Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Anul pastoral la români

Publicat: 02 aprilie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În vechea tradiţie populară românească, în ziua de Sfântul Gheorghe (23 aprilie) era celebrat un zeu al vegetaţiei, protector al cailor, vitelor cu lapte şi holdelor semănate.

Click pe poza pentru galerie!

Sfântul din calendarul popular, numit Sângiorz în Transilvania şi Banat şi Sfântul Gheorghe în Moldova, Muntenia şi Oltenia împarte anul pastoral împreună cu Sâmedru (26 octombrie), în două anotimpuri simetrice: vara pastorală (între Sângiorz şi Sâmedru), având ca mijloc al timpului data de 20 iulie (Sântilie) şi iarna pastorală (între Sâmedru şi Sângiorz) cu mijloc la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă).

Ei poartă la brâu cheile anului, cu care Sângiorz închide iarna şi deschide vara, iar Sâmedru închide vara şi deschide iarna. De Sângiorz se celebrează şi Sâmbra oilor, Ruptul Sterpelor sau Măsurişul Oilor, sărbătoare care reprezintă primul muls al turmelor de oi, urmată de o frumoasă petrecere câmpenească la începutul sezonului pastoral (văratul).

În această zi au loc acte rituale menite să apere stâna şi ciobanii de forţele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor şi oilor, alungarea prin strigăte şi zgomote a vrăjitoarelor care fură sporul laptelui, purificarea prin stropirea cu apă sfinţită, scăldatul ritual în apa curată a râurilor, sacrificarea mielului etc.

“Sâmedru” se numeşte popular ziua sărbătorii creştine a Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Sărbătoare cunoscută mai ales în mediile pastorale, Sâmedru este prefatată de ajun, când se aprind focurile rituale, şi de Moşii de Sâmedru, pomeniţi în sâmbăta de dinaintea sărbătorii, la care se aduc ofrande pentru cei morţi.

De această zi se leagă o serie de acte rituale (de purificare, de fertilitate), de practici de pomenire şi de îmbunare a sufletelor celor morţi care părăseau, la această dată mormintele, de pronosticuri pentru iarna ce urmează, de activităţi social-economice (ziua când se încheiau vechile înţelegeri cu ciobanii).

Sâmedru se mai numeşte şi Ziua Soroacelor, pentru că în această zi se rezolvau şi se lichidau toate socotelile, chiriile, împrumuturile, slujbele sezoniere şi alte înţelegeri încheiate cu şase luni în urmă, la Sângiorz.

De Sâmedru este ultima zi în care se mai poate pune usturoi în pământ. În caz contrar, recolta de anul următor va fi slabă. Tot acum se tunde coama cailor tineri, pentru a le creşte părul frumos. Cum este ziua de Sâmedru, aşa va fi toată iarna. Dacă e frig, iarna va fi bogată în zăpadă, bună pentru recolte. Dacă e cald, toamna va fi una lungă şi frumoasă.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 1045 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?