Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

O POVESTE ŢESUTĂ LA RĂZBOI. DE PESTE 50 DE ANI...

Publicat: 12 decembrie 2019 - 23:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mărioara Iuga are 65 de ani şi de mai bine de o jumătate de veac lucrează la războiul de ţesut. Cuverturi, covoare, catrinţe pentru Ansamblul “Comoara Vrancei” din Năruja, cămăşi tradiţionale… toate prind viaţă şi culoare în mâinile dibace ale singurei ţesătoare care a mai rămas în comună.

Tanti Mărioara poartă o ie pe care şi-a cusut-o singură, în urmă cu 50 de ani! Priviţi cât de frumoasă este... un albastru care m-a fermecat, cu paiete şi flori colorate de parcă numai ce au fost culese din grădină.

razboi naruja 2_b
“Primul război l-am avut de la tata, de când eram domnişoară, dar l-am înnoit cu ăsta pe care îl am acum. Din păcate, am rămas cam singura care mai ţese. Tineretul nu s-a mai ocupat cu aşa ceva, bătrânii au mai dispărut, bătrânele nu mai văd iar lucrul la războiul de ţesut este migălos”, spune Mărioara Iuga.

razboi naruja 5_b
razboi naruja 4_b
La 11 ani, Maria învaţă tainele războiului de ţesut
Alături de Mărioara Iuga, la război, stă Maria Bianca, nepoţica ei de 11 ani. Maria învaţă cam de un an tainele ţesutului la război. Pentru ea vacanţa la ţară, pe lângă joacă, înseamnă lucrul alături de bunica ei, la cămăşi şi la catrinţele Ansamblului. “Durează mult ţesutul, e efort şi muncă multă, dar rezultatul mereu trebuie să iasă bun. Acum doar o ajut pe bunica însă mi-aş dori să învăţ să lucrez şi singură. Cel mai uşor de făcut mi se par cămeşile, iile...”, îmi spune Maria.
Colegii ei de şcoală rămân surprinşi când le povesteşte cu ce se ocupă ea în vacanţă, la bunici. Copila nici nu cred că realizează acum cât de importantă este preocuparea ei pentru perpetuarea unei tradiţii atât de frumoase cum este arta ţesutului la război!

razboi naruja 3_b

Şi-ar dori să devină poliţistă, doctoriţă sau designer de modă... Maria e la vârsta la care orice vis merită să-şi găsească un loc în sufletul ei, dar noi sperăm ca peste ani să auzim că la Năruja, în inima Vrancei, Maria duce mai departe meşteşugul războiului de ţesut, deprins de la bunica ei, o tradiţie care de sute de ani înfrumuseţează zestrea satului românesc!

Nicoleta DRAGOMIR
Foto: Leonard STAFIE
Video: Claudiu BOROBEI

razboi naruja 6_b

razboi naruja 1_b

Vizualizat: 3054 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?