Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

“Hai, coşar, coşar!” - FLORIN GHINEA, un hornar hoinar

Publicat: 19 martie 2018 - 01:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

“Ţi-a ieşit coşar în drum!” Vorba cântecului, fără nici o... înfumurare, chiar aşa s-a şi întâmplat. Zilele trecute, în Tecuci, l-am întâlnit pe Florin Ghinea, un tânăr în puterea vârstei care timp de şase ani s-a toooot chinuit să se autorizeze în coşerit. 

„Eu lucrez în domeniul gazelor şi, prin natura serviciului, am interacţionat cu destui oameni care în locuinţe, sedii de firme, hale de producţie etc. şi-au instalat diferite sisteme de încălzire, centrale murale, sobe de teracotă, iar pentru a le pune în funcţiune, se cerea adeverinţa de coşerit. Plus că la reviziile din doi în doi ani trebuia să prezinte obligatoriu la compania de gaze adeverinţa de coşerit”, ne-a declarat coşarul Florin Ghinea.
Portivit acestuia, în municipiul Tecuci ar exista un singur coşar şi acesta în vârstă şi tot mai greu de găsit. Pentru Florin Ghinea a fost evident că există o oportunitate, o activitate de nişă care trebuie exploatată. Timp de şase ani a căutat să se autorizeze în meseria de coşar. Anul trecut în septembrie a reuşit să termine cursurile de specialitate în vederea autorizării.

Cosarul Florin Ghenea_b

„Când pe stradă îl întâlneşti / Mulţumit ai să zâmbeşti”
“După ce am trecut examenele şi am obţinut diploma, m-am înscris într-o asociaţie naţională a coşarilor. Mi s-a cerut un minim de dotare. Astfel, am fost nevoit să achiziţionez scule profesionale, camere de inspecţie video şi alte accesorii, substanţe de lucru, echipament de protecţie în valoare de circa 10.000 de lei”, a precizat Florin Ghinea.
Discutând cu Florin, am intrat în “treburile interne” ale coşeritului pe… “hornul” curiozităţii gazetăreşti. Astfel, am aflat că, de regulă, intervenţiile durează în medie cam două - trei ore, totul depinzând de gradul de complexitate a lucrării. Florin Ghinea îşi ia întotdeauna un ajutor la lucrările de execuţie. Tarifele sunt în funcţie de lungimea coşului de evacuare a fumului, preţul fiind între 25 şi 45 lei metrul liniar. Sunt situaţii când se impune desfundarea sau refacerea coşului cu totul. Atunci se dau jos cărămizile şi se zidesc din nou. În urma curăţirii centralelor pe combustibili solizi, acestea arată ca noi!

“Hai coşar, coşar / Prin oraş, hoinar, hoinar”
“De obicei, oamenii mă găsesc pe internet, pe pagina asociaţiei naţionale. De fiecare dată întreb clientul de unde are numărul meu de telefon şi vreo 70 la sută îmi răspund că au accesat reţeaua internaţională. Mai sunt şi unii care m-au aflat din pliantele, flyerele şi fluturaşii cu care alimentez cutiile poştale din Tecuci sau în urma vederii autospecialei mele inscripţionate”, ne-a declarat hornarul nostru.
La nivelul municipiului Tecuci, Florin Ghinea consideră că se poate descurca şi singur. Dacă oamenii şi-ar da silinţa şi ar curăţa o dată pe an coşul de fum, nici nu ar mai apărea probleme. Potrivit statisticilor IGSU, anual, în medie, 14% din incendiile care se produc în România la gospodării cetăţeneşti au loc ca urmare a coşurilor de fum defecte sau necurăţate, respectiv 6% ca urmare a mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Numai în cursul anului 2011 s-au înregistrat peste 2.200 de incendii, în medie 6 incendii/zi. Neetanşeitatea coşurilor este cauza unui număr însemnat de intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Din păcate, majoritatea incendiilor se soldează, adesea, cu tragedii umane şi cu pagube materiale.

“Ţi-a ieşit coşaru-n drum / Şi-o să ai ce vrei acum”
Gudronul sau catranul, lichidul vâscos de culoare închisă, cu miros specific, obţinut prin distilarea uscată a unor materii organice, este cel mai nenorocit în coşerit, se curăţă foarte greu şi este principala sursă la aprindere a coşurilor de fum. Pompierii “vânează” neexecutarea coşeritului, folosindu-se, în mod special de HGR nr. 537/2007, care la art. 1 stipulează că se constituie contravenţii la normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei neexecutarea verificării, reparării şi curăţirii periodice, cel puţin o dată pe an, a coşurilor pentru evacuarea fumului, precum şi nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora.

“Griji, nevoi, necaz, durere / Se vor duce ca un fum”
“Sunt coşuri de fum care nu au fost desfundate niciodată, e foarte mult de lucru. Pentru astea, dar şi pentru alte intervenţii speciale, am achiziţionat o pudră specială pentru centralele pe combustibil solid. În meseria asta a coşeritului se lucrează manual. O sculă pneumatică e destul de scumpă, costă circa cinci mii de euro. Dacă aş avea solicitări zilnic, ar justfica o asemenea investiţie. Lucrez cam două zile jumătate, în week-end, atunci când, de obicei, programez curăţarea coşurilor de fum”, a precizat coşarul tecucean.
Hornarul a precizat că este absolut obligatoriu ca lucrătorii în această ocupaţie să fie autorizaţi şi dotaţi corespunzător cu cele mai noi unelte de intervenţie. Ei trebuie să cunoască principiul de funcţionare al unui coş de fum, şemineu, sobă, şemineu centrală termică, sobă centrală termică şi alte focare. Şi nu este uşor! Apoi, după executarea lucrărilor de verificare şi de curăţare a coşurilor de fum, a hotelor, a tubulaturii şi ventilatoarelor, este musai să elibereze "Adeverinţa curăţare coş de fum", copii după "Certificatul de coşar", precum şi factura sau bonul de casă.
Coşuri multe, hornari puţini! Coşeritul, o profesie care se pierde ca un fum?!


„CÂND LA UŞĂ ÎŢI BATE CIOC, CIOC, CIOC / POŢI SĂ SPUI CĂ ŢI-A ADUS NOROC”
Anul trecut, Florin Ghinea a trecut pe la primăria comunei Valea Mărului din judeţul Galaţi de a lăsat o ofertă. Primarul l-a chemat pe contabil în birou şi l-a întrebat: “Ştii pe cine avem noi în birou?”. “După cât de frumos arată şi după cum aţi strigat, trebuie să fie coşarul, dom’ primar!” Ghicise!… După un timp, l-a solicitat contabilul acasă să-i revizuiască coşul de fum. Era o brumă groasă, de sus de pe casă se vedea întreg satul, cum ieşea alene fumul pe băgeacuri. “Ştiţi cine stă pe casă la ora asta?”, a întrebat coşarul gazda. “Păi, cine? E 8 şi ceva dimineaţa; dumneata şi vreun motan trebuie să fie!” Aşa şi era!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Vizualizat: 1258 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?