Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VALORIFICAREA apei în SOL

Publicat: 12 februarie 2018 - 15:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a valorifica puţina apă existentă în sol, ideal ar fi ca întreaga cantitate să fie folosită numai în consumul producţiei, în procesul de transpiraţie a plantelor, însă cu maximum de economie. 

Ne referim în special la perioadele cu secetă pedologică şi atmosferică.

În ceea ce priveşte frecvenţa anilor-problemă din acest punct de vedere, deficitul hidric în sol şi seceta se manifestă astfel: în 52% din ani în Dobrogea, 43% în Bărăgan, 36-39% în Câmpia Olteniei şi în nord-vestul Moldovei.
Criteriul de bază în stabilirea tehnologiilor de cultură în asemenea situaţii îl reprezintă apa existentă în sol la semănat. Dacă această rezervă este redusă iar prognozele meteorologice nu sunt optimiste şi se prevede un an secetos, trebuie aplicată tehnologia corespunzătoare, ţinând seama şi de consumul de apă al plantelor pe întreaga perioadă de vegetaţie. Consumul de apă, pe parcursul perioadei de vegetaţie, la diferite culturi este redat în tabelul 1.

apa-acumulata-in-sol_b

Posibilităţi de valorificare superioară a apei acumulate în sol

• Alegeţi cu grijă speciile de plante ce se vor cultiva. În loc de porumb, se va folosi sorgul sau meiul, deoarece se ştie că din fiecare milimetru de apă consumat, porumbul realizează o producţie de 2-3 kg, pe când sorgul produce 8-11 kg, sau meiul care are cel mai mic consum specific (311).
Dintre leguminoasele pentru boabe se va renunţa la soia, care este pretenţioasă la umiditate şi se va folosi mazărea, care se însămânţează în mustul zăpezii şi poate valorifica puţina apă existentă, având perioadă de vegetaţie mai scurtă. Dar cel mai sigur se va folosi năutul, care este mai rezistent la secetă. Pentru floarea-soarelui, un înlocuitor adecvat este susanul.

Soiurile. Odată stabilite culturile care să fie însămânţate, acum trebuie alese cu grijă soiurile (hibrizii) care se comportă cel mai bine la stresul hidric. Aceştia trebuie să fie cât mai timpurii, cu consum specific mai mic, cu sistemul radicular bine dezvoltat, cu masa aeriană mai mică. Să aibă frunze mici, acoperite cu strat de ceară sau porozitate, cu stomate mai puţine şi adâncite, cu conţinut ridicat de clorofilă, cu viteza de deshidratare a frunzelor redusă. Toate aceste însuşiri, pentru a valorifica foarte bine puţina apă existentă în sol.

Semănatul  trebuie să fie executat cât mai timpuriu pentru ca procesele de înflorire-fructificare să se producă înainte de apariţia arşiţei. Iar sistemul radicular să se dezvolte în adâncime, pentru a valorifica un volum mai mare de sol.

• Mare atenţie la fertilizarea culturilor: cât mai echilibrată şi cu produse mai uşor solubile, pentru ca puţina apă din sol să poată ajunge în plante, precum şi cantităţile necesare de elemente nutritive, şi astfel să poată realiza un consum specific mai mic.

Mai multe detalii despre acest subiect citiţi in revista Ferma - ianuarie 2018

Articol semnat de VASILE POPESCU

Vizualizat: 498 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?