Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

START LA RECOLTAREA CULTURII DE RAPIŢĂ. Alexander Degianski: Sunt premisele unui an decent!

Publicat: 22 iunie 2022 - 18:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În partea de vest a ţării, fermierii au început să recolteze rapiţa. „Cultura arată binişor. Am intrat cu o combinele pe o solă de 40 de hectare, media cântărită fiind de 3.000 kg la hectar. Încă nu am parcele integral coapte, aşa că încă nu pot exprima o opinie clară asupra producţiei finale, însă îmbucurător este faptul că sunt premisele unui an decent”, ne-a declarat inginerul Alexander Degianski, director la Forest and Biomass România, societate agricolă de top din judeţul Timiş.

degianski recoltare rapita 2022 2_b


Hibrizi performanţi şi productivi

 

În ferma de la Giulvăz, cultura de rapiţă de toamnă ocupă o suprafaţă de aproape 1.000 de hectare.

Hibrizi cultivaţi sunt performanţi, stabili, cu toleranţă la boli și rezistenţă la scuturarea boabelor din silicve şi provin din gama de seminţe Dekalb (Bayer), InVigor (BASF) şi LG.

Am solicitat specialistului câteva elemente de tehnologia de cultivare. Cultura de rapiţă a fost înfiinţată pe 25 august, anul trecut. Prelucrarea terenului a fost realizată cu un cultivator de mirişte (gruber), urmată de o trecere cu discul. Pentru fertilizarea solului s-a folosit un îngrăşământ chimic complex cu 8% azot şi 30% fosfor, în cantitate de 180 kg la hectar. Tratamentele fitosanitare, efectuate la timp şi cu produse performante, au menţinut cultura curată şi sănătoasă până la momentul recoltării. 

degianski recoltare rapita 2022_b 

Costuri de producţie de 1.200-1.300 euro pe hectar

 

Alexander Degianschi crede că producţia va fi un pic sub cea de anul trecut, când a obţinut o medie de 3.500 kg la hectar, precizând că nu a încheiat contracte futures şi va rămâne cu producţia stocată, atât cât trebuie pentru a obţine un preţ rezonabil. Agricultorul susţine că piaţa este volatilă şi preţul se va stabiliza în funcţie de cerere şi ofertă, dar şi de contextul internaţional.

Potrivit acestuia, cultura de rapiţă a necesitat cheltuieli de producţie mari mari cu 40 la sută, în comparaţie cu sezonul trecut. Costurile pe hectar s-au dus undeva la 1.200-1.300 de euro, în balanţă atârnând greu scumpirile la îngrăşăminte, pesticide, motorină...

caprioara in grau degianski_b 

O producţie de grâu de peste 7.000 kg/ha

 

La grâu s-au făcut primele probe de lan pe parcelele nisipoase unde plantele au ajuns la maturitate. Până ieri (21 iunie a.c.) combinele au adunat producţia de pe circa 100 de hectare, din peste 2.000, la o umiditate a boabelor de 13,8 la sută. „Am decis să mai stăm câteva zile până să intrăm din plin la recoltat, nu toate lanurile sunt coapte. Genetica este preponderent străină. Deocamdată, nu dau cifre privind producţia medie pe societate până nu am câteva sute de hectare recoltate. Însă pot zice că dacă în sezonul trecut ne-am închis cu 7.600 kg de boabe la hectar, anul acesta nu cred că vom atinge acest randament”, a concluzionat Alexander Degianski.

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1773 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?