Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MONIKA PUIU: "Îmi aduc aminte cu drag de oamenii locului"

Publicat: 14 septembrie 2018 - 21:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul revistei Ferma - VIITOR PENTRU SATE - a pornit de la dorinţa noastră de a arăta lucrurile bune care se întâmplă în satul românesc, de a identifica potenţialul de dezvoltare a zonei de referinţă, dar şi de a recomanda, bazându-ne pe experienţa noastră profesională, câteva direcţii de valorificare a resurselor existente. 

Din echipa noastră au făcut parte şi câţiva observatori voluntari. Printre ei, Monika Puiu, director general al NHR Agropartners care a acceptat invitaţia de participa la proiect cu mult înainte ca firma pe care o reprezintă să devină susţinător al demersului nostru. După încheierea primei etape a proiectului, aceea de documentare în teren, Monika Puiu ne-a transmis un punct de vedere, pe care îl redăm în cele ce urmează:

monika-puiu2_b

Am acceptat invitaţia de a participa ca observator voluntar la derularea proiectului “Viitor pentru sate” din curiozitate. Cu siguranţă, nu m-am aşteptat să ajung într-o zonă de o frumuseţe aparte şi să cunosc oameni atât de pasionaţi şi dedicaţi muncii lor, la sat.
De asemenea, admir munca şi efortul pe care întreaga redacţie a revistei Ferma le investeşte în acest proiect.

Iată câteva dintre aspectele care mi-au plăcut la proiectul “Viitor pentru sate”:
• Faptul că nu v-aţi axat “doar” pe agricultură, ci şi pe alte investiţii şi proiecte de dezvoltare zonală;
• V-aţi folosit de numele şi renumele pe care revista “Ferma” îl are, astfel încât să fiţi ascultaţi şi sprijiniţi şi de administraţiile locale în acest demers;
• Preocuparea de a descoperi, sprijini şi promova mici afaceri sau îndeletniciri ale locuitorilor din mediul rural şi de a-i ajuta cu sfaturi şi recomandări, astfel încât să se dezvolte şi să fie un exemplu pentru comunitatea locală;
• Tonul vocii adoptat în discuţia cu localnicii şi atitudinea de empatie a membrilor echipelor Ferma cu oamenii din mediul rural. Sfaturile date au sunat ca o recomandare, nu ca o critică, şi au fost sfaturi oferite ca de la egal la egal interlocutorilor. Cu această abordare, sfaturile şi recomandările echipei au fost percepute, cu siguranţă, într-un mod productiv de către localnici.

Pe lângă peisajul pitoresc din Cheile Olteţului şi Peştera Polovragi, îmi aduc aminte cu drag de oamenii locului, de vizita în două stâne locale şi de simplitatea oamenilor, lucruri pe care eu le voi face cunoscute şi altor persoane.

În urma vizitelor la stâne, am rămas plăcut impresionată de faptul că, în vârf de munte, acei oameni produc brânzeturi foarte gustoase, în clădiri modeste, dar ţinând cont de normele de igienă alimentară. Îmi pare rău că aceşti oameni nu pot face investiţii în stânele concesionate, deoarece nu le este rentabil ţinând cont de faptul că perioada de concesionare a unei asemenea stâne cu terenul aferent se face doar pentru zece ani şi fără garantarea prelungirii contractului. Mi-aş dori să se schimbe legea astfel încât să se poată investi într-o asemenea stână şi să se poată dezvolta turismul în zonă, pentru a prezenta publicului larg tradiţia în acest domeniu şi pentru a oferi spre vânzare produse lactate realizate conform reţetelor originale. Îmi doresc ca pe viitor cât mai mulţi consumatori să aibă acces la produsele delicioase pe care le-am gustat la stână şi data viitoare când voi vizita acele locuri să aflu că administraţiile locale le vor prelungi contractele de concesiune iar după 2020 să avem şi un altfel de turism în România.
Deocamdată, îmi rămâne doar să spun “Mulţumesc!” oamenilor care m-au primit, care mi-au oferit spre degustare fie brânză bună, fie o prăjitură “de vis” (de fapt a fost de vişine, dar un vis a fost) şi să povestesc despre acele locuri cât mai multor persoane. Vă apreciez enorm pentru ceea ce faceţi şi vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la proiectul “Viitor pentru sate” şi pentru că am avut parte de o asemenea experienţă. Nu v-o spun doar din politeţe, ci din toată inima!

Monika PUIU

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)

Viitor pentru sate_b

Vizualizat: 1209 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?