Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Etno Dobrogea” 2019. PLĂCINTA DOBROGEANĂ a fost vedeta târgului

Publicat: 10 decembrie 2019 - 00:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Timp de trei zile, în perioada 25-27 octombrie 2019, în Piaţa Civică din municipiul Tulcea s-a desfăşurat prima ediţie a Târgului de Produse Tradiţionale “Etno Dobrogea”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Moesis Tradiţional, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea şi cu Moesis din Inima Dobrogei by Angelo.

La această frumoasă manifestare au participat aproximativ 15 producători de preparate culinare, proveniţi din majoritatea regiunilor ţării (Maramureş, Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea), care şi-au expus bunătăţile gastronomice. La standurile special amenajate, vizitatorii au putut găsi atât vinuri realizate în judeţul dobrogean, cât şi produse din carne, lapte, fructe şi preparate de cofetărie-patiserie, multe dintre acestea fiind înregistrate sub marca unor branduri şi produse tradiţionale.

targ tulcea 7_b

targ tulcea 6_b
Evenimentul tulcean şi-a propus să aducă în prim-plan produse tradiţionale pentru a promova un mod de viaţă sănătos şi natural, dar şi pentru a încuraja economia locală. "Avem nevoie de produse atestate tradiţional, de produse naturale, pentru a ne hrăni sănătos. În reţetele de fabricaţie nu se folosesc E-uri, ci numai ingrediente locale, materii prime naturale, toate acestea contribuind la starea noastră de bine şi de echilibru", ne-a declarat iniţiatoarea evenimentului, Paula Vals, preşedintele Asociaţiei Moesis Tradiţional.
Cu acest prilej, asociaţia organizatoare şi-a propus să ducă mai departe tradiţia moştenită de la strămoşi, de la obiceiuri culinare, la meşteşuguri, port tradiţional şi până la atestarea produselor locale autentice. Printre demersurile iniţiate de Paula Vals se numără şi depunerea dosarului de înregistrare a vestitei plăcinte dobrogene pe sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

targ tulcea 5_b

targ tulcea 4_b
targ tulcea 3_b
Plăcinta dobrogeană, vedeta incontestabilă a târgului
“Evenimentul s-a bucurat de un real succes, vedeta acestei manifestări fiind plăcinta dobrogeană, care a fost la mare căutare de către publicul vizitator. În cele trei zile cât a durat târgul, la standul nostru, cu celebra delicateţe culinară, a fost coadă încontinuu, semn că atât tulcenii, cât şi turiştii de la Poarta Deltei au dat o înaltă apreciere produsului realizat de noi. A fost o deschidere extraordinară pentru promovarea imaginii judeţului Tulcea, acesta fiind principalul obiectiv al evenimentului, precum şi a specificului zonei din punct de vedere gastronomic, dar şi pentru plăcinta noastră dobrogeană”, a precizat Paula Vals, cea care vreme de aproape trei decenii şi-a urmat visul de a face din Angelo o marcă şi un brand recunoscute nu numai la nivel de ţară, ci şi în afara României.
Potrivit Paulei Vals, Asociaţia Moesis Tradiţional are deja atestate şi înregistrate pe scheme de calitate şase produse: Dulceaţa de vişine, Dulceaţa de cireşe, Gemul de prune, Zacusca, Tocana de legume şi Cozonacul Comoara Măcinului.

targ tulcea 2_b
targ tulcea 1_b
Momentele artistice au dat culoare evenimentului
În cadrul acestui frumos eveniment, au fost susţinute momente artistice de către Ansamblurile „Baladele Deltei”, „Doruleţul”, „Floricica”, „Daima”, „Danubius”, alături de Ansamblul Turcesc „Tuna” („Dunărea”) al UDTR Tulcea, Ansamblul „O mie de porumbei” („Hilia peristeria”) al Filialei Tulcea a Uniunii Elenilor din România, Ansamblul „Odyssea” al Asociaţiei Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea (ACTET), Ansamblul „Altona” al meglenoromânilor din Cerna şi Şcoala Populară de Arte - Canto.


Paula Vals_b


Paula Vals: „Alături de plăcinta dobrogeană, deocamdată, comoara cea mai de preţ a noastră rămâne acest cozonac atestat tradiţional - Comoara Măcinului, care e un produs excepţional cu o savoare deosebită. Nu doar de sărbători, de Crăciun sau de Paşti îl putem avea pe masă, ci pe tot parcursul anului”.

Placinta dobrogeana CHENAR 1_b
 


ÎN CURÂND, RECUNOAŞTERE EUROPEANĂ PENTRU PLĂCINTA DOBROGEANĂ
Plăcinta dobrogeană se află în procedură de înregistrare intracomunitară. Astfel că nu peste mult timp, acest produs tradiţional specific uneia dintre cele mai vechi provincii româneşti va primi recunoaşterea şi protecţia la nivel european pe sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată (IGP). În cuvântul său de deschidere a Târgului „Mâncăm şi trăim româneşte”, dedicat Zilei Naţionale a României, actualul ministru al Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a anunţat că la Comisia Europeană se află în procedură de verificare dosarele a patru produse naţionale: plăcinta dobrogeană, caşcavalul de Săveni, salata cu icre de ştiucă de Tulcea şi salata tradiţională cu icre de crap - STG (Specialitate Tradiţională Garantată).
Totodată, şeful MADR a afirmat că, în prezent, există 727 de produse tradiţionale înregistrate pe scheme de calitate româneşti şi alte şapte înregistrate pe scheme europene.

Vizualizat: 1069 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?