Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ACASĂ LA BĂTRÂNII NĂRUJEI

Publicat: 08 decembrie 2019 - 23:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am trecut puntea peste râul Zăbala spre Cătunul Lunca şi am ajuns acasă la tanti Maria si nea Ştefan Chilian. Ne aşteptau în pridvorul casei, îmbrăcaţi în port popular, cu bucuria buneilor care îşi aşteaptă copiii şi nepoţii aflaţi la depărtare, să vină în vizită, la bătrâna casă părintească.

Niciunul nu are pensie, dar tanti Maria nu se plânge. Însă e dureros... controlul medical costă, medicamentele la fel. Iar vârsta nu îi iartă, deşi nu o arată. Maria are 81 de ani iar Ştefan, 88 de ani si sunt căsătoriţi din '62.

În tinereţe aveau animale, grădină iar bătrânelul de astăzi a muncit mult la oi, la stână. Colegii mei si primarul din Năruja au stat de vorbă cu nea Stefan care le-a povestit despre cei trei ani de armată grea pe care i-a făcut, despre faptul că era cel mai bun "ochitor"...
Între timp, eu şi tanti Maria stăteam pe laviţa din pridvorul căsuţei lor, povestind despre vremurile de demult, despre tradiţiile locului, despre sărbători, despre cât de mulţi copii erau pe uliţă înainte. Iar acum de-abia îi numeri pe degetele de la o mână. Viaţa la ţară e tristă pentru bătrânii noştri din cauză că atât de mulţi tineri pleacă în căutarea unui trai mai bun peste hotare şi nepoţii li se nasc pe meleaguri străine...

batrani4_b

"Când eram eu tânără era satul plin de oameni, erau numa de ici până colo zece persoane; acum am rămas cam singuri... Am două fete măritate în Focşani. Nepoţi am de la o fată - un băiat de zece ani şi de la alta am o nepoată de 32 şi un strănepot de trei ani. Când erau mici veneau încoace, eu am crescut fata până la nouă ani şi băiatul până l-a dat la grădiniţă. Toate vacanţele le-au făcut la mine, la mamaia. Până au făcut şi liceul tot la mine veneau", îmi spune Maria Chilian.
Cămaşa frumos colorată pe care o poartă a cusut-o singură, cu acul, când era tânără. Tot singură a făcut şi cuptorul din curte: "cu mâinile mele, m-am trudit eu de l-am făcut. Ce era să fac... trebuia să fac mâncare afară vara, că e cald. Fac mămăligă, ciorbă, cu foc de lemne, ne mai afumăm, asta e. Asta-i viaţa de la ţară... Aici la noi mâncai vara lobodă cu lapte, tăiam păsări, aveam carne, ouă, la Crăciun tăiam porcul, la Paşti mielul. Mai mult de sărbători făceau femeile mâncăruri, oamenii se îmbrăcau frumos, ieşeau la horă în sat, acum nu se mai face nimic. Ne mai ducem la biserică şi atât. Tineretul a început a pleca, bătrânii au mai murit...", îmi povesteşte tanti Maria, cu amărăciune în glas, despre vremurile trecute.

batrani5_b

Mă uit în jurul meu, la grădina din deal, acum nelucrată, la bătătura cândva plină de animale, la căsuţa modestă, dar curată, la gazdele noastre care au atâtea poveşti de spus despre timpuri mai bune, în care oamenii mai ştiau să fie oameni şi să se bucure de ce le oferă pământul...

batrani1_b

batrani3_b
Am plecat din Cătunul Lunca gândindu-mă la bunicii mei, la vacanţele de vară de la ţară, la tataie stând în poartă şi petrecându-mă cu privirea până mă pierdeam în zare... RESPECT BĂTRÂNILOR SATULUI ROMÂNESC. Ei au rămas să ducă mai departe şi să transmită viitorului tradiţiile şi valorile neamului nostru!

Nicoleta DRAGOMIR, Leonard STAFIE

batrani6_b


batrani2_b

 


Vizualizat: 2157 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?