Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Spirit-ul Väderstad

Publicat: 11 octombrie 2017 - 10:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă fermierii pregătesc arăturile pentru însămânţări şi fac pregătirea terenului pentru culturile de toamnă.

Toate aceste lucrări vor culmina cu semănatul, aceasta fiind una dintre cele mai importante operaţii din fermă, mai ales atunci când ne dorim să obţinem cele mai bune productivităţi. Toate seminţele trebuie să ajungă în cele mai bune condiţii în sol, pentru a produce plante uniform dezvoltate.

vaderstad-01_b

Când decideţi care utilaj de semănat este alegerea bună pentru condiţiile particulare din fermă, este important să aveţi în vedere conceptul utilajului înainte de toate. Un concept relativ nou în ceea ce priveşte construcţia utilajului a intrat pe piaţă în toamna lui 2007 sub numele de Spirit. Utilajul constructorului suedez Väderstad, a fost proiectat pentru cultivarea superficială, având aceeaşi capacitate ca a unui cultivator de top Väderstad. În acelaşi timp Spirit este o semănătoare superbă, proiectată să semene cu o mare precizie la o viteză foarte bună.

În numeroase ferme, Spirit face activitatea pe care o faceau înainte două utilaje. “Privim Spirit-ul ca pe un utilaj de bază care poate să-şi continue dezvoltarea în diferite direcţii şi pentru pieţe diferite" spune David Ververud, conducătorului proiectului de dezvoltare a utilajului. Cerinţa redusă de putere în combinaţie cu înfiinţarea eficientă a patului germinativ şi fertilizarea, fac din aceast utilaj, unul dintre cele mai bine vândute. Gama variată de echipamente frontale permite acestui utilaj să se adapteze perfect diferitelor tipuri de sol şi de cerinţe de cultivare. Roţile largi, poziţionate decalat, reconsolidează solul şi reduc necesarul de putere.

Precizie maximă şi la viteze mari
Totate piesele care întră în contact cu solul pot oscila, fiind suspendate individual, ceea ce înseamnă că şasiul acestei semănători rămâne stabil iar adâncimea de semănat rămâne constantă. Suplimentar la optimizarea tuturor pieselor în mişcare, sistemul de dozare şi, în particular, sistemul de dozare al fertilizatorului este proiectat pentru doze mari. Motorul electric al sistemului Fenix a fost selectat pentru a face faţă la întregul spectru de utilizări al dozatoarelor. Asta înseamnă ca viteză nu este limitată de capacitatea semănătorii. Poziţia înaltă a capetelor distribuitoare este importantă pe terenurile în pantă, unde se asigură că seminţele şi fertilizatorul sunt distribuite precis şi ajung la brăzdare fără riscul de a se bloca pe parcus. Buncăre încăpătoare dau capacitate mare de lucru. Cele de pe Spirit au un design prietenos, cu acces facil la înălţime joasă, capace mari ce se deschid uşor de la sol şi iluminare pentru lucrul pe timp de noapte.

vaderstad-02_b

Lucrează în mirişte şi teren arat
Tipul de sol variază de cele mai multe ori la fel de mult ca şi ideile despre cum ar trebui efectuată lucrarea de prelucrare şi de semănat. Astfel, Spirit poate fi adaptat diferitelor condiţii cu ajutorul a trei echipamente frontale diferite.

Bara de nivelare Crossboard pe terenuri arate
În fermele în care se ară majoritatea terenului disponibil, bara de nivelare Crossboard este recomandată. Această bară de utilizare intensă nivelează cu eficienţă maximă în timp ce menţine cerinţa de putere la un nivel mic.

vaderstad-03_b

Discurile lucrează cel mai bine în mirişte
În fermele unde prelucrarea se efectuează cu ajutorul unui cultivator, echipamentul System Disc Aggressive este alegerea cea mai potrivită. Două rânduri de discuri zimţate, conice, din oţel special V-55 cu 450 mm diametru, efectuează lucrarea de cultivare. Resturile vegetale şi buruienile sunt amestecate bine în stratul superficial de sol. Poziţionarea în X a discurilor asigură deplasarea în linie dreaptă în spatele tractorului.

Discurile pot lucra în tandem cu bara CrossBoard
În fermele unde adâncimea de lucru depinde de cultura precedentă şi tipul de sol, se aplică arătura sau lucrări minime, după caz, iar sistemul System Disc Aggressive cu bara CrossBoard sunt cea mai bună combinaţie. Cultivarea poate fi astfel adaptată la condiţiile solului, dând posibilitatea unei game variate de posibilităţi. CrossBoard este controlată hidraulic din cabina tractorului şi are două opţiuni, fie modelul uşor Light (45 mm) fie cel de utilizare intensă Heavy (80 mm).

Reconsolidare atentă
Roţile de suport decalate, plasate central, au dimensiunea de 820 mm diametru şi 400 mm lăţime. Aceste dimensiuni asigură reconsolidare optimă şi nivelarea solului precum şi deplasare lină, stabilă a întregului utilaj la viteze mari, atât în câmp cât şi pe drum. Fiecare roată este montată individual, ceea ce înseamnă că în cazul unei pene este uşoară reparaţia unei singure roţi, fără a fi necesară demontarea tuturor. Montarea acestora este făcută în poziţie decalată la o distanţă de 300 mm pentru a face posibilă trecerea unei cantităţi mai mari de sol şi resturi vegetale. Aceasta scade riscul târârii solului. Montajul decalat permite, de asemenea, semănatul în condiţii mult mai dificile şi scade cerinţa de putere necesară utilajului. Studii efectuate au arătat că decalajul scade necesarul de putere cu până la 25 de procente pe solurile uşoare. Între roţi există o bară din cauciuc opţională ce nivelează orice brazdă care poate apărea şi lasă în urmă un pat germinativ perfect.

vaderstad-04_b

Tehnologie pentru precizie
Designul Spirit are un singur ţel – precizie. Aceasta începe efectiv cu ştergătorii de urme, ceea ce asigură că structura solului este aceeaşi de-a lungul întregii lăţimi de lucru. Mai apoi continuă cu echipamentul frontal, unde discurile sunt montate individual pentru plasarea perfectă a seminţelor.

Sistem de dozare de înaltă clasă
Sistemul de dozare Fenix este protejat contra coroziunii şi este adaptat atât pentru dozarea seminţelor cât şi a fertilizatorului. Rotoarele flexibile din cauciuc au marele avantaj de a nu fi agresive cu seminţele dar şi cu motorul. O clapetă pentru închiderea fluxului de seminţe şi fertilizator face uşoară întreţinerea chiar şi cu buncărul plin.

O unitate radar asigură măsurarea precisă a vitezei şi transmiterea acesteia către Fenix în orice condiţii de lucru. Fiecare rând poate fi monitorizat individual, trimiţând un semnal imediat ce fluxul de seminţe este oprit sau încetinit. Aceasta înseamnă că nu există nici un risc de înfundare pe tuburile de semănat. Cu ajutorul închiderii a jumătate din utilaj pe modelele mari de 6-9 m, atât fertilizatorul cât şi seminţele pot fi oprite pe terenurile neregulate.

Brăzdare responsive
Presiunea pe brăzdar ajustabilă hidraulic, permite plasarea optimizată a seminţelor pentru diferite condiţii, cu presiune mai joasă pe solurile mai uşoare până la presiune maximă pe solurile mai grele. Forma triunghiulară a amortizării, TriForce, asigură forţă constantă chiar şi la impacturi mari la viteze mari. Aceasta îmbunătăţeşte plasarea seminţelor pe solurile variate chiar şi pe terenurile neregulate. Lăţime pneurilor fără cameră de pe packer asigură menţinerea adâncimii de semănat dar şi închiderea şanţurilor seminţelor chiar şi pe solurile foarte uşoare. Pneurile sunt în mişcare continuă, ceea ce face să rămână curate, în timp ce lipsa camerei scade riscul penelor. Spiţele previn solul să se acumuleze între arc şi răzuitor.

Componente cu viaţă lungă
Toate piesele în mişcare de pe Spirit sunt soluţii unice Väderstad pentru a asigura viaţă lungă şi precizie utilajului.

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist, Titan Machinery

Vizualizat: 878 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?