Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viorel NICA: DIFERENŢA DE PRODUCŢIE între porumbul irigat şi cel neirigat este de 10 tone

Publicat: 15 mai 2017 - 20:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Irigaţiile pot face diferenţa dintre un fermier de succes şi unul mai puţin profitabil. Demonstraţia a făcut-o tocmai Viorel Nica, administrator Agrichim Feteşti şi preşedintele Ligii OUAI-urilor.

După investiţii de peste 1,5 milioane de euro în sistemul de irigaţii, Viorel Nica a ajuns să deţină, în prezent, 12 pivoţi fixi cu rază de 900 m, iar cu o singură instalaţie irigă 190 ha. „Eu am o fermă cu o tehnologie aplicată performantă. Toţi factorii limitativi de producţie la mine sunt acoperiţi. Eu nu duc grijă decât de Cel de Sus, să nu vină o grindină sau furtună. În rest îmi controlez nivelul de producţie din verigile tehnologice. Această societate are un împrumut de 3 milioane de euro la bancă, credite pentru investiţii. Dacă scade producţia de grâu sub 6 tone, la porumb sub 13 tone/ha, la rapiţă sub 4 tone/ha nu pot realiza cashflow-ul să pot plăti ratele şi dobânzile şi să am şi profit. Aici mă aliniez. Am nevoie de sănătate şi chef de treabă”, a descris Viorel Nica situaţia fermei pe care o administrează.

grau-irigat-la-agrichim_b

Viorel Nica a explicat diferenţa care există între o cultură irigată şi una neirigată: „Diferenţa între porumbul irigat şi cel neirigat este de 10 tone, producţia irigată se triplează. La grâu, se dublează producţia dacă este cultură irigată, este o diferenţă de peste 3 tone între grâul irigat şi cel neirigat”.

Fiind vorba despre o întâlnire la pornirea campaniei de irigat pentru 2017, fermierul a prezentat şi necesarul de apă pentru culturile sale: „La cultura de grâu folosesc 1.800 mc de apă pentru întreaga perioadă de vegetaţie, la porumb 2.400 mc de apă pe toată perioada de vegetaţie, la rapiţă, în primăverile secetoase, dăm 600 mc, dar cel mai mult irigăm în toamnă să o scoatem la suprafaţă, tot cu 600 mc. Dacă plouă, necesarul se reduce, altfel, mărim cantitatea de apă. Eu am început irigatul pe 14 aprilie şi cred că îl închid în octombrie. În zonă la noi precipitaţiile nu depăşesc 450 litri pe mp pe an. Ele sunt concentrate în noiembrie – februarie, în afara perioadei de vegetaţie. Pe luna martie am avut precipitaţii doar 22 litri/mp, în aprilie a mai plouat de câteva ori cu 5-6 litri pe metrul pătrat. Iar grâul programează producţia în luna aprilie, apa este factorul important. La acest stadiu de vegetaţie, grâul consumă 40 mc de apă pe hectar pe zi. În faza de impăiere are un consum de 19 litri, iar în faza de burduf, cum e acum, este consumul cel mai mare”, a explicat Viorel Nica.

Cei prezenţi au avut ocazia să vadă şi una din instalaţiile de irigat „la treabă”, tocmai în cultura de grâu. Aceasta a fost o ocazie de a vorbi şi de strategia privind alegerea soiurilor de grâu preferate de Viorel Nica, dar şi despre producţiile aşteptate. „Am uitat de când obţin sub 6 tone la hectar la grâu. Avem producţii de la 6 la 9 tone la hectar. Am avut soiuri de grâu nemţeşti, cu producţii de 9.400 kg/ha, dar indicii de panificaţie sunt mai mici decât la soiurile româneşti. Eu semăn jumătate soiuri româneşti, jumătate nemţeşti pentru consum. Fac o cupajare simplă şi ridic peste 24% gluten şi peste 13 proteină, care merge la export. Soiurile româneşti au avut o producţie de aproape 7,5 tone/ha. Avantajul este că poţi concura pe piaţă pentru indicii de calitate pentru panificaţie. Iar genetica îşi spune cuvântul. Cercetarea românească s-a concentrat pe calitate, iar Occidentul a vrut producţie ridicată”, a explicat Viorel Nica.

grau-irigat_b

Vizualizat: 8182 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?