Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din dragoste pentru lemn pictat

Publicat: 06 ianuarie 2019 - 21:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe Rodica şi Viorel Dîlganu i-am cunoscut la Craiova, în octombrie, la expoziţia Agro Oltenia. Ea este profesor de limba engleză iar soţul economist. În timpul liber însă el meştereşte mici obiecte din lemn, pe care Rodica le pictează cu dragoste şi migală, imortalizând pe suprafeţele lor motive tradiţionale româneşti.

"Noi formăm echipa de la Din dragoste pentru lemn pictat, atelierul care încearcă să promoveze tradiţiile şi să aducă o pată de culoare prin mobilierul cu motive tradiţionale pictate. Noi suntem din Craiova iar atelierul este la câtiva kilometri, în comuna Pieleşti. Puţină lume ştie şi mulţi angajaţi ai muzeelor se contrazic pe faptul că în zona Olteniei nu a existat mobilier pictat, ci doar sculptat. Nu este adevărat, am găsit la persoane atât din nordul Olteniei, cât şi din judeţul Dolj, lăzi vechi de zestre cu motive pictate. Motivele pe care le avem noi sunt motive tradiţional româneşti de pictură, dar şi motive săseşti şi motive etnologice geometrice pur româneşti", îmi spune Rodica Dîlganu.

Rodica Dilganu_b
Pictează încă din copilărie, în adolescenţă a făcut şi un curs de pictură la Şcoala Populară de Artă, dar pe care nu l-a finalizat fiidcă a considerat atunci că dacă ai talent de la Dumnezeu nu mai trebuie să stai la şcoală prea mult. În momentul în care s-au căsătorit, soţul având pasiunea pentru tâmplărie moştenită de la bunicul său, s-a apucat să facă obiecte mici de mobilier pe care le oferea prietenilor. Treptat, oamenii şi-au mai multe obiecte şi aşa s-a născut atelierul. În urmă cu cinci ani, Rodica a fost contactată de o bună prietenă, proprietara Pensiunii Castania din Polovragi, care i-a cerut să-i mobileze "Cămara gospodinelor" cu mobilier pictat.
"La noi, totul se face pe bază de comandă, dar avem şi obiecte cu care ne prezentăm la târgurile de specialitate. Pe parcurs, am obţinut aprecierea clienţilor şi a oamenilor din întreaga ţară, dar şi a specialiştilor de la muzee, care sunt foarte încântaţi că mai apare cineva care să facă mobilier pictat de la zero, în sensul că nu este doar pictură. Partea de tâmplărie este executată de soţ, vin eu cu pictura şi el cu lăcuirea peste", explică pasionata Rodica.

Rodica Dilganu_b
Am întrebat-o cât timp îi ia să picteze obiectele minunate pe care le realizează, de la cel mai mic, la cel mai mare. "Un obiect micuţ durează o oră, două, dar un obiect mare, un set de mobilier de cramă, poate să dureze şi două, trei săptămâni la pictură, cu mai multe ore cumulate pe zi. Culorile încercăm să le păstrăm în linia de culori tradiţională, cum ar fi roşu, verdele şi albastrul închis, specifice pentru motivele săseşti, dar avem şi culori pe crem, bleu şi alte culori, la cererea clienţilor, în funcţie de cum se asortează în casa fiecăruia. Toate vopselurile sunt pe bază de apă, încercăm să facem totul cât mai ecologic. Iar toate obiectele cu utilitate în bucătărie - tăviţe, boluri folosite ca fructiere, tocătoare - sunt cu lac pe bază de apă, pentru că nu sunt doar de decor! Mobila este ca orice piesă de mobilier care rezistă de generaţii în casa cuiva: băncuţe, măsuţe, rafturi, lăzi de zestre", povesteşte Rodica.

Rodica Dilganu_b
Preţul de vânzare este accesibil tuturor, chiar dacă, de multe ori, nu acoperă costurile cu lemnul, vopseaua şi restul materialelor. Bucuria soţilor Dîlganu este că munca le e apreciată iar clienţii sunt de peste tot din ţară, dar şi din lume.
Dacă vă doriţi un superb obiect din lemn pictat o găsiţi pe Rodica la telefon 0766.769.181 şi pe facebook: Rodica Dilganu

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 977 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!