Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tratamentele FOLIARE FAC DIFERENŢA la RECOLTĂ în culturile de MAZĂRE şi SOIA

Publicat: 28 aprilie 2017 - 17:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ATENŢIE LA CARENŢA DE BOR şi MOLIBDEN.  Un lucru ştiut de specialişti, lipsa microelementelor de bor (B) şi molibden (Mo) afectează în bună măsură nivelul recoltei la culturile de mazăre şi soia.

Borul, un element esenţial cu rol în creşterea şi dezvoltarea plantelor, se găseşte în ţesuturile vegetale sub formă de complecşi organo-borici cu alcooli, hidraţi de carbon. În lipsa lui, procesele fiziologice încetează din intensitate, cum de altfel şi fructificarea plantelor.

Molibdenul este microelementul responsabil pentru formarea nodozităţilor şi fixarea azotului.
În general, deficienţa de molibden apare mai pregnant pe soluri cu pH cuprins între 4,7-8,0 şi se manifestă la o plajă mai largă de culturi agricole, între cele mai sensibile fiind: floarea-soarelui, mazărea, fasolea, soia, lucerna, grâul, porumbul, sorgul, dar şi unele soiuri de viţă-de-vie, în special cele roşii.

Soia_b

Simptomele deficienţei de molibden - îngălbenirea plantelor, apariţia de necroze sau deformări ale aparatului foliar - determină la leguminoasele pentru boabe o scădere a rezistenţei plantelor la atacul patogenilor, în special al celor ce determină apariţia făinarii şi a antracnozei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Cristian Urzică de la Fertinova SRL şi preluate de Alcedo, deficienţele acestor două microelemente chimice, bor şi molobden, pot fi înlăturate aplicarea tratamentelor foliare preventive sau curative, folosindu-se produsele FoliMAX Molibden (0,5-0,9 l/ha) în tank mix cu FoliMAX Boron Plus (0,5-1,0 kg/ha), FoliMAX BorON MIX (0,5-1,0 kg/ha) sau FoliMAX Bor 21 FS, în doză de 1,0-1,5 kg/ha.
“Rezultatele cercetărilor au scos la iveală faptul că molibdenul aplicat foliar provoacă denaturarea proteinelor şi afectează negativ enzimele litice şi toxinele produse de fitopatogenii neselectivi, inclusiv pe cei de Colletotrichum lindemuthianum, responsabili cu producerea antracnozei. Astfel, contactul conidiilor de Colletotrichum lindemuthianum cu soluţia de fertilizant FoliMAX Molibden duce la afectarea viabilităţii acestora, împiedicând penetrarea ţesutului gazdă şi, prin urmare, duce la scăderea severităţii manifestării antracnozei, ca efect indirect”, susţine Cristian Urzică.

Vizualizat: 4124 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?