Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creator şi meşter popular - Raveca Soporan pune punctul pe fir

Publicat: 04 octombrie 2018 - 10:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mărturisesc că întotdeauna m-au atras costumele populare româneşti. Ei, bine, la Târgul Agraria de anul acesta am avut prilejul şi răgazul să stau de vorbă cu unul dintre cei mai renumiţi meşteri populari ai României, creator al portului tradiţional clujean: Raveca Soporan, din comuna Frata.

Alături era soţul acesteia, Samoilă Soporan, om trecut de multişor de floarea vârstei, îmbrăcat în straie tradiţionale de sărbătoare. Privindu-l, mi s-a părut că venise parcă din... veşnicia satului românesc. L-am întrebat dacă-i meşter la cusături. „Nu, soţia este, eu... depăn!”, îmi răspunde râzând. Apoi continuă: „Nevastă-mea lucră de copilă. A învăţat arta cusutului de la mama ei, dar s-a pus mai mult pe treabă după căsătorie”.
La Agraria, Raveca cosea de zor la o bucată de pânză. În spaţiul de expunere erau rânduite cu grijă costume populare bărbăteşti şi femeieşti, piese din portul popular tradiţional din zona Clujului.

Raveca Soporan_b

„O săptămână nu las acul din mână!”
„Realizăm costume tradiţionale, mai mult cu alb şi negru, specifice în zona noastră, a Clujului, dar la comandă facem şi din alte zone. Multe din modelele pe care le folosim au la bază cusăturile vechi cu punctul în cruce, pe fir, executat cât mai fin. Piaţa merge bine, cam deodată a început lumea să poarte costume populare, să fie interesată de aceste lucruri. Un costum popular femeiesc complet costă între 12 şi 13 milioane de lei vechi şi este compus din: ie, vestă, două catrinţe şi poale. Eu am gătat costumul popular într-o săptămână de lucru; cum suntem noi la ţară, lucru de dimineaţa de la opt şi până seara târziu, nu las acul din mână”, ne-a declarat vrednica artizană.
Am întrebat-o pe Raveca Soporan dacă... s-a înţepat? „Oioioi, numai atăta bănuţi să am eu de câte ori m-am înţepat cu acul!”, a fost răspunsul eu prompt.

„Mi-am învăţat fetele şi nurorile arta cusutului!”
Costumele populare au mare căutare, fiind comandate de românii care lucrează ori s-au stabilit în străinătate. Raveca nu a făcut o socoteală, dar crede că într-un an confecţionează şi vinde peste 30 de costume. Pânza este adusă de la Paşcani, iar restul materialelor sunt cumpărate de la magazinele de mercerie.
Meşteri cusători nu mai sunt în comuna Frata şi nici prin aşezările din împrejurimi. „La noi în sat s-a împuţinat numărul cusătorilor. Mai sunt în Cluj câţiva, de să-i numeri pe degetele de la o mână. Nu le mai place să coasă. Eu cos de când eram mică. Arta cusutului am învăţat-o de la părinţi. Pe vremea mea, fata îşi făcea singură costumul şi hainele de măritat. Mi-am învăţat nurorile (două) şi cele trei fete să coasă costume şi sunt tare mândră de ce iese din mâinile lor. Lucră şi ele la comandă, au prins drag, mai fac un ban în plus!”, spune Raveca.
Samoilă Soporan ne-a vorbit cu bucurie în suflet despre ocupaţia fetei lui cea mare, Olimpia Mărginean. Aceasta se ocupă cu zootehnia în comuna natală. „A avut 380 de oi, dar a mai dat din ele, că nu s-a mai putut descurca. În fermă mai are în exploatare un lot de 50 de vaci de lapte, cu tot cu cele sterpe. Cultivă 30 ha de teren preluat cu contract de arendă pentru a asigura o parte din furaje animalelor sale. Cei doi feciori ai săi, Andrei şi Valentin, de 21 de ani, sunt de ajutor, ei mână tractorul şi utilajele pentru muncile câmpului”, a susţinut clujeanul din Frata.

Meşter artizan atestat
Raveca Soporan a primit în 2008 Atestatul de Meşter Popular, iar doi ani mai târziu, a absolvit cursul de perfecţionare în artizanat. Potrivit specialiştilor, costumul frătean, readus în circuitul public şi confecţionat de mâinile ei iscusite, este una dintre cele mai preţioase realizări artistice ale artei populare româneşti. Cu mâinile ei neobosite a cusut de-a lungul celor două decenii zeci şi zeci de piese, între care: costume populare femeieşti, ii bărbăteaşti cu mărgele, catrinţe cu poale cusute cu mărgele, cămăşi femeieşti sau bărbăteşti cu laibăr, catrinţe cu mărgele, veste cu mărgele (laibăr femeiesc) sau brâie bărbăteşti cu mărgele. Rodul mâinilor sale a îmbrăcat zeci de ansambluri folclorice populare, artişti şi rapsozi renumiţi.
Raveca Soporan este membră a Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni. În acelaşi timp este înscrisă şi în Asociaţia „Produs de Cluj”, unde s-a făcut remarcată prin „palaneţele” (plăcinte) din aluat dospit, făcute la cuptorul cu lemne şi umplute cu varză, brânză sau urdă, şi prin Pâinea de Frata.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 330 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?