Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gulaş de oaie à la Cojocna

Publicat: 02 septembrie 2018 - 20:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La ediţia din acest an a Târgului Agraria de la Jucu, în apropierea standurilor rezervate producătorilor tradiţionali, am asistat la „fabricarea” gulaşului de oaie. Meşter bucătar, Cornel Leşan, crescător de animale din Cojocna, satul Cara, judeţul Cluj. 

„Gulaşul de oaie este mult mai bun decât cel de vită. Noi suntem oieri şi ne place mai mult carnea de oaie”, ne spune clujeanul învârtind vârtos în ceaunul aflat pe foc. „Este, de fapt, o tocăniţă de oaie! Pregătim carnea astfel: o tranşăm şi o porţionăm. Legumele - ceapă, roşii, cartofi, ardei gras, ardei capia - se toacă mărunt şi se călesc. Apoi se pune carnea, peste care se adaugă şi condimentele: piper, sare, foi de dafin, chimion, boia... Alţii încep cu carnea, eu călesc legumele prima dată. După aia pun carnea de oaie să fiarbă înăbuşit, sub capac la foc domol, circa patru ore şi jumătate, până ce va cădea de pe os. Condiţia e ca oaia să nu fie bătrână, deci să nu aibă 10 ani, şi să fie grasă”, a continuat oierul.

Cornel LeÅŸan_b

Nu poţi trăi omeneşte din creşterea animalelor!
Până ce a fiert în voie ceaunul, am continuat discuţia cu Cornel Leşan despre creşterea animalelor. „Ştiu că ciobanul nu spune câte oi are, că nu-i merge bine. Nu e un secret, e o superstiţie. Dar eu am să vă spui: am 150 de oiţe }urcane. Dar e greu. Nu poţi trăi nici cu oiţele, nici cu vacile, din cauză că nu poţi vinde produsele! Nu ai unde vinde un miel, nu ai ce face cu laptele sau cu brânza. De Paşti ne-a aprobat la Agrotransilvania un punct de sacrificare. Lumea nu a ştiut de el. Foarte slab s-a vândut carnea de miel de Sărbătorile Pascale. În alte părţi, am auzit că au fost vânduţi mii de miei; la noi, s-au dat cu 7 lei kilogramul”, ne-a declarat crescătorul.

„După 150 de oi nu poţi face afacere!”
Cornel Leşan lucrează împreună cu familia. Averea lui zootehnică este compusă din două vaci, 150 de oi, cu miei cu tot, şi un cal. Are patru copii care, din păcate, nu vor să-i calce pe urme. Au văzut că nu e rentabil să creşti animale şi au decis că nu are rost să trudească degeaba. „Îi las să facă şcoală, să aibă altă pregătire mai sigură”, spune Cornel Leşan.
Pentru el, creşterea ovinelor este mai mult un hobby. Nici vorbă de afaceri! „După 150 de oi nu poţi face afacere! Eu pentru animalele mele - în afară de furajele pe care le-am avut - am cumpărat de 6.300 de lei numai porumb. Am ceva teren, da-i puţin. Mai am de la primărie 30 ha de păşune, dar sunt asociat cu încă cineva. Pe timp de vară suntem doi care gospodărim oile pe păşune. Iarna e mai greu, mai ales că a fost secetă anul trecut. Pe terenul unde făceam 70 de baloţi mari de lucernă, acum am reuşit să obţin doar 30. A fost secetă mare şi s-a ridicat preţul la fân. Dar nici nu am de unde să cumpăr!”, a susţinut fermierul.
Cornel Leşan a tras speranţă că va ieşi mai de timpuriu din iarna trecută cu oile. Nu a fost aşa. „În martie a venit ninsoare şi a ţinut o lună de zile; cheltuiala a fost mai mare. Dar sunt optimist, mergem înainte, nu avem ce face!”, ne-a declarat crecătorul clujean, ridicând capacul ceaunului. Se făcuse gulaşul şi Cornel Leşan ne-a oferit câte-o porţie delicioasă şi savuroasă! Gulaş de oaie a la Cojocna!

 GulaÅŸ de oaie à la Cojocna_b

MAI RENTABIL E SĂ CREŞTI PORCI CU LAPTELE
Cornel Leşan este de meserie operator însămânţări artificiale. Dar acum cam şomează. În zonă, animalele au rămas tot mai puţine, mulţi văzând că nu merge zootehnia, au renunţat. „De exemplu, la noi în sat nu ştiu dacă mai sunt 20 de vaci. Înainte vreme, dacă ţineai două-trei Bălţate, aveai un venit sigur în casă, din care puteai să trăieşti! Te descurcai. Acum, la preţurile care sunt, NU! Eu am câţiva abonaţi la lapte. Li-l duc acasă la un preţ acceptabil: 3 lei litrul. E mai bine decât să-l dau la procesare sau firmelor care colectează lapte oferind un leu - un leu şi puţin pe litru. Iarna e şi mai greu: 0,80 lei/litru. Mai rentabil e să dai laptele la un porc. Şi aşa ai ce mânca”, este de părere fermierul.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

 

Vizualizat: 296 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!