Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Familia KONCZ: DOUĂ GENERAŢII de producători de BOIA de ARDEI

Publicat: 28 februarie 2017 - 08:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PRODUCE BOIA DE APROAPE 50 DE ANI! Familia Koncz din comuna Lunca Mureşului, judeţul Alba, se îndeletniceşte de aproape o jumătate de secol cu producerea unui condiment nelipsit în bucătăriile occidentale, şi anume boiaua de ardei dulce.

La Târgul de toamnă Apulum Agraria - ediţia 2016, de la Alba Iulia, l-am reîntâlnit pe Csaba Koncz, în vârstă de 35 de ani, însoţit de tatăl său, Moise Koncz, în vârstă de 70 de ani. Două generaţii care îşi transmit una alteia o moştenire culturală privind arta culinară veche de sute de ani!
În standul frumos amenajat, cei doi producători agricoli aveau expuse spre vânzare punguliţe pline cu această minune condimentară de culoare roşie, obţinută din măcinarea ardeiului uscat. Preţul era unul accesibil pentru mulţi dintre cumpărătorii prezenţi la târg: 50 lei kilogramul.

Csaba-(stanga)-si-Moise-Kon_bClick pe poza pentru galerie!

Peste o tonă de boia de ardei dulce pe sezon
„Din anul 1974 tot producem boiaua, asta-i activitatea mea de cultivator cu tradiţie, dar şi de pensionar. Ne ocupăm din tată-n fiu cu aşa ceva”, ne-a declarat „tânărul” pensionar Moise Koncz, purtând povara celor şapte decenii de viaţă şi învăţat cu munca de mic copil. Frâiele afacerii de familie le-a preluat fiul, tânărul Csaba, cel care s-a implicat cu iuţeală în businessul cu boia. Din anul 2000 încoace, a crescut suprafaţa pentru cultivarea ardeilor, astfel încât, anul trecut a ajuns să producă mai bine de o tonă de boia de ardei pe sezon.

Povestea paprikaşului care poartă faima familiei Koncz din judeţul Alba, o puteţi citi într-o ediţie viitoare a revistei Ferma, prezentată de reporterii Olivia Firi şi Marian Muşat.

Vizualizat: 2099 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?