Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

TRITICALE – Triticosecale Witt.

Publicat: 06 aprilie 2009 - 19:00
14 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Triticale este o cereală foarte mult folosită în ultimul timp datorită potenţialului său ridicat de producţie atât de boabe, cât şi de biomasă şi al multiplelor sale utilizări.

Click pe poza pentru galerie!

1. Importanţa economică şi furajeră

Datorită recombinării unor caracteristici favorabile de la cele două specii parentale (grâul şi secara), triticale are o serie de însuşiri biologice şi economice cum sunt:

● rezistenţa ridicată la temperaturi scăzute, ceea ce favorizează prelungirea vegetaţiei până toamna târziu şi o reluare mai timpurie a creşterii în primăvară;

● vigurozitate mare a plantelor şi cu ritm rapid de creştere;

● toleranţă la toxicitatea ionilor de aluminiu, ce determină cultura pe solurile acide, nemaifiind necesară amendarea cu calcar a acestora;

● rezistenţa genetică la un spectru larg de boli şi la iernare asigură o bună stabilitate a producţiei de la un an la altul;

● ca furaj (masă verde sau siloz) se poate folosi, cu rezultate bune, în hrana bovinelor şi ovinelor, iar ca boabe în furajarea păsărilor şi porcilor, datorită conţinutului acestora ridicat în lizină;

● valoarea nutritivă a boabelor de triticale este superioară atât boabelor de grâu, orz, cât şi a celor de secară;

● în hrana omului se foloseşte pentru prepararea pâinii în raport de 1:1 cu făină de grâu, sub formă de fulgi, în diferite produse de patiserie, paste făinoase, etc.;

● din boabe se extrage alcool, realizându-se, în medie, 400 l alcool din 1000 kg sămânţă.


2. Însuşiri morfologice şi fiziologice


În comparaţie cu grâul, seminţele de triticale încolţesc mult mai repede, datorită capacităţii de absorbţie mai mare a apei şi a activităţii mai intense a enzimei hidrolizante alfa-amilază.

Răsărirea plantelor este mult mai rapidă decât la grâu, iar la înălţimea de 6-7 cm apare prima frunză.

Capacitatea de înfrăţire este superioară celei de grâu şi apropiată cu cea a secarei, iar alungirea paiului începe la temperatura de 10-15 0C şi decurge asemănător ca la secară.

La maturitate, la majoritatea soiurilor, pe vreme ploioasă boabele pot încolţii în spic, ceea ce influenţează calitatea şi producţia de boabe (BÂLTEANU şi colab., 1990).


3. Sistematică şi soiuri


Triticale este o plantă amfiploidă, creată de către om prin hibridare intergenerică, grâu x secară, cu garnitura cromozomială de 2n = 56.

În prezent se cultivă în ţara noastră următoarele soiuri româneşti: Vlădeasa, Plai, Titan, Colina, Prospect, Ţebea, Ulpia, caracterizate prin potenţial ridicat de producţie, precocitate şi rezistenţă la iernare.


4. Cerinţele faţă de factorii de vegetaţie

În general, cerinţele faţă de căldură sunt mai reduse decât la grâu şi secară, mai ales în faza formării şi umplerii bobului, fapt ce explică realizarea producţiilor mari în zonele răcoroase.

Triticale are cerinţe mari faţă de umiditate, faza critică fiind în perioada formării bobului. Pe timp de secetă are loc sterilitatea spiculeţelor din partea superioară a spicului. Formele precoce sunt mai rezistente la secetă, dar potenţialul de producţie este scăzut.

Faţă de sol, triticale valorifică solurile sărace, acide sau nisipoase.


5. Zonele de cultivare

Triticale poate fi cultivată în toate zonele colinare, în regiunile submontane şi depresiunile intramontane, din Transilvania, nord – vestul ţării, nordul Moldovei.

Ca plantă furajeră poate fi cultivată şi în zonele de câmpie: Câmpia Română, Dobrogea, Câmpia Banatului şi Câmpia Transilvaniei.


6. Tehnologia de cultivare

Rotaţia

Cele mai bune plante premergătoare sunt: leguminoasele anuale şi perene, cartoful, floarea-soarelui, rapiţa, inul, cânepa şi porumbul timpuriu.

Triticale nu se cultivă după alte cereale datorită sensibilităţii la fuzarioză.

Lucrările solului

Pregătirea patului germinativ se efectuează la fel ca în cazul grâului de toamnă.

Fertilizarea

Caracteristicile agrobiologice ale speciei (talie înaltă şi rezistenţă scăzută la cădere) determină aplicarea unor doze moderate de îngrăşăminte în comparaţie cu grâul.

Pe solurile cu fertilitate mijlocie se recomandă aplicarea următoarei doze de îngrăşăminte chimice: N80 P70 K50. Doza de azot se aplică o treime toamna şi restul primăvara, la alungirea paiului. Fosforul şi potasiul se aplică toamna.

Gunoiul de grajd se poate folosii în doză de 20-30 t/ha, aplicat sub arătură. În acest caz doza de azot se reduce cu 30-40%.

Sămânţa şi semănatul

Germinaţia minimă a seminţelor trebuie să fie de 85%. Înainte de semănat sămânţa se tratează cu insectofungicide ca în cazul grâului.

Epoca optimă de semănat este între 15 septembrie – 1 octombrie, în zonele colinare şi premontane şi1-15 octombrie, pentru zonele de câmpie.

Densitatea optimă este de 500-600 boabe germinabile/m2, distanţa între rânduri de 12,5 cm, adâncimea de semănat mai mare decât la grâu, respectiv de 5-6 cm.

Norma de semănat: 270-300 kg/ha.

Lucrările de întreţinere

În timpul vegetaţiei, lucrările de întreţinere sunt identice ca şi în tehnologia cultivării grâului. Fitotoxicitatea mai mare a erbicidelor la triticale determină respectarea momentului optim de aplicare a acestora: sfârşitul înfrăţitului – sfârşitul alungirii primului internod al paiului.

Recoltarea

Cultuirle destinate folosirii sub formă de masă verde sau fân se recoltează în faza de burduf înainte de înspicare, pentru a se asigura o producţie ridicată şi un furaj de bună calitate.

Recoltarea pentru boabe se realizează la începutul coacerii depline a seminţelor.

Producţii potenţiale

Sub formă de furaj se poate realiza 25-35 t/ha masă verde, iar producţia de boabe este cuprinsă între 4000 – 6000 kg/ha.


Vizualizat: 7607 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [14]  
Pagini: [1]  1   
14.
triticale
|
03. 08, 2015. Sunday 17:55
Se poate insaminta si primavara? Vreau sa experimentez
13.
triticale
|
03. 08, 2015. Sunday 17:54
Se poate insaminta si primavara? Vreau sa experimentez
12.
vind Triticale pentru semanat
|
09. 12, 2012. Wednesday 21:17
samanta soiul Triticale catitatea existenta in stac azi 12/09/2012 este de 16.Tone in Hinova -Mehedinti tel;0745619582
11.
triticale
|
07. 06, 2011. Wednesday 23:24
pentru samanta din recolta anul acesta in mehedinti..hotarani 0735818872
10.
triticale
|
07. 06, 2011. Wednesday 23:22
samanta puteti gasii la mine ...in hotarani.jud mehedinti...aveti grija la recoltare este pretentios
9.
cumpar saminta
|
01. 08, 2011. Saturday 11:48
cumpar saminta de triticale de primavara pentru suprafata de 5 ha 0744625234
8.
cumpar saminta
|
01. 08, 2011. Saturday 11:48
cumpar saminta de triticale de primavara pentru suprafata de 5 ha 0744625234
7.
contest
|
05. 21, 2010. Friday 06:39
se pot obtine an jur de 7000-8000 kg ha
6.
triticale
|
02. 15, 2010. Monday 17:56
Cu mare greutate am gasit sămânţă pentru 0,5 ha în com.Gruia-Mh.Este un furaj excelent pentru păsări şi porci.Nu are duritatea grâului,iar în combinaţie cu porumb,orz şi floarea soarelui iese un furaj concentrat excelent.
5.
seminte triticale
|
01. 26, 2010. Tuesday 21:32
Cita saminta la ha. pret si de unde se poate aproviziona
4.
seminte triticale
|
01. 26, 2010. Tuesday 21:31
Cita saminta la ha. pret si de unde se poate aproviziona
3.
Daca puteti sa-mi spuneti
|
12. 21, 2009. Monday 20:29
Va rog sa-mi spuneti de unde pot cumpara saminta de triticale pentru 1ha si unde pot valorifica productia de boabe Va multumesc ionut.geo83@yahoo.com
2.
Daca putei sa-mi spuneti??
|
08. 13, 2009. Thursday 20:24
Va rog sa-mi spuneti de unde p[ot sa cumpar triticale pentru 2,5 ha. merza.anton@gmail.com
1.
Daca putei sa-mi spuneti??
|
08. 13, 2009. Thursday 20:21
Va rog sa-mi spunetide unde as putea cumpara pentru 2,5 ha samanta de triticale si cam cat face 1 kg. merza.anton@gmail.com
Rezultate: [14]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?