Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din dragoste pentru lemn pictat

Publicat: 06 ianuarie 2019 - 21:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe Rodica şi Viorel Dîlganu i-am cunoscut la Craiova, în octombrie, la expoziţia Agro Oltenia. Ea este profesor de limba engleză iar soţul economist. În timpul liber însă el meştereşte mici obiecte din lemn, pe care Rodica le pictează cu dragoste şi migală, imortalizând pe suprafeţele lor motive tradiţionale româneşti.

"Noi formăm echipa de la Din dragoste pentru lemn pictat, atelierul care încearcă să promoveze tradiţiile şi să aducă o pată de culoare prin mobilierul cu motive tradiţionale pictate. Noi suntem din Craiova iar atelierul este la câtiva kilometri, în comuna Pieleşti. Puţină lume ştie şi mulţi angajaţi ai muzeelor se contrazic pe faptul că în zona Olteniei nu a existat mobilier pictat, ci doar sculptat. Nu este adevărat, am găsit la persoane atât din nordul Olteniei, cât şi din judeţul Dolj, lăzi vechi de zestre cu motive pictate. Motivele pe care le avem noi sunt motive tradiţional româneşti de pictură, dar şi motive săseşti şi motive etnologice geometrice pur româneşti", îmi spune Rodica Dîlganu.

Rodica Dilganu_b
Pictează încă din copilărie, în adolescenţă a făcut şi un curs de pictură la Şcoala Populară de Artă, dar pe care nu l-a finalizat fiidcă a considerat atunci că dacă ai talent de la Dumnezeu nu mai trebuie să stai la şcoală prea mult. În momentul în care s-au căsătorit, soţul având pasiunea pentru tâmplărie moştenită de la bunicul său, s-a apucat să facă obiecte mici de mobilier pe care le oferea prietenilor. Treptat, oamenii şi-au mai multe obiecte şi aşa s-a născut atelierul. În urmă cu cinci ani, Rodica a fost contactată de o bună prietenă, proprietara Pensiunii Castania din Polovragi, care i-a cerut să-i mobileze "Cămara gospodinelor" cu mobilier pictat.
"La noi, totul se face pe bază de comandă, dar avem şi obiecte cu care ne prezentăm la târgurile de specialitate. Pe parcurs, am obţinut aprecierea clienţilor şi a oamenilor din întreaga ţară, dar şi a specialiştilor de la muzee, care sunt foarte încântaţi că mai apare cineva care să facă mobilier pictat de la zero, în sensul că nu este doar pictură. Partea de tâmplărie este executată de soţ, vin eu cu pictura şi el cu lăcuirea peste", explică pasionata Rodica.

Rodica Dilganu_b
Am întrebat-o cât timp îi ia să picteze obiectele minunate pe care le realizează, de la cel mai mic, la cel mai mare. "Un obiect micuţ durează o oră, două, dar un obiect mare, un set de mobilier de cramă, poate să dureze şi două, trei săptămâni la pictură, cu mai multe ore cumulate pe zi. Culorile încercăm să le păstrăm în linia de culori tradiţională, cum ar fi roşu, verdele şi albastrul închis, specifice pentru motivele săseşti, dar avem şi culori pe crem, bleu şi alte culori, la cererea clienţilor, în funcţie de cum se asortează în casa fiecăruia. Toate vopselurile sunt pe bază de apă, încercăm să facem totul cât mai ecologic. Iar toate obiectele cu utilitate în bucătărie - tăviţe, boluri folosite ca fructiere, tocătoare - sunt cu lac pe bază de apă, pentru că nu sunt doar de decor! Mobila este ca orice piesă de mobilier care rezistă de generaţii în casa cuiva: băncuţe, măsuţe, rafturi, lăzi de zestre", povesteşte Rodica.

Rodica Dilganu_b
Preţul de vânzare este accesibil tuturor, chiar dacă, de multe ori, nu acoperă costurile cu lemnul, vopseaua şi restul materialelor. Bucuria soţilor Dîlganu este că munca le e apreciată iar clienţii sunt de peste tot din ţară, dar şi din lume.
Dacă vă doriţi un superb obiect din lemn pictat o găsiţi pe Rodica la telefon 0766.769.181 şi pe facebook: Rodica Dilganu

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 527 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga VIITOR PENTRU SATE - VRANCEA Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?