Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dantelărie din metal - motive populare ţesute în tablă de oţel

Publicat: 01 mai 2018 - 10:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lucian Haritonov este un tânăr antreprenor care a dat naştere unui nou trend în arta artizanală - tablă de oţel cusută cu fir de lână. Ideea i-a venit întâmplător. După ani de zile în care a comercializat tone de produse din metal, a simţit nevoia să-şi lase amprenta asupra unor lucruri inedite. Astfel, într-o seară oarecare, o tablă perforată şi amintirea etaminei bunicii au produs declicul în imaginaţia lui Lucian. Acela a fost momentul în care a descoperit o nouă tehnică de design - cea a cusutului pe tablă din oţel perforată. 

La început a realizat doar câteva modele de mobilier ţesute cu motive populare. Apoi ideile au curs pur şi simplu. Ulterior, împreună cu echipa sa, a început să răsfoiască diverse cărţi cu modele tradiţionale româneşti, să caute detalii despre originea şi simbolistica lor, cine le purta şi cu ce ocazii. Astfel, fiecare mobilier personalizat ieşit din mâinile meşterului popular are în spate o poveste bine conturată. “Copilăria şi vacanţele mele au fost petrecute la ţară. Acolo am fost înconjurat de astfel de lucruri cusute pe etamină şi pânză. De aici s-a născut şi dragostea mea pentru motive tradiţionale. Conceptul care stă la baza liniei «Tradiţional» este legat de simbolurile populare regăsite în costumul tradiţional românesc din diferite zone ale ţării. Sunt produse care ies din tipare şi care au menirea de a pune în valoare fiecare spaţiu”, mărturiseşte Lucian.

banca metalica tricolor_b

Mobilă decorată în cel mai pur stil românesc
De la bănci, scaune, mese, până la mici elemente de decor, toate articolele sunt perfect lucrate şi realizate din oţel combinat cu lemn, lână şi vopsea. Lucian mărturiseşte că îl inspiră tot ce îl înconjoară. Procesul creativ îl realizează împreună cu colegul său Andrei Gheorghiu, cu care discută ideile şi aleg de fiecare dată cea mai bună soluţie. Perioada de realizare a unui produs diferă în funcţie de complexitatea şi de dimensiunea piesei de mobilier. Fiecare obiect de design trece prin etapele de proiectare, debitare şi asamblare a reperelor, vopsitorie şi cusut manual. Întregul proces durează între 9 şi 17 zile. Pe mobilierele concepute de artist şi de echipa sa se regăsesc, de cele mai multe ori, simboluri care ilustrează „Hora de fete”, ”Coarnele berbecului” şi, modelul său preferat, ”Steaua în opt colţuri”. Aceasta din urmă simbolizează motorul timpului şi energia regeneratoare. În trecut, călătorii, păstorii şi navigatorii se orientau în spaţiu după singura stea care nu-şi schimba niciodată poziţia pe cer: Steaua Nordului - călăuza fără de care ne putem rătăci.

ceas de perete steaua in opt colturi_b
„Aleg aceste simboluri pentru reprezentarea lor grafică, dar şi pentru mesajul transmis. Spre exemplu, «Hora de fete» este un model încărcat de feminitate şi de acel «joie de vivre» (bucuria de a trăi – n.r.), des întâlnit în toate zonele etnografice moldoveneşti. Un ritual de demult, «Hora de fete» este legată de lună, seducţie şi fertilitate. Acest model apare în centru, în broderia ştergarelor, simbolizând dansul fetelor în jurul miresei, când o petrec de-acasă. De asemenea, «Coarnele berbecului» vorbesc despre «masculul alpha»: energie masculină, virilitate, reprezentând puterea şi forţa. Atunci când aceste motive sunt aşezate opus, ilustrează lupta pentru supremaţie. Înşiruite, coarnele reprezintă turma şi avuţia ciobanului, iar aşezate în buchet, amintesc de jocul mieilor primăvara”, explică Lucian Haritonov.

ceas de perete cusut manual coarnele berbecului_b
Artistul are planuri mari. Pe viitor, ia în calcul deschiderea unui magazin în centrul Capitalei. Îşi doreşte să fie mai aproape de turiştii care ne vizitează, astfel încât aceştia să poată pleca acasă cu un suvenir, iar obiectele sale decorative să ajungă în toate colţurile lumii. De asemenea, intenţionează în continuare să-şi surprindă clienţii cu lucrări atipice şi să ofere soluţiile creative şi practice, fie că e vorba de decorarea unei case, birou, a unui restaurant sau a unui club.

HARITONOV Blue Horizon decorative wall_b
Lucian Haritonov: “Clienţii noştri sunt mulţumiţi, iar reacţiile oamenilor cu care ne întâlnim la târguri şi expoziţii sunt copleşitoare, majoritatea sunt fascinaţi de tehnica inovativă a cusutului pe tablă şi de faptul că aceste produse sunt ţesute manual”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 698 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?