Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ioan Uţiu: “Avem nevoie de experţi independenţi”

Publicat: 08 august 2018 - 21:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ioan Uţiu a fost o vreme secretar de stat în Ministerul Agriculturii, făcând parte din cabinetul lui Dacian Cioloş. În fişa postului, Uţiu avea în coordonare zona produselor tradiţionale. Recent, la Agraria, acesta a dezbătut cu producătorii problematica sectorului. 

„La nivelul ministerului am promovat această temă şi un mod de lucru, zic eu, corespunzător. Conceptul este unul senzaţional. Am încercat să punem totul într-o bază de date, pentru ca acest tezaur să rămână pentru viitorime. Avem tradiţie de secole în arta culinară autohtonă, ca parte a culturii poporului român, şi de aceea avem obligaţia s-o păstrăm nealterată. Produsul tradiţional trebuie să fie cu anumite criterii. Iniţial au fost vreo 8.000 de produse avizate. A apărut noul ordin al Ministrului Agriculturii şi s-au mai triat din ele. Dar lucrurile se pare că nu evoluează spre o stare de normalitate”, susţine fostul oficial ministerial.

Ioan UÅ£iu_b

Ministerul centrează şi tot ministerul dă cu capul!
Ioan Uţiu recunoaşte că mai trebuie rezolvat un inconvenient pe fond, de abordare structurală. „Acuma vine nebunia: direcţiile agricole verifică dosarele cu produsele tradiţionale, iar ministerul de resort avizează! Atât timp cât în aceeaşi structură sunt şi cel care verifică şi cel care avizează, lucrurile nu sunt tocmai în ordine, ci sunt puse sub semnul întrebării! Şi nu vor intra într-o normalitate până ce nu vor apărea experţi în zona produsului tradiţional care să aibă ştampilă, să vină să-l verifice pe teren şi să trimită documentaţia spre avizare”, consideră Ioan Uţiu.
Acesta continuă susţinând că: „Din păcate, produsul tradiţional românesc este puţin promovat iar consultanţa lipseşte. Funcţionarii direcţiilor agricole ar trebui să fie mult mai activi, să fie mai aproape de fermier, să explice: «Uite acest produs al tău poate îndeplini criteriile pentru a fi produs tradiţional». Producătorul agricol nu are suficient timp să se ocupe şi nici expertiza necesară, trebuie oameni de valoare în Ministerul Agriculturii”.
La ediţia din acest an a Târgului Agraria de la Jucu, fostul oficial MADR a discutat despre produsul tradiţional. I-a întrebat pe producătorii agricoli prezenţi de ce nu-şi fac dosarele de atestare pentru produsele pe care le comercializează. Toţi i-au răspuns că nu prea ştiu ce şi cum, că trebuie caiet de sarcini achiziţionat de la direcţia agricolă, dar trebuie să plătească pentru a-l cumpăra. „Birocraţia, ca în toată administraţia noastră, este destul de mare”, remarcă Ioan Uţiu, care totuşi are o mare încredere în generaţia tânără, conştientă de valoarea produsului natural, de necesitatea de a promova un mod sănătos de hrănire.

 

 

ŢĂRANUL A AVUT FERMA DIN CARE A TRĂIT ŞI S-A HRĂNIT SĂNĂTOS
Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Ioan Uţiu, provenind dintr-un sat din Munţii Apuseni, aduce în discuţie o altă temă cu care este în total dezacord. “Eu nu sunt de acord cu termenul de subzistenţă în clasificarea exploataţiilor agricole.
Nu există fermă de subzistenţă, pentru că ţăranul român a avut ferma din care a trăit. Avea nevoie de lână, creştea oaie, avea nevoie de brânză, ţinea vacă şi oaie, avea nevoie de lapte, avea vacă; ţăranul voia să-şi lucreze puţinul teren pe care-l deţinea, avea cal sau bou. Ţăranul dispunea de necesarul de care el avea nevoie! Şi se hrănea sănătos!”, concluzionează Ioan Uţiu.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

 

Vizualizat: 863 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?