Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Descoperă gustul Transilvaniei!

Publicat: 24 aprilie 2017 - 13:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Transilvania este un spaţiu magic, cu cetăţi semeţe ascunse printre dealuri domoale, cu legende sângeroase despre temutul Dracula, dar şi cu o gastronomie specială.
Asociaţia My Transylvania din Sibiu are în vizor arta culinară tradiţională şi gospodăria transilvană, aşa cum o regăsim şi în poveştile bunicilor şi străbunicilor.

 

Promotorii unei serii de evenimente atractive, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, organizatorii invită participanţii la a se caza în case tradiţionale şi a servi mese realizate din produse ecologice, cultivate aşa cum se făcea odinioară. Gusturile nu sunt „pervertite” cu E-uri, iar caloriile nu sunt numărate, ci... savurate. Foarte interesantă este întâlnirea trecutului cu modernitatea. Respectând regulile organizatorice ale unor event-uri contemporane, asociaţia sibiană ne propune să intrăm în lumea aromelor şi gusturilor de odinioară.

Descoperă gustul Transilvaniei_bClick pe poza pentru galerie!

Valorificarea culturii gastronomice locale
„Activitatea noastră în domeniul ospitalităţii a început în anul 2000, iar după câteva sezoane turistice am înţeles că ceea ce îi atrage cu adevărat pe oaspeţii pe care ni-i dorim ţine mai degrabă de patrimoniul imaterial - fie că vorbim de mâncarea specifică unui loc, de muzică, meşteşuguri sau obiceiuri legate de ocupaţiile tradiţionale. Aşa am început să ne dorim să contribuim la valorificarea culturii gastronomice, la crearea unei legături mai puternice dintre produsele alimentare şi cultura locală. Ne-am propus, aşadar, să dezvoltăm o nouă bucătărie transilvăneană, care, primind un aer actual, să devină mult mai atractivă, dar ale cărei rădăcini solide să rămână produsele, poveştile şi reţetele locale”, susţine Cristian Cismaru, reprezentantul Asociaţiei My Transylvania.
Primul eveniment cu impact a fost Transilvanian Brunch, apărut în 2008 ca o iniţiativă a Grupului de Acţiune Locală Microregiunea Hârtibaciu de cunoaştere reciprocă şi colaborare în zona Văii Hârtibaciului, precum şi ca un exerciţiu de promovare a produselor locale. Între timp, aceste manifestări au devenit o tradiţie pe agenda asociaţiei. „Brunch-urile sunt organizate de regulă în ultima sâmbătă a fiecărei luni, într-o locaţie deosebită, iar participanţii se bucură nu doar de oferta culinară, ci şi de anumite activităţi tematice, de pildă de o plimbare cu drezina pe şinele mocăniţei, de o drumeţie pe un traseu cultural, sau de muzică şi dansuri locale”, spune reprezentantul „My Transylvania”. „Pentru proiectul Transilvanian Brunch, noutatea pe care am adus-o, simplă de altfel, a constat într-o reinterpretare a modului de servire a mesei, dar am păstrat, în schimb, autenticitatea preparatelor şi originea locală a produselor. Gătim cu gazdele din sat, de obicei o familie sau mici producători, şi propunem specialităţi locale care sunt servite pe o masă lungă, sub formă de bufet. Acest eveniment ne-a ajutat să avem notorietate şi a deschis calea altor serii de evenimente cu care putem interveni asupra bucătăriei în sine”, completează el.

Orăşenii descoperă viaţa de la ţară
Colega noastră Olivia Firi a participat anul trecut la un astfel de eveniment, la „Ziua Zmeurei" în Bioferma Albăstrea, din localitatea Sărata, la poalele Munţilor Făgăraşi, şi ne mărturisea că organizatorii aduc de obicei orăşenii în mica fermă sau gospodărie, amfitrionii (ajutaţi de vecini şi de localnici) pregătesc preparatele culinare şi totodată îşi promovează produsele de fermă la vânzare. Pentru acoperirea cheltuielilor de organizare, oaspeţii plătesc o taxă, pentru o după-amiază departe de forfota marilor aglomeraţii urbane, cu mese consistente, deserturi savuroase, băuturi nealcoolice şi alte delicii culinare aparţinând gastronomiei locale, în funcţie de specificul fermei. Important de menţionat ar fi faptul că, la final, banii strânşi de la meseni ajung în posesia gazdei! În cazul la care tocmai am făcut referire, era vorba de Agnes Jansen, o olandeză venită în România ca turist şi stabilită ulterior definitiv, cu familia, pe meleagurile transilvane, unde a cumpărat o casă tradiţională, păstrând-o şi îngrijind-o ca atare. Agnes este şi membră a Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti, entitate care îşi propune valorizarea patrimoniului de biodiversitate şi alimentaţie sănătoasă pe care îl avem în România, reprezentat prin micile gospodării ţărăneşti în care se practică agricultura tradiţională, fără îngrăşăminte chimice şi tratamente de sinteză.

Drumul Brânzei în Mărginimea Sibiului
Primul brunch pe 2017 va avea loc pe 29 aprilie, la Apoş, în judeţul Sibiu. O altă atracţie pe agenda de lucru a Asociaţiei My Transylvania este Picnicul din Cindrel, eveniment lansat în 2013 care a devenit foarte popular. „Acesta a fost conceput special pentru o zonă bine definită, şi anume Mărginimea Sibiului, unde ne-am dorit ca masa servită să aibă loc în mijlocul naturii, sub forma unui picnic de care oaspeţii să se bucure după o drumeţie. Obiceiul de a lua masa afară, la câmp, a fost astfel reinterpretat şi transformat într-o activitate de o zi. Momentul culminant este legat de un punct cu o panoramă frumoasă asupra regiunii, unde li se povestesc oaspeţilor legendele locurilor şi unde pot afla şi despre alte elemente de peisaj cultural, precum şi povestea produselor pe care le consumă”, explică Cristian Cismaru. În 2017 vor fi trei astfel de evenimente, primul fiind programat pe data de 13 mai, în localitatea Râul Sadului. Acţiunea cuprinde şi un scurt traseu pe Drumul Brânzei.
Pentru gurmanzii cu gusturi rafinate, în 2017 este propusă o zi a degustării produselor de carne din porc mangaliţa, la Bioferma Ilimbav (17 iunie), iar cei îndrăgostiţi de gustul autentic şi nealterat al fructelor româneşti sunt invitaţi la Sărbătoarea Cireşelor de la Cisnădioara (10 iunie) sau la Ziua Zmeurei, desfăşurată în localitatea Sărata (12 august).
Astfel de iniţiative au avut cu siguranţă un impact pozitiv asupra desemnării Sibiului drept Regiune Gastronomică Europeană, titlu pe care îl va purta în anul 2019.


ZECE ANI DE ACTIVITATE NEÎNTRERUPTĂ PRIN SATE TRANSILVANE
„Anual punem la cale aproximativ 25 de evenimente, care sunt cuprinse într-o agendă denumită generic «Descoperă cultura gastronomică din sudul Transilvaniei». Anul acesta se împlinesc zece ani de organizare fără întrerupere a acestor evenimente, în circa 50 de sate din patru judeţe: Sibiu, Mureş, Braşov şi Alba. În 2015 am început şi organizarea unui festival de cultură gastronomică care are ca scop promovarea produselor şi reţetelor din sudul Transilvaniei, denumit Transilvania Gastronomică - Food Culture Festival. Acesta a cuprins un număr însemnat de evenimente care au adus micii producători în atenţia consumatorilor şi a restaurantelor din mediul urban. Tot începând cu 2015, au fost organizate şi alte evenimente în mediul urban, cu scopul de a aduce produsele din regiune pe masa consumatorilor care nu ajung să viziteze satele”, susţine Cristian Cismaru.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 521 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!