Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şi LUCERNA cere TEHNOLOGIE. Fertilizaţi, fertilizaţi, dacă vreţi să recoltaţi!

Publicat: 25 octombrie 2017 - 12:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LUCERNA, o plantă de importanţă majoră în alimentaţia animalelor rumegătoare (bovine, ovine, caprine), ocupă în ţara noastră 45% din suprafaţa destinată culturilor furajere, semănate în teren arabil. 

Cu o producţie medie anuală relativ scăzută (cca 18 t/ha masă verde), lucerna asigură mai puţin de 20% din necesarul total de furaje fibroase pentru cele aproximativ 2,2 milioane UVM-uri de animale.

Producţia scăzută de biomasă, asociată şi cu o calitate modestă a furajului, este consecinţa nivelului de aplicare a tehnologiei de cultivare a lucernei, în special a modului de folosire a fertilizanţilor, pentru asigurarea unor condiţii optime de nutriţie a plantelor. Din acest punct de vedere, în proporţie de peste 70% din suprafaţa cultivată cu lucernă, în toată perioada de folosire (3-5 ani), în afara lucrărilor de recoltare (de cele mai multe ori cu întârziere), nu se aplică şi alte lucrări de întreţinere, cum sunt cele de fertilizare.
(…)

Câmp cu lucernă_b

Lucerna, prin producţia pe care o realizează, face parte din categoria speciilor care consumă cantităţi mari de nutrienţi din sol. Astfel, în perioada unui an de vegetaţie, cu o producţie ce variază în limite de 10-40 t/ha masă verde (sau 2,5-10,0 t/ha fân), lucerna extrage din sol următoarele cantităţi de elemente chimice: 60-400 kg/ha N, 12-48 kg/ha P, 60-400 kg/ha K, 60-400 kg/ha Ca, 7-28 kg/ha Mg, 4-16 kg/ha S.
În medie, o tonă de masă verde de lucernă exportă din sol: 6,0 kg azot, 1,2 kg fosfor, 6,0 kg potasiu, 6,0 kg calciu, 0,7 kg magneziu şi 0,4 kg sulf. În condiţiile în care nu se asigură acest consum optim de elemente nutritive, scade producţia şi calitatea furajului, se reduce durata de folosire şi gradul de profitabilitate al culturilor de lucernă.
În ultimele decenii, ca urmare a sistemului de agricultură practicat în ţara noastră, se estimează că pe cel puţin 40% din suprafaţa agricolă a ţării, solul are un conţinut scăzut sau foarte scăzut de azot, fosfor şi potasiu. Această situaţie determină aplicarea, inclusiv la culturile de lucernă, a unor tehnologii de optimizare a fertilizanţilor chimici sau organici, în concordanţă cu nivelul de aprovizionare al solurilor în elemente nutritive şi al menţinerii echilibrului între ieşiri (prin export de către plante) şi intrări (aplicare de îngrăşăminte) în limite optime. În această situaţie se recomandă, pentru lucernă, aplicarea anuală (în primul an înainte de semănat, iar în anii următori după încheierea vegetaţiei toamna) a următoarelor doze de îngrăşăminte (substanţă activă): 50-70 kg/ha îngrăşăminte cu fosfor (superfosfat, complexe) şi 100-150 kg/ha îngrăşăminte cu potasiu (sare potasică, complexe). Deoarece lucerna, prin simbioză cu bacteriile fixatoare de azot, îşi asigură necesarul de azot în proporţie de 70-80% (între 200-400 kg/ha/an), nu se recomandă aplicarea anuală a îngrăşămintelor cu azot, decât în primul an, înainte de semănat (N50-70 kg/ha ).

Despre pH-ul optim pentru producţii maxime, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 noiembrie 2017!

Vizualizat: 8165 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?