Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Marginea, cel mai mare centru de ceramică neagră din Bucovina

Publicat: 07 decembrie 2008 - 18:33
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Din punct de vedere turistic, comuna suceveană Marginea este cunoscută pe plan naţional şi mai ales internaţional prin păstrarea şi perpetuarea într-o formă autentică a străvechilor îndeletniciri de modelare manuală a lutului argilos în scopul fabricării vaselor cu întrebuinţare casnică pentru gătit sau pentru prelucrarea laptelui şi diverse alte forme ornamentale.

Click pe poza pentru galerie!

Unicitatea ceramicii de Marginea este dată de culoarea neagră rezultată în urma arderii, precum şi de modelarea unor forme specifice tradiţionale.

Marginea, dacă nu este singurul, este cu siguranţă cel mai important centru de producere a ceramicii negre din Bucovina. O mână de oameni, care au făcut din olărit un mod de viaţă, continuă să învârtă roata şi să ardă în cuptorul înăbuşit vasele de lut, la fel ca strămoşii lor. Olarii din Marginea sunt tot mai puţini. Meşterii bătrâni duc secretele meseriei în pământul pe care l-au lucrat o viaţă întreagă, în timp ce tinerii tânjesc să plece din sat şi caută alte îndeletniciri, mai bănoase.

Ceramica neagră produsă aici datează din neolitic. Ea a fost identificată în cadrul culturii Horodiştea - Floreşti, cât şi La Tene, care este perioada de înflorire a ceramicii negre geto-dacice. În secolele XII-XV, ceramica neagră cunoaşte o puternică dezvoltare, mai ales în nordul Moldovei.

Tehnica de olărit, păstrată de generaţii


Centrul de la Marginea produce olărie neagră, exact prin aceeaşi tehnică preistorică de ardere înăbuşită (reducătoare) şi de ornamentare, prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de râu (cremene). După o ardere oxidantă, în timpul căreia vasele devin roşii, se introduc în foc lemne de brad şi molid, după care toate gurile de încărcare şi descărcare ale cuptorului se astupă cu cioburi de oale, bălegar şi lut. Se produce astfel o ardere înăbuşită, care durează circa 10 ore, şi în care oxidul de carbon penetrează pereţii vasului, determinând culoarea neagră în diverse nuanţe, de la cenuşiu la negru intens, în funcţie ce câţiva factori cum sunt distanţa de la focarul cuptorului, calităţile materialului folosit drept combustibil etc.

În ceea ce priveşte ornamentarea, se folosesc două tehnici: impresiunea şi lustruirea. Impresiunea se realizează printr-o rotiţă care se aplică pe vasul crud, cu ajutorul căreia se realizează un decor constând din linii frânte sau un şir de romburi.

Lustruirea se face cu ajutorul unei pietre de râu cu care se înscrie pe suprafaţa obiectului, într-o mişcare de dute-vino, un decor compus îndeosebi din linii frânte şi spirale, într-o multitudine de variante stilistice, cu un efect artistic deosebit.

Poate mai mult decât la alte categorii de ceramică, valoarea estetică a ceramicii negre constă nu numai în ornamentele care o împodobesc, ci mai ales în însăşi forma dată obiectelor de creatorul lor. Vasele de ceramică confecţionate la Marginea încântă prin echilibrul proporţiilor şi eleganţa formelor.

Vizitând atelierul de ceramică situat pe şoseaua Marginea - Suceviţa, turiştii pot urmări întregul proces de obţinere a ceramicii prin mijloace tradiţionale (fără mijloace mecanizate): pregătirea lutului, prelucrarea la roata olarului, uscarea, decorarea şi arderea ceramicii în cuptoare.

(sursă text: www.comuna-marginea.home.ro; www.marginea.tk; foto: Nicoleta Dragomir)
Vizualizat: 1839 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Marginea,
|
07. 27, 2009. Monday 14:14
am vizitat si noi recent acest centru,este intr-adevar frumos.acolo sunt lucruri valoroase,caci sunt facute manual.am achizitionat si noi cateva obiecte ca sa ne amintim mereu de acele locuri!!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?