Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COMOARA VRANCEI din Năruja - peste 100 de ani de folclor

Publicat: 08 decembrie 2019 - 07:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ziua de 17 iunie petrecută la Năruja, pe meleaguri vrâncene, ne-a fost prilej de întâlnire cu locuri frumoase, oameni destoinici şi tradiţii care ne-au încântat văzul şi auzul, dar mai ales am simţit din plin bucuria de a fi români alături de copiii minunaţi şi talentaţi ai Ansamblului "COMOARA VRANCEI", coordonat de doamna Adriana Bratie.

La miezul zilei, cortina teatrului de vară din Năruja s-a ridicat exclusiv pentru echipa noastră. Cum să nu fim mândri? Am asistat la un obicei de nuntă din Vrancea arhaică, pus în scenă de Ansamblul nărujean ale cărui origini se duc în urmă cu peste o sută de ani! Tradiţiile s-au transmis din generaţie în generaţie, la fel ca şi costumele frumoase, viu colorate şi înflorate ale nărujenilor.

comoara vrancei 1_b
comoara vrancei 6_b
Tânăra generaţie duce tradiţiile Nărujei mai departe
"În primul rând vreau să vă spun: BINE AŢI VENIT la Năruja! Copilaşii au prezentat un moment de la nunta tradiţională din Vrancea arhaică, respectiv momentul în care colacii sunt închinaţi naşilor, se dau cadourile din partea mirilor pentru naşi, are loc jocul găinii şi toate celelalte ofrande pe care mirii le aduc naşilor cu ocazia cununiei. Ansamblul Comoara Vrancei din Năruja are certificatul de naştere cu data 1911, peste o sută de ani. Din generaţie în generaţie s-au transmis jocurile, cântecele, eu personal din anul 2010 mă ocup de acest ansamblu, sunt bibliotecară în Năruja din 1990, iar prin pensionarea directorului de cămin în anul 2010 am preluat şi activitatea căminului cultural şi de atunci mă ocup de amândouă instituţiile", ne spune Adriana Elisabeta Bratie, adică doamna preoteasă şi doamna bibliotecară, dar mai ales inimosul luptător pentru păstrarea datinilor şi a folclorului din frumoasa Năruja. Copiii de la ansamblu sunt toţi elevi în clasele IV-VII ai Şcolii gimnaziale "Barbu Ştefănescu Delavrancea" din localitate.
Costumele pe care le poartă copiii sunt şi ele parte importantă a tradiţiilor. "Cămăşile sunt ale lor, moştenite din familie iar catrinţele sunt ale ansamblului; o parte dintre catrinţele căminului nu li se potrivesc încă, dar ei cresc şi o să le îmbrace la momentul cuvenit", ne explică Adriana Bratie.

comoara vrancei 5_b
comoara vrancei 4_b
"Noi aici facem istorie!"
Am întrebat-o pe doamna preoteasă cât îi este de greu să îi mai convingă pe copii să vină la Ansamblu. "Nu este deloc greu şi sunt convinsă că vin cu mare drag, suntem susţinuţi şi de forurile locale, întotdeauna am avut sprijin la consiliul local, la domnul primar. Copiii au fost foarte încântaţi că au avut ocazia să meargă şi în alte părţi să promoveze obiceiurile noastre şi asta îi motivează să vină la repetiţii. Ca să nu mai vorbim de faptul că tot timpul încerc să le explic că tot ce facem noi aici este istorie! Sunt mici, poate acum nu realizează, dar îi văd pe cei mari, generaţia pe care eu am preluat-o, că îşi aduc cu drag aminte de experienţele trăite cu Ansamblul. De Paşti de obicei ne strângem cu toţii şi facem o horă mare aici sub stejar, în faţa căminului, de ni se duce vestea! În ultima duminică a lunii iunie organizăm la noi Festivalul Interjudeţean al Rapsozilor şi Instrumentelor Populare. Se numeşte tot Comoara Vrancei, ca şi ansamblul nostru, este un festival cu tradiţie, vin concurenţi din toate părţile ţării, solişti vocali, grupuri vocale, instrumentişti...", ne spune cu mândrie directorul Ansamblului "Comoara Vrancei" din Năruja.

Am descoperit cu mare încântare, alături de echipa mea, o parte din comorile cuprinse în... "Comoara Vrancei". Le mulţumesc şi pe această cale copiilor care ne-au bucurat cu jocul şi cântecul lor, în ciuda temperaturii ridicate din acea zi însorită de iunie. Sincere aprecieri întregii comunităţi din Năruja care, de la mic la mare, duc în ţară şi în lume obiceiurile şi tradiţiile folclorice din inima Vrancei.

Nicoleta DRAGOMIR
foto: Leonard STAFIE
video: Claudiu BOROBEI

comoara vrancei 3_b

comoara vrancei 2_b

comoara vrancei 7_b

Vizualizat: 1638 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?