Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Drumul Pâinii din Magazia Morăriţei de la Probota

Publicat: 18 iunie 2019 - 19:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În cadrul unui eveniment public desfăşurat la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi, în data de 30 mai 2019, au primit atestat de produs tradiţional trei sortimente de panificaţie. Este vorba despre pâinea cu maia, pâinea integrală şi vărzări moldoveneşti, realizate după reţete foarte vechi.

Cele trei produse sunt obţinute din făină de la moara familiei şi coapte la brutăria din comuna ieşeană Probota, aparţinând unei tinere întreprinzătoare, Cecilia Ţugulia, fondatoare a unei afaceri integrate în domeniul agro-alimentar sub brandul “Magazia Morăriţei”, dar continuatoare a unei tradiţii de familie pe acest segment, bunicul şi tatăl său deţinând în aceeaşi localitate o moară de porumb, o moară de grâu, precum şi o presă de ulei.

Drumul Pâinii din Magazia Morăriţei de la Probota_b

Povestea Magaziei Morăriţei vine de demult şi vrea să ajungă departe...
“Povestea noastră începe în anii 1990, când tatăl meu - Morarul, ajutat de familie, a pus bazele primei mori de cereale din localitatea Probota, judeţul Iaşi. Peste ani, mai exact în 2017, fiica duce mai departe visul Morarului şi alege să deschidă prima brutărie artizanală care produce pâine cu maia coaptă direct pe vatră, la cuptor tradiţional. Ideea noastră a pornit dintr-o necesitate, respectiv lipsa de pe piaţa ieşeană a unei pâini aşa cum se făcea pe vremea bunicilor noştri, fară amelioratori, afânători sau alte adaosuri nefireşti. {i pentru că ne-am dorit să aducem în atenţia publicului minunata pâine care se făcea odată, fară drojdie, cu maia în schimb, coaptă direct pe vatră, am trecut la fapte”, îşi amintea Cecilia Ţugulia. Autorizarea a fost un pas firesc şi imperios necesar. Astfel, a întocmit toată documentaţia solicitată de DSV, DSP. Odată cu înfiinţarea brutăriei au făcut şi demersurile necesare pentru deschiderea primului punct de lucru în Iaşi, în Complexul Exclusive Residence Sărărie. Câteva pâini, brânzoaice şi vărzari erau singurele produse pe care le făceau dimineaţa şi le vindeau după-amiaza.

Drumul Pâinii din Magazia Morăriţei de la ProbotaClick pe poza pentru galerie!

Încă un pas pe drumul afacerilor agroalimentare
Bucurându-se de aprecierea consumatorilor, care îşi aminteau de gustul copilăriei, tânăra antreprenoare a mai făcut un pas pe drumul afacerilor agro-alimentare, respectiv participarea cu produsele proprii la târguri locale de alimentaţie sănătoasă, precum Ziua Sănătoasă, Târgul Era Park, Târgul de toamnă USAMV Iaşi, Târgul de Crăciun al Grădiniţei Montessori, Târgul de Paşte Palas, Conferinţa “Mamprenoare” etc. Toate aceste evenimente au reprezentat excelente oportunităţi de a le comunica direct consumatorilor etapele din procesul de fabricaţie a pâinii artizanale, a vărzărilor şi a tuturor celorlalte produse. ”Etapele procesului de fabricaţie sunt cernerea făinii, frământarea aluaturilor, dospirea, divizarea şi formarea vărzărilor, punerea în tăvi şi coacerea. În procesul de obţinere a pâinii cu maia, deosebit de important este cuptorul. Vorbim despre cuptor cu jar. Pregătirea cuptorului, până la coacere, se realizează în patru etape, respectiv arderea focului, întinderea jarului, jăruirea, curăţarea vetrei. După toate acestea, desigur, urmează coacerea propriu-zisă”, preciza Cecilia Ţugulia.
Portofoliul Magaziei Morăriţei din Iaşi cuprinde două categorii de produse, respectiv pâine şi produse de panificaţie. Pe segmentul Pâine, sortimentele sunt pâine cu maia, pâine cu maia şi seminţe, pâine integrală, pâine neagră, pâine graham, pâine soia, pâine secară, pâine albă, pâine albă cu seminţe, pâine cu lapte, ou şi miere, pâine cu usturoi, pâine baghetă. Produsele de panificaţie obţinute la această dată sunt vărzări, brânzoaice, turtiţă cu caşcaval, sărăţele, cornuleţe cu rahat, cornuri cu nucă, cozonac, învârtită cu scorţişoară, chec pandişpan, chitiplus, opincuţă, turtiţa bunicii.

Asociere pe baza unor principii clare
Magazia Morăriţei adună în cele trei puncte de lucru din Iaşi - Tg Cucu, Sărărie şi Era Park -, numai producători artizani români care respectă aceleaşi principii de alimentaţie sănătoasă. “Colaboratorii noştri sunt producători de produse naturale, unele dintre bunătăţile obţinute cu resurse locale şi după reţetele de altădată fiind chiar atestate ca produse tradiţionale, potrivit noii legislaţii. Între aceştia se numără Capra noastră, Fresco, Jugo Salate, Ograda cu legume, Branzături Viofanny, Pofta Focului, Plăcerea-n bucate, Ambrozia, Sweeteria, Casa Gaciu. De asemenea, este alături de noi centrul alimentar Roade şi Merinde (food hub), care distribuie produse locale ţărăneşti cu ingrediente naturale şi reale de la fermele ţărăneşti mici din judeţul Iaşi şi din judeţele învecinate, sprijinind un sistem sănătos, vibrant, de consum al unor merinde locale. Este un susţinător al producătorilor locali cu care ne sfătuim şi colaborăm cu drag”, transmitea antreprenoarea, de profesie biofizician.
Metoda de livrare a produselor este la domiciliu. Un producător ieşean, colaborator, care le împărtăşeşte principiile, este din domeniul obţinerii produselor din carne, respectiv Fabrica de Fum Iaşi. Împreună dezvoltă idei noi şi, cu ocazia acestui eveniment, în Magazia Morăriţei au introdus un produs nou care se numeşte Opincuţa.

De acum, Iaşiul are 15 produse tradiţionale atestate
Odată cu atestarea celor trei produse din domeniul panificaţiei, judeţul Iaşi a ajuns la un număr de 15 produse tradiţionale atestate. Existau produse din carne - şunculiţă, pastramă de oaie, afumături -, brânzeturi, dulceaţă, zacuscă şi alte produse din horticultură, dar lipseau din portofoliu produsele de panificaţie. Datorită Ceciliei Ţugulia, acum s-a întregit gama. „Mă bucur că avem şi oaspeţi din Bihor, respectiv domnul Florian Chişe, primul producător cu atestat de produs tradiţional pentru palinca de Bihor. Are de 13 ani atestatul de producător tradiţional, reînoindu-l potrivit noilor prevederi legislative. A împărtăşit din experienţa domniei sale şi producătorilor ieşeni, va continua să o facă, alături de producătorii autohtoni care au parcurs drumul atestării. Sperăm că, uniţi şi colaborând, vom dezvolta acest segment de care consumatorii au devenit din ce în ce mai interesaţi”, arăta Laurenţiu Precup, director DAJ Iaşi.
Constatând creşterea solicitărilor, e evidentă o oportunitate majoră de câştig şi pentru micii producători, cei care sunt cel mai aproape de resursele pământului românesc şi care cunosc, unii chiar aplicându-le în propriile gospodării, reţele autentice de obţinere a anumitor sortimente alimentare. „Drumul atestării poate fi parcurs, dovadă fiind chiar evenimentul de astăzi, iar colegii mei din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi sunt buni profesionişti şi dedicaţi muncii de susţinere a producătorilor autohtoni şi de asigurare a alimentelor sănătoase pentru populaţia ţării noastre”, a încheiat Laurenţiu Precup.

Cecilia Tugulia_b
Cecilia Ţugulia: “Ziua aceasta în care mi s-au înmânat în mod festiv atestatele a fost o zi deosebit de frumoasă, cu bucurie şi cu emoţie. Pentru că, încă o dată, am văzut oamenii frumoşi care au vrut să ne fie alături. A fost un eveniment care ne-a onorat profund, sufletul meu a vibrat de fericire şi gândul meu a mers către cei dragi: părinţi, bunicii pe care nu-i mai am şi către băieţii mei, care mă învaţă ce înseamnă a trăi frumos. Dar, un singur lucru mi-a fost mereu în minte şi în simţire, acela că astăzi Bunica mea face pâine în cer şi noi o servim în Magazia Morăriţei”.


PESTE 500 DE PRODUSE ATESTATE ÎN ROMÂNIA
Potrivit legislaţiei, produsul tradiţional este acel produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleeaşi categorii. Atestarea produselor tradiţionale reprezintă recunoaşterea tradiţionalităţii unui produs prin intermediul înregistrării sale în conformitate cu Ordinul nr. 724/2013 privind atestarea produselor tradiţionale, publicat în Monitorul Oficial nr. 688 din 11.11.2013. La nivel naţional, peste 500 de produse alimentare deţin, la această dată, atestat de produs tradiţional.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-31 iunie 2019)

Vizualizat: 857 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?