Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnologii performante pentru NUTRIŢIA PORUMBULUI

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 00:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Combinatul de îngrăşăminte Chimice Năvodari, unul dintre principalii producători de îngrăşăminte chimice din ţara noastră, şi partenerul său SC Business Agro Consulting SRL din Girov, judeţul Neamţ, societate administrată cu mult profesionalism, implicare şi rigoare ştiinţifică de Vasile Pop-Silaghi, au prezentat public, la începutul lunii noiembrie, rezultatele finale ale tehnologiei de nutriţie a culturii de porumb, în lotul demonstrativ amenajat în localitatea nemţeană Mărgineni.

 

Aici au fost amenajate două câmpuri cu doi hibrizi de porumb de la două companii producătoare de sămânţă, cu câte trei variante de fertilizare. „Suntem prezenţi aici pentru a recolta ceea ce am făcut toată vara. Periodic, am prezentat evoluţia culturilor, acum vedem cum sunt ele în plină maturitate. (...) Astăzi, vom discuta ceea ce a pus la dispoziţie firma CICh Năvodari pentru plante şi pentru pământ, respectiv tehnologii şi produse de nutriţia plantelor de cultură”, a rostit în deschiderea evenimentului Vasile Pop-Silaghi.

Reducerea cheltuielilor pe hectar prin optimizarea fertilizării

După ce şi-a prezentat echipa de reprezentanţi zonali, între care s-au numărat Raluca Antonesei, Marius Mateiciuc şi Cătălin Ghimpu, directorul comercial pentru zona de sud-est al CICh Năvodari - Cerasela Achim, a declarat: „Sunt noi provocări, iar când credem că am învăţat ceva, următorul an vine Doamne-Doamne şi ne arată că mai avem încă de învăţat. De aceea avem în vedere mai multe variante. Ne străduim să vedem care este cea optimă în fiecare zonă. Să avem un cost care să aducă, evident, o productivitate cât mai mare. Concluziile ne vor ajuta pe noi să plecăm cu un bagaj de cunoştinţe mai solid în ceea ce priveşte nutriţia plantelor”.

girov_b

15,5 tone de porumb boabe la hectar

Aşadar, în câmpul nemţean a fost montată o experienţă multifuncţională, înfiinţată în primăvară de mecanizatorul Delu Vasile Pantaziu, cu semănătoarea Monosem, reglată la optimul tehnologic. Astfel, combina condusă cu multă îndemânare de Bogdan Văcariu a început recoltarea cu public în lotul demonstrativ în suprafaţă de 14 ari.
Reprezentanţii celor două firme au cântărit... „Avem producţii de la 8.200 kg boabe la hectar în lotul martor şi până la 15.480 kg/ha, care este recordul cu această procedură unde am fertilizat cu uree NG şi cu Cerealfos Amesal.
Eu cultiv 110 ha cu porumb. Am recoltat până acum 70 ha şi am aproape 1.000 de tone de porumb. Deci, în aceste condiţii, cifrele care sunt aici nu mă încântă. Dar pentru că nu am făcut o tehnologie de vârf pentru capacitatea genetică a fiecăruri hibrid, ci una economică, cele aproape 15,5 t/ha obţinute la una dintre variante mă încântă! Prin comparaţie, am avut şi o variantă intermediară, numai cu uree NG, unde am obţinut 13.410 kg/ha”, a explicat Vasile Pop-Silaghi.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 685 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?