Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Trei dăunători de toamnă târzie în cultura de rapiţă

Publicat: 16 noiembrie 2021 - 17:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe baza experienţei din anii trecuţi, pot spune că insectele sunt la „datorie” inclusiv la începutul lui decembrie, dacă temperatura aerului este favorabilă acestora. Toamnele calde înseamnă şi prelungirea perioadei de activitate a insectelor dăunătoare.

• Larvele fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae). Despre ele am scris, pe larg, în urmă cu două numere, în revista Ferma, aşa că nu voi mai detalia în acest articol. În ultimii ani, pragul economic de dăunare (PED) pentru această specie, de 2-3 larve/mp, a fost depăşit inclusiv în luna noiembrie.

rapita 2021 02_b

Larva fluturelui alb al verzei şi afidepe faţa inferioară a frunzelor de rapiţă

• Molia verzei (Plutella xylostella) este un alt dăunător foarte periculos pentru cultura rapiţei de toamnă este. Larvele acestei specii se pot găsi pe faţa inferioară a frunzelor şi sunt foarte vorace. Dacă plantele sunt bine dezvoltate, trec cu bine peste atac. În schimb, dacă plantele au răsărit târziu, după jumătatea lunii octombrie, acestea sunt mai sensibile la posibilul atac al larvelor moliei verzei în luna noiembrie, situaţie în care frunzele pot să fie scheletuite.

rapita 2021 03_b

Larva moliei verzei pe faţa inferioară a frunzelor de rapiţă

• Păduchele verde al piersicului. În luna noiembrie, dacă temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal, putem avea probleme cu afidele. În ultimii ani, în perioada toamnei, în lanurile de rapiţă din sud-estul ţării, am constatat prezenţa păduchelui verde al piersicului (Myzus persicae) pe plantele de rapiţă de toamnă (gazdă secundară a acestui dăunător). Cea mai ridicată prezenţă a fost în toamna anului 2018, când, în prima decadă a lunii noiembrie, într-o experienţă cu rapiţă de la INCDA Fundulea, la varianta netratată, s-au înregistrat mai mult de 240 de afide pe plantă! În urma atacului, majoritatea plantelor netratate nu au trecut de sezonul rece.

rapita 2021 04_b

Daune produse de larvele fluturelui alb al verzei şi cele ale moliei verzei

Important de reţinut este faptul că PED-ul pentru afide, la rapiţă, în toamnă, este de 10 insecte/plantă. La depăşirea lui se recomandă efectuarea unui tratament în vegetaţie cu unul dintre insecticidele omologate pentru combaterea afidelor la rapiţă.

 

CUM PROCEDĂM CU ATACUL MOLIEI VERZEI!


În caz de presiune ridicată de infestare, pagubele produse de acest dăunător pot să depăşească 50%. Și în acest caz se recomandă să se facă controale în lanul de rapiţă, să se aleagă câteva puncte de determinare, pe diagonala solei, să se examineze 50 de plante/punct determinare şi să se numere larvele aflate pe faţa inferioară a frunzelor. Conform literaturii de specialitate din America, dacă plantele se află în primele faze de vegetaţie, PED-ul pentru acestă specie este de 0,3 larve/plantă. PED-ul variază în funcţie de planta de cultură şi de faza de vegetaţie în care se află. Pentru varză, de exemplu, PED-ul este de 8-10 larve/plantă.

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 3334 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?