Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VALORIFICAREA apei în SOL

Publicat: 12 februarie 2018 - 15:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a valorifica puţina apă existentă în sol, ideal ar fi ca întreaga cantitate să fie folosită numai în consumul producţiei, în procesul de transpiraţie a plantelor, însă cu maximum de economie. 

Ne referim în special la perioadele cu secetă pedologică şi atmosferică.

În ceea ce priveşte frecvenţa anilor-problemă din acest punct de vedere, deficitul hidric în sol şi seceta se manifestă astfel: în 52% din ani în Dobrogea, 43% în Bărăgan, 36-39% în Câmpia Olteniei şi în nord-vestul Moldovei.
Criteriul de bază în stabilirea tehnologiilor de cultură în asemenea situaţii îl reprezintă apa existentă în sol la semănat. Dacă această rezervă este redusă iar prognozele meteorologice nu sunt optimiste şi se prevede un an secetos, trebuie aplicată tehnologia corespunzătoare, ţinând seama şi de consumul de apă al plantelor pe întreaga perioadă de vegetaţie. Consumul de apă, pe parcursul perioadei de vegetaţie, la diferite culturi este redat în tabelul 1.

apa-acumulata-in-sol_b

Posibilităţi de valorificare superioară a apei acumulate în sol

• Alegeţi cu grijă speciile de plante ce se vor cultiva. În loc de porumb, se va folosi sorgul sau meiul, deoarece se ştie că din fiecare milimetru de apă consumat, porumbul realizează o producţie de 2-3 kg, pe când sorgul produce 8-11 kg, sau meiul care are cel mai mic consum specific (311).
Dintre leguminoasele pentru boabe se va renunţa la soia, care este pretenţioasă la umiditate şi se va folosi mazărea, care se însămânţează în mustul zăpezii şi poate valorifica puţina apă existentă, având perioadă de vegetaţie mai scurtă. Dar cel mai sigur se va folosi năutul, care este mai rezistent la secetă. Pentru floarea-soarelui, un înlocuitor adecvat este susanul.

Soiurile. Odată stabilite culturile care să fie însămânţate, acum trebuie alese cu grijă soiurile (hibrizii) care se comportă cel mai bine la stresul hidric. Aceştia trebuie să fie cât mai timpurii, cu consum specific mai mic, cu sistemul radicular bine dezvoltat, cu masa aeriană mai mică. Să aibă frunze mici, acoperite cu strat de ceară sau porozitate, cu stomate mai puţine şi adâncite, cu conţinut ridicat de clorofilă, cu viteza de deshidratare a frunzelor redusă. Toate aceste însuşiri, pentru a valorifica foarte bine puţina apă existentă în sol.

Semănatul  trebuie să fie executat cât mai timpuriu pentru ca procesele de înflorire-fructificare să se producă înainte de apariţia arşiţei. Iar sistemul radicular să se dezvolte în adâncime, pentru a valorifica un volum mai mare de sol.

• Mare atenţie la fertilizarea culturilor: cât mai echilibrată şi cu produse mai uşor solubile, pentru ca puţina apă din sol să poată ajunge în plante, precum şi cantităţile necesare de elemente nutritive, şi astfel să poată realiza un consum specific mai mic.

Mai multe detalii despre acest subiect citiţi in revista Ferma - ianuarie 2018

Articol semnat de VASILE POPESCU

Vizualizat: 528 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?