înfrumuseţează zestrea satului românesc!
Nicoleta DRAGOMIR
Foto: Leonard STAFIE
Video: Claudiu BOROBEI