Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TEHNOLOGII RENTABILE. Cum se cultivă SOIA în Centrul de Excelenţă DuPont din Insula Mare a Brăilei?

Publicat: 21 iunie 2017 - 13:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În cea mai mare exploataţie agricolă din Uniunea Europeană (57.000 ha şi cu o producţie totală anuală de circa 400.000 tone), anul acesta au fost cultivate cu soia aproape 10 mii de hectare, reprezentând 18 la sută din suprafaţă. 

„E o cultură importantă pentru conţinutul bobului, pentru hrana oamenilor, animalelor şi importantă pentru noi pentru conţinutul substanţial de azot care-l lasă în sol, îmbunătăţind calitatea acestuia. Se recoltează între 4.000 şi 4.500 tone la hectar şi lasă în teren între 60 şi 150 kg azot/ha. Soia e o cultură grea, dar, în schimb, este o cultură rentabilă”, a susţinut Aurel Hada, directorul executiv al Agricost, cu prilejul ediţiei din acest an a „Zilei Câmpului” în Centrul de Excelenţă DuPont din Insula Mare a Brăilei.

O cultură nu prea reuşită
Oficialul din conducerea societăţii a recunoscut faptul că în acest sezon cultura de soia nu a fost cea mai reuşită. Din cauza condiţiilor meteoclimatice nefavorabile, multe sole a trebuit să fie reînsămânţate, fapt ce a condus la întârzierea în dezvoltare a plantelor.
O bună parte din suprafaţă a fost semănată în tehnologie de cultură clasică, adică la o distanţă între rândurile de plante de 70 cm, cu maşina de semănat Maestra. Dar, experimental, în Insulă s-au semănat şi la alte desimi: la 30 cm cu semănătoarea Pronto şi la 50 cm cu Focus.

aurel-hada_b

Semănatul direct în mirişte la... Focus automat!
„Noi avem soia semănată cu Focus la 50 cm distanţă între rânduri direct în miriştea de porumb. Folosim o tehnologie minimum tillage pentru că la 4 ani executăm o lucrarea de scarificare. Intrăm cu Jokerul şi realizăm semănatul. Nu facem niciun fel de lux de alte lucrări agricole, nu ne interesează aspectul estetic al patului germinativ, al culturii din punct de vedere al pregătirii. Ne interesează doar producţia pe care o vom obţine”, a precizat Hada.
Cu semănătoarea Focus s-a realizat şi fertilizarea de bază la nivelul seminţelor, asigurând starterul pentru pornirea în vegetaţie a plantelor.

Soluţii eficiente marca DuPont pentru protecţia culturii
Adevărata provocare într-o cultură de soia convenţională este controlul buruienilor. Compania Du Pont este prezentă în schema tehnologică de protecţie fitosanitară cu două erbicide. Primul este Harmony 50 SG care controlează extrem de eficient buruienile cu frunză lată. Având o doză mică şi flexibilă la ha între 12 şi 18 g la ha, un interval de aplicare şi o perioadă reziduală scurtă, conferă fermierului o siguranţă deplină în rotaţia culturilor. Poate fi un partener bun de amestec chiar cu fungicide şi cu fertilizanţi foliari, precum Pilot 10 EC. Acesta din urmă este un granimicid cu substanţă activă quizalofop-p-etil 100 g/l, dar având o concentraţie de 10%, doza pentru monocotile anuale este de 0,4 l la ha, iar pentru cele perene până la 0,9 l la ha. La tratamente s-a utilizat Trend, agent de umectare, (0,2 l /ha) care îmbunătăţeşte foarte mult absorbţia şi translocarea erbicidului, mai ales în condiţii de secetă.

Al treilea produs al companiei DuPont este Coragen, insecticid de ultimă generaţie care controlează extrem de eficient lepidopterele; toate insectele care au aparat bucal de rupt şi masticat. Este vorba despre molia păstăilor şi buha. Doza este una flexibilă, între 60 şi 150 de ml la ha, dar ce este mai important este că după aplicare are o perioadă de protecţia culturii între 14 şi 21 de zile. Coragen lucrează foarte bine chiar şi în condiţii de temperaturi ridicate şi are o perioadă reziduală scurtă.

tehnologie-soia_b

Elemente de tehnologie
În lotul demonstrativ de la ferma Gemenele, s-a cultivat PR 92 B63, soiul etalon al companiei DuPont Pioneer, care a înregistrat în ţară producţii medii de peste 5,5-5,6 t/ha. Planta premergătoare fiind porumbul. Pentru fertilizare s-a utilizat, în total, o cantitate de 163 kg/ha s.a., din care; N 70/ha, P 50 kg/ha, K 29 kg/ha, S 23 kg/ha. Ca starter a fost aplicat îngrăşământul complex NPK 20 20 0 9 –S, iar pe vegetaţie NPK 5 10 0 5-S, în doza de 100 kg/ha şi UAN, azot lichisd, 60 kg/ha. Apoi s-a aplicat Algaton (2 l/ha) ca biostimulator de creştere vegetativă pe bază de aminoacizi vegetali şi alge marine . Erbicidarea culturii s-a făcut cu Glifosat (0,9 kg/ha) Metribuzin (210 g/ha), Harmony 50 SG (18 g/ha), Pilot 10 EC (0,75 l/ha) şi ultilul tratament cu Imazamox (40 g/ha). Pentru controlul bolilor s-a utilizat Polyversum (0,1 kg/ha), iar pentru cel al agenţilor de dăunare s-au aplicat tratamente cu Coragen (0,1 l/ha), Hexithiazox (40 l/ha), la care s-a adăugat adjuvantul Trend.
„Şi ca o noutate, începând e anul acesta folosim apa dedurizată pentru toate tratamentele pe care le facem. Astfel, se reduce doza de s.a., se reduce norma de soluţie la hectar, de la 200 l la 100 litri de apă/ha, cu aceeaşi eficacitate, înseamnă că treaba este în ordine şi că un bun câştigat”, a susţinut Aurel Hada.

În curând, un nou tratament al seminţei de soia
Un lucru foarte important ce trebuie subliniat este bacterizarea seminţei de soia. Compania DuPont Pioneer va veni în piaţă de anul viitor cu o nouă formă de protecţie, pe un polimer ce conferă o rezistenţă bacteriană până la 4 luni, dacă este păstrată în condiţii optime de umiditate şi temperatură.
Specialiştii susţin că tratamentul la sămânţa de soia poate aduce un suport de producţie între 6-800 kg la ha şi poate lăsa o cantitate de azot în s.a. undeva între 60 şi 200 kg la ha.
Intenţia conducerii tehnice a Insulei Mari a Brăilei este ca de anul viitor, să se însămânţeze întreaga suprafaţă de soia la 50 cm distanţă între rânduri.
În anul trecut, producţia medie de soia realizată în Insula Mare a Brăilei a fost 3.768 kg/ha, comparativ cu 2.063 kg/ha, media în România.

Vizualizat: 2097 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?