Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vii dezbateri la Bruxelles pe tema reducerii pesticidelor! Statele UE cer „realism”

Publicat: 21 iunie 2022 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Miniştrii europeni ai agriculturii au crescut presiunea asupra Bruxelles-ului înainte de prezentarea unui proiect de lege crucial care impune reduceri drastice ale pesticidelor şi au cerut un text „realist” care să nu compromită productivitatea culturilor.

Pe 22 iunie, Comisia Europeană şi-ar putea dezvălui propunerile privind pesticidele şi biodiversitatea. 

CE trebuie să dezvăluie, înainte de vacanţa de vară, propunerile privind pesticidele şi biodiversitatea, stabilind strategia Farm to Fork  care urmăreşte, până în 2030, reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în UE, cu 20% a îngrăşămintelor şi să dedice un un sfert din teren agriculturii organice. 

„Avem nevoie de o propunere realistă, având în vedere intervalul de timp de implementare şi de menţinere a profitabilităţii fermelor, a cerut ministrul spaniol Luis Planas Puchades, potrivit căruia reducerea pesticidelor, îngrăşămintelor şi antibioticelor în hrana animalelor reprezintă un lucru absolut necesar, dar complicat!

Mai multe state, în frunte cu Franţa, au adoptat în ultimele luni poziţii diferite faţă de La Ferme à la fork, temându-se de o scăderea a producţiilor agricole, - scenariu respins de Bruxelles!

„Trebuie să împiedicăm creşterea radicală a cerinţelor de sănătate şi de mediu din agricultură să conducă la o reducere a capacităţii noastre de producţie, cu riscul de a perturba aprovizionarea cu alimente”, a susţinut ministrul italian Stefano Patuanelli.  

Vizând în mod specific legislaţia în pregătire privind pesticidele, zece state, între care: Austria, Polonia, Ungaria, ţările baltice… au trimis săptămâna trecută o scrisoare prin care cer o flexibilitate semnificativă vizavi de subiect.

Pesticidele, ultima soluÅ£ie_b 

Specificul naţional luat în considerare!

 

„Este esenţial să existe o abordare proporţională, pentru a evita sarcinile birocratice excesive şi pentru a ţine cont de specificităţile naţionale, în condiţiile în care ţinta de -50% priveşte UE în ansamblul său”, a punctat ministrul estonian Urmas Kruuse.

Mai mult, Irlanda solicită ca obiectivele obligatorii stabilite pentru fiecare ţară să fie adaptate în funcţie de eforturile deja depuse, argumentând că ratele de utilizare a pesticidelor pe solul său sunt „printre cele mai scăzute din Europa”.

Comisia, a cărei propunere era aşteptată iniţial în martie şi care ar putea-o dezvălui pe 22 iunie, se străduieşte să liniştească lucrurile.

„Nu este vorba de interzicerea utilizării pesticidelor, ci de evitarea utilizării lor excesive acolo unde este posibil (...) pentru a proteja sănătatea umană, mediul şi biodiversitatea”, a subliniat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Bruxelles-ul „va ţine cont de specificităţile naţionale”, de „punctele de plecare” ale fiecărei ţări şi de cantitatea pesticidelor la hectar în funcţie de nevoile naturale, în timp ce „accelerează” procesul de evaluare a substanţelor alternative „eficiente şi accesibile”, a continuat Kyriakides.

În replică, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a promis o „abordare corectă” care nu dezavantajează ţările virtuoase, în comparaţie cu consumatorii mari de pesticide.

 

Marian MUŞAT

 

Sursa: Terre-net

Vizualizat: 496 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?