Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tratamentele FOLIARE FAC DIFERENŢA la RECOLTĂ în culturile de MAZĂRE şi SOIA

Publicat: 28 aprilie 2017 - 17:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ATENŢIE LA CARENŢA DE BOR şi MOLIBDEN.  Un lucru ştiut de specialişti, lipsa microelementelor de bor (B) şi molibden (Mo) afectează în bună măsură nivelul recoltei la culturile de mazăre şi soia.

Borul, un element esenţial cu rol în creşterea şi dezvoltarea plantelor, se găseşte în ţesuturile vegetale sub formă de complecşi organo-borici cu alcooli, hidraţi de carbon. În lipsa lui, procesele fiziologice încetează din intensitate, cum de altfel şi fructificarea plantelor.

Molibdenul este microelementul responsabil pentru formarea nodozităţilor şi fixarea azotului.
În general, deficienţa de molibden apare mai pregnant pe soluri cu pH cuprins între 4,7-8,0 şi se manifestă la o plajă mai largă de culturi agricole, între cele mai sensibile fiind: floarea-soarelui, mazărea, fasolea, soia, lucerna, grâul, porumbul, sorgul, dar şi unele soiuri de viţă-de-vie, în special cele roşii.

Soia_b

Simptomele deficienţei de molibden - îngălbenirea plantelor, apariţia de necroze sau deformări ale aparatului foliar - determină la leguminoasele pentru boabe o scădere a rezistenţei plantelor la atacul patogenilor, în special al celor ce determină apariţia făinarii şi a antracnozei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Cristian Urzică de la Fertinova SRL şi preluate de Alcedo, deficienţele acestor două microelemente chimice, bor şi molobden, pot fi înlăturate aplicarea tratamentelor foliare preventive sau curative, folosindu-se produsele FoliMAX Molibden (0,5-0,9 l/ha) în tank mix cu FoliMAX Boron Plus (0,5-1,0 kg/ha), FoliMAX BorON MIX (0,5-1,0 kg/ha) sau FoliMAX Bor 21 FS, în doză de 1,0-1,5 kg/ha.
“Rezultatele cercetărilor au scos la iveală faptul că molibdenul aplicat foliar provoacă denaturarea proteinelor şi afectează negativ enzimele litice şi toxinele produse de fitopatogenii neselectivi, inclusiv pe cei de Colletotrichum lindemuthianum, responsabili cu producerea antracnozei. Astfel, contactul conidiilor de Colletotrichum lindemuthianum cu soluţia de fertilizant FoliMAX Molibden duce la afectarea viabilităţii acestora, împiedicând penetrarea ţesutului gazdă şi, prin urmare, duce la scăderea severităţii manifestării antracnozei, ca efect indirect”, susţine Cristian Urzică.

Vizualizat: 4214 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?